Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2023 - Beste superheldenserie

Serie van het jaar 2023 - Beste superheldenserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie superheldenseries. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Al enige jaren is het superhelden-genre niet meer weg te denken uit het aanbod van films en series. Ieder jaar komen er vele producties uit die zich afspelen in de Marvel (dit jaar twee genomineerden) of DC (dit jaar zes genomineerden) werelden, maar ook daarbuiten. Vele series zijn gekomen en ook alweer gegaan en bepaalde series waren van hoge kwaliteit en anderen waren weer teleurstellend. Zo weet ik nog als de dag van gisteren dat in 2006 de serie Heroes uitkwam. Voor mij was dat het begin van de liefde voor superheldenseries. Helaas ging die serie vanaf seizoen twee erg hard achteruit en had het de kwaliteit van het eerste seizoen niet meer weten te behalen.

Anno 2023 lijkt het een ander verhaal. Er zitten vrijwel alleen maar sterke series tussen, waarvan er veel wel ten einde zijn gekomen. Uiteraard zijn er series die de verwachtingen niet hebben waargemaakt (en enkelen die wat mij betreft genomineerd mogen worden voor de meest teleurstellende serie van het jaar), maar over het algemeen een goed jaar voor superhelden series. Er mogen tien series worden genomineerd voor de prestigieuze prijs van beste superheldenserie van 2023. De series die zijn genomineerd in deze categorie zijn vastgesteld op basis van een aantal verschillende factoren: mijn mede-recensenten, de uitkomsten van de poll en natuurlijk de belangrijkste factor; de lezers van MijnSerie! Alles bij elkaar genomen heeft dat gezorgd voor de lijst van tien genomineerden.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2023 in de categorie Superheldenseries;

DC's Star Girl


DC's Stargirl
De eerste nominatie is voor DC's Stargirl, één van de zes DC-producties die dit jaar in deze nominatielijst is gekomen. De serie gaat over een middelbare scholier die een kosmische staf vindt en daarmee bovennatuurlijke krachten krijgt. De serie speelt zich af in de "Arrowverse", een gedeeld universum waar meerdere DC series samen deel van uitmaken zoals bijvoorbeeld The Flash (2014) die ook in deze categorie is genomineerd. Ondanks dat de recensies (op Rotten Tomatoes) van DC's Star Girl van de eerste twee seizoenen erg positief waren, 89% respectievelijk 100%, was het derde seizoen toch helaas het laatste seizoen van DC's Stargirl. Deze serie is één van de vele slachtoffers van het nieuwe DC-plan dat door Warner Bros is uitgerold dat er op neerkomt dat ze met een grotendeels schone lei willen beginnen.
Lees de recensies die geschreven zijn over DC's Star Girl.

Doom Patrol


Doom Patrol
Nog een serie van DC en waarvan ook het laatste seizoen is uitgezonden. Ook deze serie is waarschijnlijk gecanceld door het nieuwe DC-plan van Warner Bros. Doom Patrol gaat over een groep waarvan iedereen krachten bezit, maar de leden eigenlijk door omstandigheden zijn verstoten. De meeste leden van het team zijn door dezelfde medische specialist opgevangen en dat is ook een verbindende factor. Doom Patrol heeft alleen maar positieve recensies ontvangen (op Rotten Tomatoes) namelijk 96% voor het eerste seizoen, 97% voor het tweede seizoen en 100% voor de laatste twee seizoenen. Terecht dat deze serie een plekje in deze lijst van genomineerden heeft gekregen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Doom Patrol.

Gen V


Gen V
De eerste serie in deze lijst van genomineerden die niet van DC afkomstig is. Het is een spin-off van The Boys, één van de (naar mijn idee) betere superheldenseries van dit moment. Er wordt dan ook vaak verwezen naar personages uit The Boys en sommige personages maken ook de overstap naar Gen V. Net als The Boys is Gen V erg grof en komt een onverwachtste wending regelmatig voor. De stijl is denk ik niet voor iedereen weggelegd. Bij mij kwam er namelijk iemand bij een vrij expliciet visuele scene binnenlopen en vroeg daarbij wat voor bizarre serie ik aan het kijken was. Los van de grofheid is het een uitstekende serie. Volop actie en uniek in z'n soort. En ook wordt de serie goed gewaardeerd: 97% op Rotten Tomatoes. Gen V gaat over een universiteit speciaal voor mensen met superkrachten. Op deze manier zie je heel veel verschillende krachten voorbijkomen. Vaak hebben de krachten ook een onplezierige keerzijde wat de serie vaak wat donkerder in stijl maakt. En uiteraard is er iets niet pluis op de universiteit waar je gedurende de serie meer over te weten komt.
Lees de recensies die geschreven zijn over Gen V.

