De series die zijn genomineerd in deze categorie zijn vastgesteld op basis van een aantal verschillende factoren: mijn mede-recensenten, de uitkomsten van de poll en natuurlijk de belangrijkste factor; de lezers van MijnSerie! Alles bij elkaar genomen heeft dat gezorgd voor de lijst van tien genomineerden.
Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2024 in de categorie beste mini/antologieserie;
Agatha All Along

Dit was een serie waarvan ik nooit had gedacht dat deze zou worden uitgebracht. Agatha All Along is een spin-off van de Marvel serie WandaVision waarin het titulaire personage Agatha de slechterik speelde. In Agatha All Along draait het juist om Agatha Harkness als hoofdpersonage en zijn de rollen omgekeerd. Nu bevindt Agatha zich namelijk in een situatie waarin ze gevangen zit onder een spreuk van Wanda Maximoff. Daarnaast is ze haar krachten kwijt die ze probeert terug te krijgen. Agatha All Along is anders dan de andere Marvel series. Het bevat meer humor en zang. Maar ook geldt voor deze serie dat het heel mooi gemaakt is, er een goede cast in zit en dat het altijd vermakelijk is om naar te kijken. Deze serie is overigens ook genomineerd voor beste serie in een aantal andere categorieën.
Lees de recensies die geschreven zijn over Agatha All Along.
Baby Reindeer

Baby Reindeer vertelt het waargebeurde verhaal over Donny Dunn die wil doorbreken als comedian en te maken krijgt met een stalker. Het bijzondere van deze serie is dat de hoofdrolspeler Richard Gadd ook daadwerkelijk de persoon is waar het verhaal/de serie op is gebaseerd. Hij speelt dus zichzelf, wat erg knap is. Het is namelijk een vrij intens hoe het stalken invloed heeft gehad op zijn leven. Waanzinnige acteerprestaties en je zit er helemaal in. Soms krijg je zelf ook een akelig gevoel bij het kijken van de serie. Baby Reindeer is op kritisch vlak erg goed ontvangen (winnaar van maar liefs zes Emmy's) en naar mijn idee een zeer terechte genomineerde serie in de categorie drama. Deze serie is ook genomineerd voor de beste serie in de categorie drama.
Lees de recensies die geschreven zijn over Baby Reindeer.
Fargo

Het eerste seizoen van Fargo kwam in 2014 uit en was qua verhaal gebaseerd op de gelijknamige film uit 1996. Inmiddels zijn er al meerdere seizoenen verschenen en was afgelopen jaar het vijfde seizoen uitgebracht. Fargo staat erom bekend dat de verhaallijnen donker zijn, maar ook met een vleugje (eveneens) donkere humor. Daarnaast is de cast altijd erg sterk. Ook in het vijfde seizoen is dat zeker het geval. De hoofdrolspelers hebben bijvoorbeeld allebei een Golden Globe en een Emmy nominatie ontvangen voor hun rol in Fargo. In totaal heeft het vijfde seizoen drie Golden Globe en vijftien Emmy nominaties ontvangen. Door de critici wordt ook steevast gesteld dat dit seizoen het beste is sinds de eerste twee seizoenen, dit terwijl alle seizoenen over het algemeen goed zijn ontvangen. Fargo is een erg sterke serie van hoge kwaliteit. Wederom een terechte nominatie!
Lees de recensies die geschreven zijn over Fargo.
Masters of the Air

Dat er een serie over Masters of the Air zou komen, stond al vele jaren vast. Na vele vertragingen was het officieuze vervolg op Band of Brother en The Pacific eindelijk te zien. En naar mijn idee was het het wachten waard, want het was een waanzinnige, intense serie en een puur spektakel om naar te kijken. In Band of Brothers en The Pacific stonden de grondtroepen centraal, maar dit keer, zoals de titel van de serie doet vermoeden, de piloten. In de serie wordt het goed overgebracht hoeveel risico's de missies in de lucht met zich meebrachten. Het percentage slachtoffers is een stuk groter dan bij de grondtroepen. En de redenen daartoe worden duidelijk weergegeven. Voor mij was het een serie waar je helemaal in wordt opgeslokt en die je in een adem uitkijkt (net als bij de officieuze voorgangers het geval was). Net als de andere genomineerden in deze lijst, zeer terecht!
Lees de recensies die geschreven zijn over Masters of the Air.
Monsters: the Lyle and Erik Menendez story

Het eerste donkere seizoen ging over Dahmer, een van de meest beruchte seriemoordenaars in de geschiedenis van Amerika. Nu ging het over de gebroeders Menendez die hun ouders hebben neergeschoten. Ook al is het verhaal donker, was het tweede seizoen wat luchtiger voor mijn gevoel, wat deels ook kwam door de muziek van Milli Vanilli. De cast is erg sterk en er zitten grote namen aan verbonden zoals Javier Bardem. Maar ook de twee broers zijn erg overtuigend. Een aflevering in het bijzonder was erg indrukwekkend. Die bestond namelijk uit een lang shot terwijl je er helemaal in zat. Wat de reden was dat de gebroeders Menendez hun ouders hebben neergeschoten is nooit helemaal duidelijk geworden en dat komt goed tot uiting in de serie. Zelfs tot de laatste scene weet je niet waarom ze het hebben gedaan. Wederom een terechte nominatie en ik ben benieuwd waar een opvolgend seizoen over zal gaan.
Lees de recensies die geschreven zijn over Monsters: the Lyle and Erik Menendez story.
Mr Bates vs the Post Office

