Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2023 - Beste animatieserie

Serie van het jaar 2023 - Beste animatieserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie animatie. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Ja, ja! Het is weer tijd voor de Serie van het Jaarverkiezingen! Net als voorgaande jaren had ik de mogelijkheid om de categorie animatieseries te presenteren. En dat doe ik uiteraard graag, want ook in 2023 zijn er weer steengoede animatieseries en anime uitgekomen. Denk bijvoorbeeld aan Attack On Titan of Blue Eye Samurai.

Het kan dan ook niet anders dat deze twee series op de lijst staan, toch? De keuze was in ieder geval moeilijk. Er waren dit jaar zoveel spectaculaire animaties en anime op de streamingdiensten te zien dat ik een beetje het spoor bijster werd. Gelukkig heb ik met behulp van lezers en andere schrijvers van MijnSerie een waardige lijst met genomineerden kunnen opzetten.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden voor beste animatieseries uit 2023:

Archer


Archer
Archer is terug en sterker dan ooit in zijn veertiende en laatste seizoen! De geanimeerde comedy behoudt zijn relevantie en humor dankzij de unieke mix van spionage, satire en excentrieke personages. Iets dat we ook in het laatste seizoen weer zien. Archer's unieke animatiestijl, creatieve verhaallijnen en scherpe humor en satire hebben het tot een blijvende favoriet gemaakt, waardoor het terecht een plek heeft verdiend tussen de genomineerden voor de animatieserie van het jaar.
Lees de recensies die geschreven zijn over Archer.

Attack on Titan


Attack on Titan
Attack on Titan is ook dit jaar weer genomineerd als beste animatieserie van het jaar. Niet gek als je bedenkt dat na tien jaar deze ongelooflijke anime eindelijk is afgelopen. De laatste twee delen werden dit jaar als een special uitgebracht, waarna de anime uit 2013 eindelijk kon worden afgesloten. Hoewel een enkeling niet helemaal tevreden is met het einde, staat deze anime met een 9.1 boven alle andere anime. Met andere woorden, de anime geproduceerd door MAPPA Studios, verdient een plekje in de top tien.
Lees de recensies die geschreven zijn over Attack on Titan.

Blue Eye Samurai


Blue Eye Samurai
Deze gloednieuwe serie van Netflix heeft razendsnel de ranglijsten weten over te nemen. Je zou het een frisse wind door het animatielandschap kunnen noemen, zeker door de mooie combinatie van Oosterse en Westerse elementen. Blue Eye Samurai weet op een visueel aantrekkelijke manier een aangrijpend en boeiend verhaal over wraak, avontuur en zelfontdekking neer te zetten. Niet gek als je nagaat dat de schrijvers hebben gewerkt aan onder andere Logan en Blade Runner 2049. Een topnominatie voor deze lijst.
Lees de recensies die geschreven zijn over Blue Eye Samurai.

I Am Groot


I Am Groot
Voor het tweede jaar op rij weet I Am Groot een plek te bemachtigen op de lijst met genomineerden. De schattige en komische serie van ongeveer 30 minuten draait om ieders favoriete boompersonage uit Guardians of the Galaxy. We volgen Groot op zijn korte avonturen, van het vinden van een gek ei tot het redden van het universum. Hoewel I Am Groot geen link heeft met het MCU, zoals bijvoorbeeld Marvel's Loki, is het alsnog een iconisch personage dat in deze op zichzelf staande animatie een uniek en grappig avontuur beleeft voor jong en oud.
Lees de recensies die geschreven zijn over I Am Groot.

Invincible


Invincibe
Invincible, de volwassen animatieserie die superheldentropes op hun kop zet met intense actie, complexe personages en morele dilemma’s, is ook dit jaar weer genomineerd voor beste animatieserie van het jaar. Invincible weet de satirische kijk op het superheldengenre ook in het tweede seizoen perfect aan het licht te brengen. De terugkeer van de indrukwekkende stemmencast en animatie om je vingers bij af te likken zorgen ervoor dat Invincible ook dit jaar weer genomineerd is voor beste animatieserie van 2023.
Lees de recensies die geschreven zijn over Invincible.

Pokémon


Pokemon
Na zo’n 25 jaar is het verhaal van Ash Ketchum afgelopen en begint het nieuwe verhaal van Liko. In de wonderlijke wereld van Paldea ontmoeten we nieuwe Pokémon en ontdekken we nieuwe regio’s. In Pokémon Horizons volgen we dit nieuwe avontuur van Liko, dat nog altijd aanvoelt als de klassieker die we kennen van vroeger. Zelfs na meer dan twintig jaar weet Pokémon generaties te boeien met de avontuurlijke verhalen en iconische Pokémon. Een waardige deelnemer aan deze competitie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Pokémon.

