Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: follower

De Onbekende Seriekijker: follower

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 31ste Onbekende Seriekijker is Mariella van Niekerk (51)

Mariella van Niekerk


Aantal serie-uren per week: Soms veel, soms weinig. Ik lees namelijk ook graag en ik ben ook wel eens wat avondjes weg. Gemiddeld zo’n 12 uur per week schat ik.
Allereerste serie ooit gezien: O jee, de allereerste serie. Dat is natuurlijk best wel lang geleden. Gelukkig heb ik laatst in MijnSerie alle series ingevuld die ik volgens mij ooit heb gezien, dus kon ik daar mooi even spieken. Catweazle en Daktari zijn series die ik ooit wel gezien heb, maar niet als eerste, maar later in herhalingen. De eerste serie moet denk ik wel Floris zijn geweest, met Rutger Hauer. Geweldige serie vond ik dat. Het was begin jaren zeventig en ik weet nog dat iemand in de buurt een kleurentelevisie kreeg. Sensatie! Ook Oebele en Kunt U Mij De Weg Vertellen Naar Hamelen, Mijnheer? waren leuke series. Er was natuurlijk niet iedere middag iets op televisie, alleen op woensdagmiddag vanaf een bepaalde tijd. En in het weekend natuurlijk ook wel. Iets later was er Q & Q, dat was zó spannend! En Pippi Longstockings (Pippi Langkous) heb ik vaak gezien, ook later nog in (meerdere) herhalingen. Zo leuk.
Beste serie ooit: Series die er met kop en schouders bovenuit staken? Dat is moeilijk te zeggen, ik heb zo veel series gezien. En ook in heel verschillende genres. In chronologische volgorde is het denk ik het makkelijkst hierop antwoord te geven. Als je de kinderseries overslaat, kom ik in de jaren zeventig uit op The Avengers en Secret Army. The Avengers, of de Wrekers zoals dat destijds werd genoemd, was heel vernieuwend. Vooral de serie met Joanna Lumley als Purdy vond ik geweldig. Secret Army ging over het verzet in de Tweede Wereldoorlog; later is er nog een vervolg geweest, Kessler, maar die vond ik minder. Ik weet niet zeker of deze series nou zo geweldig van kwaliteit waren, maar ze hebben in ieder geval heel veel indruk op mij gemaakt. In de jaren tachtig is het moeilijker kiezen voor mij. Ik vond Cagney & Lacey leuk, The Cosby Show (tja…), Family Ties (met Michael J. Fox), L.A. Law en Hill Street Blues. V (1983), de eerste serie, vond ik ook heel goed. Dat was destijds iets compleet nieuws. In de jaren negentig sprong Friends er voor mij uit, maar ook Cold Feet, ER, en Sisters keek ik graag. Melrose Place vond ik ook leuk, dat was een spin-off van Beverly Hills, 90210. Het millennium daarna begon het binge-watching een beetje, met het aanschaffen van dvd-boxen met series zoals 24, Lost en Gilmore Girls. Zoals ik al zei, ik vind veel verschillende series leuk. Ook begon toen The Good Wife, maar die serie heb ik pas later gekeken. Tja, en de laatste jaren springen er heel veel series uit, met voor mij als hoogspringers Game of Thrones en Downton Abbey.
Beste serie op dit moment: De beste serie op dit moment vind ik Game of Thrones. Een van de weinige verfilmingen van een boek die ik beter vind dan het boek zelf. Ook al zijn de boeken heel goed. Het is zo goed gefilmd! De karakters zijn goed gekozen, de speciale effecten zijn super, de verhaallijnen zijn mooi uitgewerkt en komen steeds weer goed bij elkaar. Echt knap gedaan.
Serie die op de planning staat: Ik heb een lijstje op Netflix met de series die ik misschien wil gaan bekijken. Op dat lijstje staan: The Affair, Narcos, Marcella, Crossing Lines, River, Hinterland, Grand Hotel, The Blacklist, Jessica Jones, White Collar, Peaky Blinders, Orphan Black, Marseille, The Missing, Rebellion, Fargo, The Undertaker, Call the Midwife, Elementary, Deadwood, Manhattan, The Paradise en Mr Selfridge. Ik heb dus nog wat te doen…



