Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uit het leven van een bingewatcher: wie vraagt heeft pech!

Uit het leven van een bingewatcher: wie vraagt heeft pech!

Ondanks dat het verstand op lager dan nul en de blik op standje oneindiger dan een regenboog staat tijdens een seriemarathon, komt het zo nu en dan voor dat er een Prangende Woest-intelligente Vraag ontstaat. Want waarom laat men de voordeur na binnenkomst een stukje openstaan terwijl men weet dat er een seriemoordenaar in town is (Criminal Minds!)? Waarom zorgen de makers bij het einde van een serie niet dat daadwerkelijk alle verhaallijntjes netjes aan elkaar geknoopt zijn? Waarom hebben alle mannen in bijna alle series een sixpack? Waarom hebben de buren geen last van dat paard op het balkon (2 Broke Girls!)? Hoe kan het dat een serveerster die niet bepaald het warme water heeft uitgevonden, zich bijna hetzelfde appartement kan veroorloven als twee zeer geslaagde wetenschappers sámen (The Big Bang Theory!)? Waar slapen mr. Finch en mr. Reese uit Person of Interest? Waarom krijgt Blake uit Madam Secretary geen eigen serie? Wanneer ziet Harvey nou eindelijk eens in dat Donna de ware is? Waarom gaat iemand uitgebreid staan bellen, al leunend tegen zijn auto, op een donker en duister parkeerterrein? Kon dat nou écht niet gewoon in de auto met de deur op slot? En de moeder der serievragen: waarom nemen mensen ’s morgens áltijd plaats aan een ontbijttafel die gedekt lijkt door bepaalde nationaliteiten in een All Inclusive resort, maar eten ze desondanks nooit iets?

Soms, in mijn wat zwakkere momenten – ik weet dat je het niet had verwacht, maar die heb ik dus - maak ik weleens de fout om deze vragen hardop uit te spreken in de richting van Lieftallige Echtgenoot. Deze heeft hierop een standaard antwoord dat korte metten maakt met mijn vraagtekens. Steevast verwijst hij naar de scenarioschrijvers van de serie van dat moment. Dat het misschien maandagochtend was voor die mensen. Dat ze een kater hadden. Dat ze ook weleens iets kunnen vergeten. Dat ze waarschijnlijk afgeleid waren door kattenfilmpjes op internet. Of gewoon, dat ze dit zo geschreven hebben omdat het nou eenmaal beter uitkwam voor de verhaallijn.

Niks geen discussies dus over de serie, over de verhaallijn, over wilde complottheorieën, en ook niks geen gedeelde ergernis: gewoon terug naar de Saaie Nuchtere Werkelijkheid zodat je denkt aan een stel in ribbroeken en houthakkersoverhemden gehulde bebrilde enigszins kalende schrijvers achter een laptop in een kantoortuin met half vergane planten, een irritant rondzoemende vlieg en slootwaterkoffie, in plaats van aan de spannende wereld van de serie in kwestie. Ik moet dit soort vragen écht niet meer stellen aan Lieftallige Echtgenoot. Ik pleit voor een forum om dit soort levensvragen met gelijkgestemde zielen wat meer fantasierijk aan te pakken. Who’s with me?
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

CC11
28 augustus 2016, 10:34
Ik zal waarschijnlijk wel een lastig persoon zijn maar mij ontgaat het een beetje waarom iemand überhaupt de genoemde series, met uitzondering van "Madam Secretary" want die ken/volg ik niet, zou gaan bingewatchen.
Om elke 30/45 minuten hetzelfde trucje een ietsje anders verpakt terug te zien ?
Per definitie is dat voor mij al direct de beste reden om procedurele series juist niet te gaan bingewatchen en waarom ik al een tijd geleden met een serie zoals "2BG" gestopt ben; Na 37 keer is hetzelfde flauwe grapje bij mij wel uitgewerkt.

Bij niet-procedurele series ligt dat voor mij helemaal anders want men vertelt een verhaal en je wil weten hoe het eindigt (als het tenminste een beetje een goede serie is) dus kijk je in één ruk door.
Tenminste, dat is mijn idee.

Wat je vragen betreft denk ik dat het meer met de creativiteit of het ontbreken daarvan bij de schrijvers/schrijfsters van een script te maken heeft en dat ze daarom steeds terug grijpen naar makkelijke en al dan niet voor de hand liggende oplossingen aangezien het merendeel van de kijkers toch praktisch alles slikken.
-3
anonymous
29 augustus 2016, 11:52
Geweldige column. Ik stel me dat soort vragen ook wel eens. Waarom hebben ze het niet zus of zo gedaan, waarom krijgt Kurt Bunker (van Banshee) geen eigen serie. Waarom hebben ze bepaalde series zo afgesloten. Soms denk ik wel eens dat er veel meer in had gezeten, maar dat ze niet uit de serie hebben gehaald wat erin zat. Misschien moeten ze eens in de zoveel tijd eens een nieuwe wind laten waaien, een nieuw gezicht, een nieuw toetsenbord en een verbod op kattenfilmpjes kijken :)
Ik ben voor een hoekje, ergens op een forum, waarin die vragen gesteld kunnen worden zonder het standaard antwoord te krijgen.
1
Log in om een reactie achter te laten