Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Bewakers, nodig of overbodig?

Bewakers, nodig of overbodig?

Je hebt ze vast wel eens gezien in een serie, bewakers of (FBI) agenten die voor een deur de wacht houden om iemand te beschermen of niet te laten ontsnappen. Dan is het je vast ook wel eens opgevallen dat in vele gevallen die bewakers of agenten daar volkomen nutteloos staan. Want in negen van de tien gevallen ontsnapt het boefje altijd of gaat de bewaakte persoon alsnog dood. Waarvoor zijn die bewakers dan nodig? Is het niet beter om ze gewoon weg te laten?

Nee, natuurlijk moeten die nogal overbodige bewakers/agenten daar blijven staan, dat maakt het juist spannend. Kijk naar de scène in Daredevil waarin Matt gemaskerd en wel een ziekenhuiskamer insluipt waar net iemand een fatale injectie heeft gehad. Niet van Matt, welnee, van iemand die door de agentbewakers gewoon is binnen gelaten. Matt zet voor het beeld nog een stoel voor de deur…spannend… komen de bewakers op tijd binnen of niet?

Of bijvoorbeeld in The Following. Nog nooit heb ik zoveel sufferds bij elkaar gezien. Het hele politie- en FBI apparaat wordt volledig voor schut gezet in deze belabberde serie. Boefjes die via een onbewaakte achterkant weten te ontsnappen. Of agenten die alleen op surveillance gaan terwijl er meedogenloze cop killers in de rondte lopen. En waar eindig je dan als agent? Juist hartstikke dood. Je bent niet meer dan kanonnenvoer die een serie moet opleuken of spannender maken.

Game of Thrones, Atlantis, Orphan Black, Breaking Bad, The Last Ship, Orange Is the New Black en Haven hebben allemaal voorbeelden waarbij bewakers en/of agenten slechts in de rondte liepen als beeldvulling. De meeste zijn inmiddels dood en begraven en niemand weet de naam van de persoon die de edelfigurant* speelde. In Prison Break ontsnappen er zelfs een heleboel. In White Collar ontsnapt zelfs de hoofdpersoon zonder een bewaker te verwonden, en in Gotham ontsnapt een levensgevaarlijke psychopaat.

Waarom dan toch bewakers en/of agenten inzetten? Omdat het ten eerste lekker het beeld opvult, twee kleerkasten of uniformen voor een willekeurige deur in een ziekenhuis of hotel ziet er stoer uit. Ten tweede maakt dat het verhaal een stuk spannender. Zullen de bewakers snel of slim genoeg zijn om het geboefte binnen of buiten te houden? Zoals eerder gezegd vaak niet, maar soms komen ze er op het allerlaatste moment achter en ontstaat er een spannend gevecht waarbij bijna altijd de bewaker het aflegt.

De bewaker/agent staat er ook om de held meer held te laten zijn. De held redt degene die bewaakt moet worden of zorgt dat het geboefte net niet kan ontsnappen. Heerlijk om te zien, de kijker ziet graag helden die dan ook nog de bewaker redden vanuit een benarde situatie. Maar mijn conclusie is dat bewakers en agenten vaak geen herseninhoud hebben en dat ook niet mogen hebben. De intelligente bewaker of agent is namelijk dan vaak de hoofdrolspeler en die zorgt er uiteraard voor dat niemand dood gaat of ontsnapt.

Het lot van de bewaker is dus eigenlijk altijd bezegeld. Hij zal niet snel een promotie maken of medaille krijgen. Hij blijft op de achtergrond en weinige zullen zijn of haar naam weten. Vaak is een bewaker maar in één aflevering te zien en hij/zij legt bijna altijd het loodje. Maar zonder deze personen zouden vele series lang zo spannend niet zijn. En de lengte van vele series zouden een stuk korter zijn als deze bewakers hun werk goed zouden doen. Laten we dus af en toe, als we ze tegen komen, even stil staan bij de anonieme bewaker en/of agent als hij/zij weer iemand moet laten ontsnappen of doodgaan. Zonder deze edelfiguranten zijn vele series saai en te kort.

Met figuratieve zomergroet,
Mandy

*Een edelfigurant is een figurant die tekst heeft of interactie met de hoofdrolspelers.

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

Elby
23 juli 2015, 16:59
Haha, leuk stuk, helemaal waar. Er worden wat figuranten gebruikt bij series en films. Was er zelf ook 1 bij o.a. Keetje Tippel. Dus bewakers moeten er ook zijn, leuk voor de familie. kijk mop, daar sta ik te bewaken.
0
Mandy1966
23 juli 2015, 20:23
Hihi, figurant tegen zijn dochtertje: "Kijk lieverd, daar krijgt pappa op zijn kop van de hoofdrolspeler omdat ik iemand heb laten ontsnappen!"
0
CC11
23 juli 2015, 23:19
De nagel op de kop !
Het is echt verbazend hoe makkelijk bewakers in series om de tuin te leiden zijn;
Een doktersjas doet meestal al wonderen om een crimineel voor hen onzichtbaar te maken,
maar een carnavalsmasker (bril/neus/grote snor) zal het ongetwijfeld nog beter doen denk ik soms.
En indien ze de snoodaard(s) toch door hebben blijken ze meestal over het reactievermogen van een gemiddelde kamerplant te beschikken en een weerstand van suikerglas.
Het zou natuurlijk ook kunnen dat de bewakers voor series en films speciaal geselecteerd worden op hardhorigheid en bijziendheid om te voorkomen dat ze zelf ingrijpen voor de held van het verhaal ter plaatse is.
Nee, dat is natuurlijk onzin want zoals iedereen wel weet is er in de filmindustrie slechts één bedrijf dat bewakers levert en mag leveren en dat is ACME (A Company that Manufactures Everything) die jullie ongetwijfeld nog wel kennen uit de cartoons van vroeger. :-)
0
Mandy1966
24 juli 2015, 08:54
ACME, ja dat kan ik mij nog heel goed herinneren, een soort blast from the past.
0
alex3012
19 augustus 2015, 21:45
nog nooit zo bekeken
0
Log in om een reactie achter te laten