Ook Mr Bates vs the Post Office heb ik zelf nog niet gezien, maar ook deze serie blijkt unaniem populair onder de mede-recensenten en de MijnSerie gebruikers. Daarnaast wordt de serie ook goed ontvangen door de critici. Mr Bates vs The Post Office gaat over het waargebeurde verhaal waarin Alan Bates en andere filiaalmanagers van postkantoren in Engeland ten onrechte werden beschuldigd van fraude en diefstal door de Britse post. Het blijkt een van de grootste schandalen in de recente Britse geschiedenis. De serie heeft zoveel teweeggebracht dat de Britse overheid zelfs had aangekondigd een wet aan te nemen die de benadeelden sneller kan compenseren. In dit verband een eervolle vermelding voor De Toeslagenaffaire, een serie van Nederlandse bodem met een soortgelijk thema, die de lijst van genomineerden net niet heeft gehaald. Mr Bates vs The Post Office is ook genomineerd voor de beste serie in de categorie drama.
Lees de recensies die geschreven zijn over Mr Bates vs The Post Office.
Ripley

Ripley is gebaseerd op het boek The Talented Mr. Ripley die voor de laatste keer in 1999 was verfilmd met Matt Damon in de hoofdrol. Ripley gaat over een oplichter die wordt ingeschakeld om iemand over te halen om naar huis terug te keren in Italië. Echter wordt alles complexer na de ontmoeting met Ripley. Vanaf het moment dat Ripley op Netflix verscheen, was het direct een succes. De kijkcijfers waren erg goed maar ook werd de serie erg positief ontvangen door de critici. Dat werd des te duidelijker bij de Emmy's aangezien Ripley dertien nominaties heeft ontvangen waarvan zij er vervolgens vier heeft gewonnen. Wederom een serie met ijzersterke acteerprestaties en een verdiende genomineerde in deze categorie. Deze serie is ook genomineerd voor de beste serie in de categorie drama.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ripley.
The Penguin

De serie is een spin-off van de film The Batman waar, je raad het al, the Penguin centraal staat. Zelf heb ik de serie nog niet gezien, maar hij staat hoog op mijn watchlist en hij is ook vaak door anderen aangeraden. Geen verassing gezien de populariteit dat hij in de lijst van genomineerden staat. The Penguin speelt zich af na The Batman waarin Oz Cobb de macht wil grijpen in de criminele onderwereld van Gotham. De hoofdrol wordt vertolkt door Colin Farrell, die ook veel lof krijgt voor de rol. The Penguin is ook genomineerd voor meerdere Golden Globes wat erg positief is voor DC Comics die de laatste jaren (op The Batman na) weinig producties hebben uitgebracht die goed waren ontvangen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Penguin.
The Tattooist of Auschwitz

De tweede serie in deze lijst van genomineerden met het thema Tweede Wereldoorlog en wederom een verfilming van een boek met de gelijknamige titel. De serie gaat over, zoals de titel doet vermoeden, de Joodse gevangene die in Auschwitz de rol had om de identificatienummers te tatoeëren op de gevangenen. Erg aangrijpend verhaal en net als bij De Joodse raad ondenkbaar dat deze gebeurtenissen zich hebben plaatsgevonden. De gebeurtenissen van de serie hebben zich voor het (waarschijnlijk) grootste gedeelte ook in de werkelijkheid voorgedaan aangezien de basis ligt in de herinneringen van een echte Holocaust overlevende. De serie is over het algemeen goed ontvangen en heeft twee Emmy nominaties binnengehaald. Deze serie is ook genomineerd voor de beste serie in de categorie mini-/anthologieserie en beste serie 2024.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Tattooist of Auschwitz.
True Detective: Night Country

Een misdaadmisterie in een afgelegen noordelijk deel van Amerika met Jodie Foster in de hoofdrol was blijkbaar een recept voor succes. Zelf vond ik het het beste seizoen na seizoen een. De serie blijft je boeien en zat vol spanning. Zelf vond ik dat niet alles helemaal duidelijk werd uitgelegd en bleven er een aantal zaken in het midden liggen. Maar dat zijn minimale punten in een verder erg sterk seizoen. Ook bij de critici werd dit seizoen erg goed ontvangen en sleepte het vele Emmy en Golden Globe nominaties in de wacht. Hopelijk weten ze dit succes door te zetten in een eventueel opvolgende seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over True Detective: Night Country.
Zoals jullie hebben gezien, is het een zeer diverse lijst van genomineerden. Uiteraard zijn er nog vele series die ook tussen deze lijst van genomineerden hadden kunnen staan. De huidige lijst is naar mijn idee een goede afspiegeling van de voorkeuren van mijn mede-recensenten, de uitkomsten van de poll en natuurlijk de belangrijkste factor; de lezers van MijnSerie!
Stuk voor stuk goede series en ik ben heel erg benieuwd waar jullie stem naar uit gaat!
Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.