Mariella van Niekerk, haar gebruikersnaam is follower, is drie jaar en zeven maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Mariella van Niekerk, op MijnSerie heet ik Follower. Deze naam heb ik drie jaar en zeven maanden geleden gekozen omdat ik op dat moment net The Following aan het bekijken was en natuurlijk omdat ik veel series volg. Dus niet omdat ik nu zo’n volgzaam type ben… Deze maand word ik 51 jaar, ik ben getrouwd en ik heb drie kinderen. Aangezien ik niet buitenshuis werk, zou je kunnen denken dat ik heel veel tijd heb om overdag series te bekijken. Helaas, was dat maar zo. Ik heb het druk met mijn drie honden, waarmee ik af en toe een nestje fok. Ik zit in het bestuur van de rasvereniging, ik ben redacteur van hun clubblad en ik beheer de website en de Facebookpagina van die vereniging. Bovendien zit ik sinds kort in de technische commissie van de bridgevereniging, wat dus naast lezen en het maken van foto’s één van mijn andere hobby’s is. Voor MijnSerie kijk ik recensies na, zodat die hopelijk in goed en foutloos Nederlands op de website verschijnen. Ik verveel me dus niet zo snel.



Als je een persoonlijke top 5 moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top 5 er dan uit?: “Een top 5 is bijna niet te doen, maar ik ga toch een poging wagen: 1. Game of Thrones 2. Downton Abbey 3. Friends 4. Luther 5. True Detective (seizoen 1) en dan gevolgd door nog heel veel meer series.” Er zijn vele goede series, welke serie is de slechtste die je ooit hebt gezien?: “Er zijn een paar series waar ik aan begonnen ben en waarmee ik snel gestopt ben. Legends (2014) is er zo eentje, een serie met Sean Bean, een van mijn favoriete acteurs. Ik vond het helemaal niets. En de grote favoriet van mijn echtgenoot, Breaking Bad. We zouden er samen naar kijken, maar na één aflevering heb ik het al opgegeven. Terwijl mijn echtgenoot de serie zojuist voor de tweede keer heeft gekeken, hij vond het geweldig! Ik dus niet. Helaas. De sfeer, de stiltes, nee niets voor mij. Ongetwijfeld zullen er nu heel veel lezers ongelovig kijken, daar ben ik me van bewust.”



Wat betekenen series voor je? Is het een soort van ontspanning, of iets anders?: “Series kijken, betekent voor mij ontspanning. Lekker even in een luie stoel onderuit en dus niet achter de computer foto’s bewerken of met de hondenvereniging bezig zijn. Letterlijk ontspanning dus, omdat ik de laatste tijd merk dat mijn lichaam gaat protesteren als ik te lang ingespannen achter de computer zit. Tja, ik word wat ouder hè…” Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt? Waar ben je en hoe zit je er bij (en met wie)?: “Er wonen hier (nog) vier mensen in huis en iedereen kijkt op zijn eigen manier. Het gebeurt maar zelden dat we tegelijkertijd iets kijken. Eigenlijk volgens mij alleen maar Game of Thrones. Mijn man en ik hebben een heel andere smaak en er zijn maar weinig series die we samen willen zien. Ik kijk dus vaak boven, op bed. Wel naar een televisie, want series op een computer kijken, vind ik niet prettig. Heel soms kijk ik een serie beneden, lekker in mijn stoel. Een serie die ik samen met mijn man heb gekeken en die we allebei echt leuk vonden was Lilyhammer. Als Bruce Springsteen fan, konden wij Steve van Zandt heel erg waarderen in het verre Noorwegen. En Bruce Springsteen komt zelfs nog op bezoek (spoiler)!”