Gotham Knights


Gotham Knights
Wederom een serie van DC waarbij ditmaal de "Batman familie" centraal staat. Zo komen bekende namen als Harvey Dent, Robin en uiteraard Batman voorbij. Maar dit keer gaat het niet om Batman, maar over zijn geadopteerde zoon Turner Hayes. Deze serie heeft in tegenstelling tot een aantal andere DC-series bijzonder slechte recensies ontvangen. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie maar liefs 25%, niet best. Gezien de geheel nieuwe DC strategie van Warner Bros en het feit dat deze serie niet winstmakend was, waarbij de slechte recensies vast ook een reden waren, is Gotham Knights na een seizoen gecanceld.
Lees de recensies die geschreven zijn over Gotham Knights.

Invincible


Invincible
Invincible is de enige geanimeerde superheldenserie die genomineerd is voor beste superheldenserie van het jaar. De serie gaat over een tiener waarvan de vader de krachtigste superheld van de wereld is. Kort nadat hij zeventien jaar is geworden, komt hij erachter dat hij zelf ook krachten heeft die steeds verder ontwikkelen. De serie is gebaseerd op een strip van onder andere Robert Kirkman, de bedenker van The Walking Dead, en heeft vrijwel alleen maar lovende recensies gekregen. Het eerste seizoen had 98% op Rotten Tomatoes en het tweede seizoen 100%. Net als vele andere nominaties uit deze lijst een zeer terechte!
Lees de recensies die geschreven zijn over Invincible.

Marvel's Loki


Marvel's Loki
De eerste Marvel productie van deze lijst en naar mijn idee een reeële kanshebber. Marvel's Loki is een snelle, interessante en unieke serie met een uitstekende hoofdrolspeler: Tom Hiddleston. Het eerste seizoen eindigde met 'He who remains' die in andere Marvel-producties Kang was (zie het plaatje). De Marvel Cinematic Universe (MCU) heeft vol op het personage Kang ingezet en hij heeft al in een aantal films en series een belangrijke rol gespeeld, zo ook in het tweede seizoen van Marvel's Loki. In de eerst volgende Avengers-film zou Kang ook de grote slechterik zijn. Echter heeft de acteur die Kang speelt (Jonathan Majors) een aantal misdrijven gepleegd waar hij onlangs voor is veroordeeld. Disney heeft daarop direct afscheid genomen van de acteur. Het is nog onduidelijk hoe ze hier op gaan inspelen: nieuwe acteur, andere verhaallijn, of een compleet andere oplossing? Optimaal is het in ieder geval niet. In het tweede seizoen van Marvel's Loki komt het er eigenlijk op neer dat hij de verschillende tijdslijnen wil redden binnen de multiverse. Net als in het eerste seizoen doet hij dat met behulp van de TVA. Ik vond het een erg vermakelijke serie waar je doorheen vliegt. Ik kijk al uit naar het vervolg (als dat komt). De recensies (via Rotten Tomatoes) zijn ook goed, maar niet uitstekend: 92% voor het eerste seizoen en 81% voor het tweede seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Marvel's Loki.

Secret Invasion


Secret Invasion
De tweede en alweer laatste Marvel productie van de lijst van genomineerden. In Secret Invasion gaat het over Nick Fury die een, zoals de titel doet vermoeden, geheime invasie probeert te beëindigen. Dit is de eerste Marvel productie waar Nick Fury centraal staat terwijl het personage eigenlijk de verbindende factor is bij de Avengers. Uiteraard is Samuel L. Jackson weer terug om in de huid van Nick Fury te kruipen en dat is natuurlijk altijd puur vermaak. De serie biedt volop actie en goede verdieping in de achtergrond en het verleden van Nick Fury. De serie is niet heel erg vernieuwend en de recensies zijn ook niet volledig positief. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie 53%. Desalniettemin is het nog steeds een vermakelijke serie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Secret Invasion.

