Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie-Ergernis: #Cliffhangers

Serie-Ergernis: #Cliffhangers

Ik wil hier wat schrijven over series. Iets over series wat voor iedereen herkenbaar is, maar dan de wat negatievere kant daarvan. Volg je me nog? Ik mezelf bijna niet, dus ik vergeef het je. Wat ik bedoel – en ik zal proberen het in het kort te zeggen – is iets waar iedere seriefanaat zich eigenlijk stiekem kapot aan ergert. En aangezien er daarvan genoeg ‘dingen’ zijn (wat is ‘dingen’ eigenlijk een uitermate onbenullig woord, maar goed, nu staat het er al) geeft dat me genoeg ruimte om daar een aantal columns over te schrijven.

Het eerste echte irritatiepunt wat ik deze keer behandel is ‘cliffhangers’. Want wie heeft dat, in vredesnaam, nu bedacht? Weken, vaak maandenlang nagelbijtend, haar uit je hoofd trekkend, informatie bij elkaar googelend wachten, totdat in hooguit een halve aflevering alles opgelost is en er plaats gemaakt kan worden voor de nieuwe verhaallijn van het nieuwe seizoen.

Jullie (ik spreek de schrijvers van alle series nu even persoonlijk aan, want natuúrlijk lezen ze dit. Ik neem deze taak heel serieus) willen dus beweren dat je maandenlang ons iedere nacht, oksel-klotsend van het zweet, wakker wilt laten worden met maar één gedachte: ‘Gaat Slippertje dood?’ of ‘Is Jutje nu echt zwanger van Jopie?’. En dat voor een HALVE AFLEVERING?

Dat is hetzelfde als een supermarkt inlopen rond kwart over zes, en de manager tegen je zou zeggen: Ga hier maar liggen, dan kijk ik of je over een half jaar nog leeft. Ik lig er wel iedere nacht van wakker hoor, dat dan weer wel. (Wat een waanzinnig slechte vergelijking, hij slaat niet eens op het voorbeeld. *zucht*)

Het ergste zijn dan nog de cliffhangers van series die gecanceld worden. Natuurlijk zijn er sommige series waarvan écht niemand het had verwacht, waardoor er afgekapte verhalen ontstaan. Maar bij sommige series kijkt er werkelijk geen ziel, zijn de recensies belachelijk slecht, én is de serie-begrafenisondernemer praktisch al over de drempel gestapt. En dan alsnóg afsluiten met een cliffhanger. Hang mij maar op, gooi me in de gracht en haal me door de droogmolen, ik begrijp er werkelijk niets van.

Toch snap ik cliffhangers ergens weer wel hoor. Ze willen je gewoon nieuwsgierig maken naar volgend seizoen. Zo gek is dat niet…

Als een blad aan de boom! Ongelofelijk. Over een draaikont gesproken zeg. De politiek is er niets bij. Hele nut van deze column weg. Volgende keer beter. Misschien ook iets inhoudelijker?

Aan de lieve lezers: Heb jij ook een serie-ergernis? Iets waar je het nut niet helemaal van in ziet? Plaats hem in een reactie hieronder! Misschien kan ik dan de volgende keer over jouw ergernis mee-ergeren!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (9)

RLS90
11 augustus 2016, 09:57
Ik houd er eigenlijk wel van. Zeker bij series waarvan je weet dat ze aan cliffhangers doen, stelt het me altijd enorm teleur als het niet met een schok of spanning eindigt.
0
CC11
11 augustus 2016, 09:59
Cliffhangers bestaan al bijna zolang als er series gemaakt worden.
Noem het gerust een manier om kijkers aan je serie proberen te binden.

In de vijftiger en zestiger jaren eindigde zowat elke aflevering van bijna iedere serie met een cliffhanger gevolgd door de befaamde zin "Come and see next week".
Je mag niet vergeten dat in de periode dat de cliffhangers ontstonden de middelen om de kijkers te bereiken aanzienlijk kleiner waren dan nu en zaken als "binge-watchen" of een volledig seizoen of serie in één keer aanbieden technisch en/of praktisch niet mogelijk was.
Een Cliffhanger aan het eind van je aflevering was daarom niet alleen het effectiefste om kijkers te blijven lokken maar ook simpelweg de goedkoopste manier.

De beroemdste cliffhanger uit de geschiedenis was ongetwijfeld die uit de serie "Dallas" die werd uitgezonden op 21 maart 1980 als laatste van dat seizoen en waarin J.R. aan het eind van de aflevering werd neergeschoten.
Niet alleen werd deze uitzending van de immens populaire serie binnen de 24 uur wereldnieuws, maar bij de eerste aflevering van het daarop volgende seizoen zaten naar schatting zo'n 83 miljoen Amerikaanse kijkers aan hun TV gekluisterd om te zien wie nu eigenlijk wel de dader was.