Welke series volg je op dit moment?: “Oei, dat zijn er echt veel. Gelukkig heb ik MijnSerie om alles bij te houden, want ik weet soms echt niet meer bij welke aflevering ik gebleven ben. Ik ben net begonnen aan Designated Survivor. Elke aflevering wordt door Netflix een week later dan in Amerika uitgezonden, dus ik heb er pas twee gezien. Tot nu toe een belofte. Kiefer Sutherland heb ik natuurlijk gezien in 24, maar als president brengt hij het er tot nu toe goed vanaf! Follow the Money, een Deense serie, Happy Valley (ik zit te wachten op seizoen twee op Netflix), Orange Is the New Black, Outlander, Roots (2016), The Americans, The Bridge (2011), Wallander en Murder in the First. Ik zit dus te wachten op nieuwe afleveringen van Happy Valley, maar ook van Suits, Flikken Maastricht, Penoza, Gilmore Girls: A Year in the Life, Homeland, Broadchurch, Sherlock, The Code (2014) en The Fall.” Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie die je volgt of volgde?: “Echt verslaafd ben ik nooit geweest aan een serie. Wel heb ik dat ik sommige series sneller af wil kijken dan andere. Zoals Game of Thrones, waar ik ook alle boeken van heb gelezen; die wil ik zien zodra het kan. En Sons of Anarcy heb ik in een paar weken bijna helemaal achter elkaar gekeken. Net als Big Love, die vond ik toch wel erg leuk.”



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: “Als ik maar één genre mocht kiezen, dan zou ik gaan voor de (actie)thriller. Ik houd toch erg van spannende verhalen, ook in boeken. Niet van horror, dat gaat me te ver, maar gewoon lekker spannend. Zodat je net nog durft te kijken.” Heb je een voorkeur voor een land waar de serie vandaan moet komen? Kijk je bijvoorbeeld het liefst naar Amerikaanse series, of Deense series etc.?: “Met stip: Scandinavië. Ik denk dat ik de meeste series al gezien heb en anders staan ze op mijn lijstje. En dan vooral de Deense series. Ik vind de taal heel prettig klinken en de verhalen zijn vaak heel goed en spannend. Wel apart dat Scandinavisch series vaak te herkennen zijn aan de kleur. Beetje blauw-groenige beelden, daar hebben ze patent op lijkt het wel.” Series worden gemaakt door producenten met een heel team daar achter. De acteurs brengen vervolgens het verhaal over. Heb je een favoriete acteur en/of actrice? Waarom?: ”Jammer dat hij bijna altijd snel dood gaat, maar Sean Bean is één van mijn favorieten. Hij speelt natuurlijk vaak een slechterik, maar ook toen hij een goed iemand speelde, was hem geen tweede seizoen gegund. Maar goed, hij dus. Waarom kan ik niet eens uitleggen. En Maggie Smith, need I say more?”



Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide?: “Ik kijk maar zelden direct naar de Nederlandse televisie. Soms neem ik iets op en dan wacht ik tot ik de hele serie heb voordat ik hem bekijk. Wij hebben Netflix en HBO dus er is genoeg aanbod.” Heb je naast Netflix en HBO nog een abonnement op een ander betaalzender of streamingdienst?: “Netflix dus, voor vijf gebruikers. Ideaal, zelfs mijn zoon op kamers kan meekijken. Ik vind het aanbod groot, ook al is het meestal niet het nieuwste van het nieuwste. Met plezierige uitzonderingen als Designated Survivor natuurlijk.”



De laatste vraag, welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Als seriefanaat in mijn dagelijks leven zou ik mezelf een 8 geven. Hier op MijnSerie waarschijnlijk een 7, omdat hier heel veel seriefanaten zijn. Alles is tenslotte betrekkelijk. MijnSerie vind ik erg handig, ik gebruik het vaak, ook voor tips. Bij het nakijken van recensies kom ik vaak series tegen die mijn aandacht trekken. Mijn nog te zien lijstje wordt dus nooit kleiner, alleen maar groter!”

Mariella van Niekerk (follower) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar zij graag naar kijkt en ook waar. Op 14 november komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Mariella, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,
Mandy

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

paranoia68
31 oktober 2016, 17:50
:)
0
Log in om een reactie achter te laten