Superman & Lois


Superman & Lois
Superman & Lois gaat over, je raad het al, Superman en zijn geliefde Lois Lane. Wederom een DC-productie in de lijst van genomineerden. Dit jaar is het derde seizoen van de serie uitgekomen en volgend jaar komt het vierde en ook het laatste seizoen van de serie uit. Grote kans dat het eindigen van de serie ook te wijten is aan de nieuwe DC-strategie van Warner Bros. Een ding is zeker: volgend jaar zullen er een stuk minder DC-series in deze lijst komen te staan aangezien ze vrijwel allemaal eindigen. Superman & Lois werd over het algemeen zeer positief ontvangen. Seizoen 1 heeft 86% en seizoen 3 80% op Rotten Tomatoes ontvangen. Zeer nette scores en het rechtvaardigt zeker een plek als genomineerde in deze categorie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Superman & Lois.

The Flash (2014)


The Flash (2014)
En nog een DC-serie. Dit keer over de Flash: de snelste persoon op aarde (of is dat toch Superman?). Ook The Flash (2014) is onderdeel van de "Arrowverse" welk gedeeld universum binnenkort zal ophouden te bestaan. Begin 2023 is de serie na negen seizoenen ten einde gekomen. Volgens mij is het een kwestie van tijd voordat er weer een nieuwe productie over The Flash (2014) wordt uitgebracht. Gedurende de seizoenen heeft The Flash (2014) zeer consequent goede recensies binnengesleept. Ieder seizoen heeft (op Rotten Tomatoes) tussen de 80% en de 95% behaald. Terecht (wat mij betreft) dat The Flash (2014) nog voor een laatste keer een felbegeerde nominatie voor beste superheldenserie binnensleept.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Flash.

Titans (2018)


Titans (2018)
De laatste genomineerde van deze lijst en ook weer een DC-productie. Titans (2018) gaat over een groep tiener superhelden binnen de wereld van Batman en Superman waarvan ook bekende locaties en personages voorbijkomen. Een centrale rol is bijvoorbeeld voor Dick Grayson, ook wel bekend als Robin, de side-kick van Batman. Ook deze DC-serie heeft vrij consequent goede recensies ontvangen. Op Rotten Tomatoes heeft het eerste seizoen 78%, het tweede seizoen 81% en het derde seizoen 100% ontvangen. Het vierde seizoen van Titans is dit jaar uitgebracht en was ook meteen de laatste.
Lees de recensies die geschreven zijn over Titans.

Dit jaar zijn er zoals jullie kunnen zien erg veel DC-producties genomineerd in de categorie beste superheldenserie. Al die series zijn geëindigd of komen binnenkort ten einde. De komende jaren zal het superheldenserie-landschap er naar verwachting compleet anders uit zien. Over het algemeen hebben de genomineerde superheldenseries ook goede recensies ontvangen en zal het winnen van de Award voor beste superheldenserie ook volledig terecht zijn. Ik ben benieuwd naar de uitkomst!

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (11)

tweemaalh
29 december 2023, 10:13
Gen V is erg tof, maar Invincible ook. Eén van die twee
1
Tabita86
29 december 2023, 10:15
Thé flash
0
Futsudo
29 december 2023, 10:24
Invincible had ik gekozen bij beste animatie. Doom Patrol vond ik het laatste seizoen stukken minder dan de eerste drie seizoenen en Gen V krijgt mijn stem.
0
JanWillemK
29 december 2023, 11:35
Ik heb echt genoten van het laatste seizoen van Doom Patrol. Die gaat dus mijn stem krijgen.
0
BlackBiker
29 december 2023, 11:39
Gen-V is absoluut mijn keuze.
.
Het laatste seizoen van Doom Patrol moet ik nog kijken. De andere series volg ik niet (meer). Bij mij heeft toch wel wat "superhelden moeheid" toegeslagen. Ben er wel een beetje klaar mee...
0
JanWillemK
29 december 2023, 19:41
Wel Doom Patrol afkijken hoor! (;
1
BlackBiker
29 december 2023, 21:08
Zeker! Hij staat klaar, maar ik heb nog wat achterstand 😉
1
Travelgirl
29 december 2023, 12:58
Misschien niet weg te denken. Maar ik kijk dit nooit. Dus geen stem voor mij.
0
DAVE2804
29 december 2023, 17:43
Dit wordt Gen V, ook al heb ik de rest (op Loki na) niet gezien. De serie is net zo fantastisch, losgeslagen, expliciet, over de top als The Boys, waar ik normaal op stem. Maar die is in 2023 natuurlijk niet uitgezonden. Ben wel benieuwd naar volgend jaar, met het stoppen van zoveel superheldenseries. Maar dat zien we in de loop van 2024 dan wel.
1
fritzthefox
29 december 2023, 17:56
Gen V, krijgt mijn stem
0
Flopmop
30 december 2023, 14:20
Hier ook Gen V.
0
Log in om een reactie achter te laten