Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uit het leven van een bingewatcher: Het leed dat serieverslaving heet

Uit het leven van een bingewatcher: Het leed dat serieverslaving heet

De term guilty pleasure vind ik vaak nogal stom. Want waarom zou je je schuldig voelen over iets wat je leuk vindt? Maar toch: ooit had ik er wél eentje. Een onvervalste guilty pleasure was het, zo hip en happening als de boerenbingo in uw lokale bejaardentehuis. Een serie die langer liep dan ikzelf, en alle liefhebbers hondstrouw elke werkdag spanning, ontspanning een lach en/of een traan bezorgde. Tot het hartverscheurend bittere einde dus.

Een afscheidsevenement werd georganiseerd. Eentje waarbij 1200 lelijk huilende dames en een enkele heer voorzichtig de eerste wankele stapjes richting rouwverwerking zetten. Want wat nu? Hoe uit dit ongezellige gigantisch diepe zwarte gat te klimmen? Radeloos en met lege ogen voorzien van doorgelopen mascara, vertelden enkele aanwezigen aan presentator Peter van der Vorst over hun verdriet. Nuchtere zielen claimden in de media dat de voormalige fans van deze serie met vijf uur in de week een #killerbody zouden kunnen kweken, vloeiend Russisch zouden kunnen leren, de wereld een stukje beter konden maken met vrijwilligerswerk, hun kind(eren) en/of echtgenoot eens beter konden leren kennen, schaakgrootmeester konden worden, hun memoires konden schrijven… De mogelijkheden waren eindeloos, in de ogen van de nuchtere zielen dan. Maar de fans van As the World Turns (ATWT) zagen al die opties door hun van het traanvocht wazige blikken niet, en waren aan dit alles absoluut nog niet toe. En sommigen zijn dat overigens nog steeds niet, maar daar kunnen we inmiddels helaas ATWT écht niet meer de schuld van geven.

Zij waren in een bizarre vorm van rouw beland. Zoals het hoort bij de vijf fases van rouw, kwamen ook woede en onderhandelen aan de beurt. Woede jegens de volslagen idioot die had besloten de stekker uit het dagelijks vermaak te trekken. Onderhandelen door een online petitie te starten om de serie te behouden. Want stel je voor: afscheid te moeten nemen van meerdere families en vrienden tegelijk. Families en vrienden die nooit kritiek op jou hadden. Die nooit ruzie met je maakten. Die nooit tijd claimden – behalve die vijf uur per week dan. Geen verjaardagen in een kringetje, geen lastige schoonfamilie, geen – de horror – gezamenlijke vakanties in een bungalowparkketen, nee, niets van dat. Je kreeg gewoon een kijkje in al hun levens zonder dat ze er ook maar iets voor terug verwachtten. Waar vind je dat nog?

En beste mede-serieliefhebbers, geef het maar toe: ook jij hebt wel eens een traantje weggepinkt bij het definitieve einde van een serie. Ontkennen heeft geen zin. Je hebt zelfs weleens even gewacht met het kijken naar een volgende serie omdat dat te snel was voor je, omdat je je vorige tv-familie nog niet helemaal had losgelaten. Was het dan misschien toch geen guilty pleasure maar een heuse verslaving? Die kans is groot. Hoi, ik ben Jenny en ik ben serieverslaafd… Hoi Jenny!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

Petertjuh4
Petertjuh4 4 oktober 2016, 09:20
Hallo Jenny.
CC11
CC11 4 oktober 2016, 10:20
Nee eerlijk gezegd heb ik nog nooit een traan moeten wegpinken bij het "definitieve" einde van een serie en zal dit ook nooit gebeuren.
Met alle remakes en reboots van tegenwoordig ben je trouwens nooit echt meer zeker of het einde van een serie wel definitief genoemd kan worden, maar dat is een ander verhaal.

Maar ook zou ik nooit een serie, zoals degene die je als voorbeeld geeft, elke dag 50 jaar of meer gaan volgen, zelfs geen 10 of 20 omdat ik het dan al lang moe ben.
Series zoals je in België een "Familie" of "Thuis" hebt lopen, en waarvan de "fans" elke dag
verplicht moeten kijken ook al weten ze zelf al lang echt niet meer waarom ze dat doen of waar het eigenlijk over gaat, zijn echt niet aan mij besteed.

En zelfs de allerbeste series aller tijden hebben in mijn ogen maar een beperkte levensduur wat het aantal seizoenen betreft.
Net zoals de ene persoon ouder wordt dan de andere kunnen het aantal seizoenen voor een serie
ook verschillen, maar op een gegeven moment dringt euthanasie zich wel echt op zodra je gaat merken dat het achteruit begint te gaan.

Ook al roepen de "echte fans" elk jaar opnieuw om nog maar eens een extra seizoen van een serie die al zo is uitgemolken dat er enkel nog een verpakking overblijft, vind ik het zelf onzin.
Er is voor mij dan ook geen enkele serie die na pakweg een seizoen of 10 nog enige reden van bestaan heeft, al zal men daar in menig rustoord zeker een ander oordeel over hebben.
anonymous
anonymous 4 oktober 2016, 15:52
ATWT, ik had het er gisteren nog over, dit omdat Dynasty terugkomt. Kwam ATWT maar terug. Soms kon je een jaar missen, wat, ik heb de eerste 30 jaar gemist. Maar ik was verslaafd. Aardappels schillen bij ATWT. Ik heb de laatste aflevering echt moeten huilen. Maar, ik deed dat ook bij Banshee en bij Dexter. Die laatste tranen waren omdat het einde zo teleurstellend was. Vroeger keek ik naar de serie Boone en Son&Daughters (ooit uitgezonden op de Belgische tv in de jaren 80) Die series vond ik geweldig. Dus, als tiener jankte ik al om elk einde, elk afscheid... Hoi Jenny... ik ben Karin, je weet wel, diegene die nooit afscheid kan nemen ;)
Log in om een reactie achter te laten