Rick and Morty


Rick and Morty
Al zo’n vier jaar weet Rick and Morty een plek te bemachtigen op de lijst van genomineerden voor beste animatieserie van het jaar. En ook dit jaar weet de serie een plekje te bemachtigen. Na enige ophef rondom een van de bedenkers van Rick and Morty is seizoen zeven weer lekker gek. De satirische sciencefiction comedy blijft grenzen verleggen met zijn onvoorspelbare humor en interessante verhaallijnen. Ook doen nieuwkomers Ian Cardoni en Harry Belden, die respectievelijk Rick en Morty spelen, het absoluut niet gek. Een welverdiende nominatie dus.
Lees de recensies die geschreven zijn over Rick and Morty.

Star Trek: Lower Decks


Star Trek Lower Decks
De tweede serie die zich voor het derde jaar op rij weet te plaatsen op de lijst van genomineerden, Star Trek: Lower Decks. De hilarische serie waarin we de ondersteunende bemanning van de USS Cerritos volgen, weet zich door de meeslepende verhalen, Trekkie-grappen en gekke kanten van Star Trek te plaatsen als nominatie voor beste animatieserie van 2023. Met een potentieel vijfde seizoen onderweg zal dit overigens niet de laatste keer zijn dat we deze serie zullen zien in de lijst van (toekomstige) kandidaten.
Lees de recensies die geschreven zijn over Star Trek: Lower Decks.

Star Wars: The Bad Batch


Star Wars The Bad Batch
Ook Star Wars: The Bad Batch heeft zich weten te nomineren voor beste animatieserie van 2023. Het tweede seizoen van deze intrigerende Star Wars-serie weet door middel van geweldige animatie, een interessant verhaal en een duister tintje een groot publiek te bereiken. Soms zitten hier en daar wat filler-afleveringen, maar die worden gecompenseerd door waardevolle en goed geschreven afleveringen die de verhaallijnen versterken en voortzetten. The Bad Batch blijft een serie waar elke Star Wars-fan wel iets in kan vinden.
Lees de recensies die geschreven zijn over Star Wars: The Bad Batch.

The Dragon Prince


The Dragon Prince
Ook dit jaar weet The Dragon Prince weer een plek op de lijst van genomineerden te bemachtigen. In het alweer vijfde seizoen van deze animatieserie, dat in het teken staat van de oceaan, volgen we Team Zym en Zubeia in hun zoektocht om de onvermijdelijke terugkeer van Aaravos te voorkomen. Dit epische verhaal met prachtige animatie, gelaagde personages en een meeslepende wereld die zowel jongere als oudere kijkers aanspreekt, weet zonder probleem haar plek te garanderen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Dragon Prince.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (11)

Karzal
Karzal 26 december 2023, 16:20
Net zoals vorig jaar mis ik toch weer The Legend of Vox Machina ;) Vindt persoonlijk I Am Groot! geen hoogvlieger, heeft enkel naamsbekendheid.

Denk overigens dat de stem gaat naar Blue Eye Samurai, wat een geweldige serie was dat.
SB16
SB16 29 december 2023, 12:17
Veel goede dingen gehoord over Vox Machina. Voornamelijk rondom de animatie en de stemacteurs. Toch maar meenemen op de lijst van volgend jaar :D
Futsudo
Futsudo 26 december 2023, 16:55
Mijn stem gaat voorlopig naar Invincible. Blue Eye Samurai veel over gehoord maar nog niet gezien.
Futsudo
Futsudo 1 januari 2024, 10:53
Inmiddels Blue Eye Samurai gezien en moet eerlijk zeggen dat dit wel van een zeer hoog niveau is. Wat een uitstekende animatieserie.
Travelgirl
Travelgirl 26 december 2023, 16:59
Niet echt mijn genre. Heb maar 1 gezien.
patois
patois 26 december 2023, 19:53
Mooie lijst, maar Bleach had er wat mij betreft ook bij mogen staan.
JanWillemK
JanWillemK 26 december 2023, 19:57
Bleach, is dat nog steeds bezig? Ik dacht dat dat al afgelopen was..
Ik heb de anime alleen in het begin gekeken maar door de vele afleveringen ermee gestopt.
patois
patois 27 december 2023, 09:25
Vorig jaar is de thousand year blood war arc begonnen. De anime stopte namelijk omdat de manga nog niet klaar was. Nu is de manga al een tijdje helemaal klaar en hebben ze besloten om de laatste arc ook uit te brengen. Deel 2 van die serie is dit jaar uitgezonden.
SB16
SB16 28 december 2023, 12:48
stond ook zeker op mijn lijstje. De andere series kregen toch iets meer stemmen, waardoor Bleach ruimte moest maken voor een andere serie. Misschien een optie voor de wildcard?
JanWillemK
JanWillemK 26 december 2023, 19:58
Attack on Titan of Rick and Morty. Ik moet beide nog kijken.. Attack on Titan is wel erg leuk en is geëindigd dus ik kies waarschijnlijk voor die.
BlackBiker
BlackBiker 26 december 2023, 22:21
Niet echt mijn genre en ik heb er maar 1 gezien van deze lijst. Maar die heb ik dan ook zelf genomineerd 😀
Het wordt voor mij dus Star Trek Lower Decks.
Log in om een reactie achter te laten