Dat waren er meer dan het aantal Amerikanen die dat zelfde jaar hun stem hadden uitgebracht tijdens de presidentsverkiezingen !
0
BingingBirgit
11 augustus 2016, 11:26
Leuke column haha. Soms heb ik inderdaad ook een hekel aan cliffhangers. Vooral aan het einde van een seizoen, als je een half jaar moet wachten, zoals bij The Walking Dead, grrrrr. Het leuke ervan is wel dat het internet vervolgens ontploft en dat iedereen het er over heeft.

Waar ik me wel eens aan erger bij series zijn de volgende 'dingen':
- De te mooie acteurs/actrices op één bult. Is gewoon onrealistisch.
- 'Doei' zeggen aan het eind van een telefoongesprek is blijkbaar not-done.
- De CIA hacken doe je blijkbaar door het random indrukken van verschillende toetsen op het toetsenbord. Overigens alle ingewikkelde acties op computers doe je door wat random te rammen. (Ik wil niet alle series over één kam scheren want bij Mr. Robot en Silicon Valley zie je daadwerkelijk echte code)
- Series die te lang doorgaan en er niet beter op worden... maar daar hebben we het al vaker over gehad.

Zo zijn er nog wel meer dingen maar daar kom ik zo even niet op. Ben benieuwd waar je volgende column over gaat! :)
0
Erra86
11 augustus 2016, 12:23
Ik kan me er wel in vinden...
Cliffhangers is een Haat-Liefde relatie.

Maar het punt wat je maakt bij een cliffhanger van een serie die gecanceld is kan ik de irritatie begrijpen. Helaas is het wel vaak zo dat ze er niet veel aan kunnen doen. Ik neem aan dat een serie al geschoten is in veel gevallen voordat de bijl wordt gehakt. In zo een geval gaan ze het niet aanpassen, omdat ze er niet nog meer geld aan willen verspillen.

Daarom ben ik wel blij dat er vaker nu series worden overgenomen door andere zenders of een bedrijf als Netflix, Amazon etc.
Dan wel om ze een nieuwe kans te geven of om er een beter eind aan te geven.
0
anonymous
14 augustus 2016, 11:41
Ciffhangers, ja die zijn erg. Maar een serie afsluiten zoals ze gedaan hebben met Dexter. Dat is echt doodzonde. Of het einde van True Blood. We proppen nog even een kwartier enorme onzin in de seriefinale. Dan blijf je met een kater zitten, die je zelfs niet hebt na 4 dagen carnaval.

Cliffhangers, ja sommige zijn oké, anderen waardeloos. Of ik een volgend seizoen kijk naar een serie hangt af van de serie, van het seizoen en of het me wist te boeien. En niet van het feit dat de hoofdpersoon, die me niet wist te boeien, nu wel of niet in dat ravijn valt.
0
rotthierpeter
24 augustus 2016, 13:24
twee ergernissen om eens over na te denken, weet niet of ze dat op de Nederlandse tv ook doen, maar series uitzenden voor een paar seizoenen en daar dan plots mee stoppen (o.a; Hannibal, Nikita, Heroes....) Nog erger zijn reeksen die plost (tijdelijk gestopt worden). Voorbije jaar o.a. Blindspot na afl 16 (vier) Bones na afl 10 (2Be) etc..
0
Christophe
29 augustus 2016, 12:16
Waar ik me aan erger, is wanneer er een heel seizoen wordt opgebouwd naar een liefdesrelatie tussen twee mensen, maar zodra ze elkaar gevonden hebben, moet de relatie kapot. Dat is nu echt zo iets typisch aan heel veel (slechte) series. Gewoon een fijne relatie wat onderhouden vinden die scenaristen blijkbaar te moeilijk, of te saai... (grijns)
0
ThomasNL92
29 augustus 2016, 12:52
Ik zou het ook niet zo erg vinden als er bijvoorbeeld 'geen happy ending' was bij sommige series, wordt het wat onvoorspelbaarder :)
0
razorlord
2 september 2016, 23:52
ben niet helemaal mee eens..zo zie je maar hoe persoonlijk zoiets is.. Ik vind cliffhangers juist hardstikke gaaf.. het stimulerend je fantasie om te gaan nadenken wat er allemaal gebeurd kan zijn en het zorgt ervoor dat je de serie verder kijkt.

daarom zijn cliffhangers wel tof..Uiteraard als ze de serie eindigen en een cliffhanger onbeantwoord laten dan vind ik het tijd dat we degene die dat besloot in een kuil stoppen met een mierenest ernaast en pas uitgraven als ie beloofd een vervolg van de serie te maken...
0
Log in om een reactie achter te laten