Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en plaatsen te bezoeken

Series en plaatsen te bezoeken

Veel series worden gewoon opgenomen in de studio, waarbij er enkele buitenplaatjes worden gebruikt. Maar er zijn ook series die handig gebruik maken van de buitenwereld. En die plekken kun je opzoeken en bezoeken.
Vooral veel Britse en Scandinavische series maken handig gebruik van hun prachtige landschappen. Al konden ze er bij het eerste seizoen van de Amerikaanse serie True Detective ook wat van. Die beelden kun je eigenlijk beschouwen als extra personage. Maar het allerleukste is om, als serie fan, op vakantie te gaan en de plaatsen bezoeken waar je favoriete serie is opgenomen. Is het beeld werkelijk zo mooi, of komt het alleen mooi over op de televisie?

True Detective

Ik kan uit zeer persoonlijke ervaring zeggen dat de werkelijkheid vaak mooier, maar compleet anders is, dan in de serie. Neem nu Poldark, de mijnen bestaan al lang niet meer er zijn op de plek van opname slechts ruïnes over. Maar wat een uitzicht. We hebben er uren rondgedwaald, vele foto’s genomen en heerlijk gezeten om te genieten van het uitzicht.

Broadchurch kun je ook bezoeken. Het huis boven op de prachtige klif is na een kleine zoektocht en lastige weg te vinden boven op een klif, zo ook het plaatsje waar de opnames zijn gemaakt. Alleen als je gaat praten met de plaatselijke bevolking blijkt dat ze grote schermen hebben gebruikt om een deel van het dorp een ander uiterlijk te kunnen geven via de computer. Eén inwoner vertelde zelfs dat hij zijn eigen dorp niet terug herkende in de serie.

5160 BroadcurchBroadchurch ©Mandy Gelling

En als je wilt weten waar ze gefilmd hebben voor Outlander, daar is zelfs een website van waar alle plaatsen van belang worden genoemd en hoe er te komen. Het grappige was dat toen wij in Engeland waren we een folder vonden met alle plekken waar Poldark is opgenomen. Dat noem ik nog eens handig gebruik maken van een serie en de plaatsen die je kunt bezoeken.

Een heel leuk feitje is dat er in Engeland een plaatsje is die Minions heet. En die was er al voor de film, maar heel onsubtiel waar je kijkt zie je die rare gele wezentjes opduiken in het dorp waar Poldark ook is geweest. Dit terwijl die plaats ook historisch belangrijk is. Maar dat word nu door de serie-commercie naar de achtergrond gedrukt.

5164 PoldarkPoldark ©Mandy Gelling

Je bezoekt niet historisch belangrijke plekken, maar plaatsen waar een serie is geweest, zoals de Sontbrug uit The Bridge (2011). Maar ook in Nederland kun je sommige plaatsen bezoeken. De 12 van Oldenheim is opgenomen in Harmelen. En Hollands Hoop dat wordt opgenomen in Groningen is in het wild te bezichtigen. Alleen wordt de boerderij wel regelmatig geplunderd.

The Bridge (2011)

Kortom seriemakers gaan steeds vaker over op echte achtergronden, landschappen en steden/dorpen in plaats van een groen scherm. Wat voor sommige plaatsen zeer goed voor het toerisme is. Het is namelijk vaak makkelijk op te zoeken op internet waar de series worden opgenomen. Al is het van sommige series niet moeilijk te raden waar het is opgenomen; zoals Shetland.

Kun jij nog meer series noemen met plekken die je heel graag zou bezoeken of al hebt bezocht?


Shetland
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

Nelis076
21 maart 2018, 15:22
Leuk artikel, voor de Game of Thrones fans heb je natuurlijk Dubrovnik. Dat is 1 grote set geweest
2
Mandy1966
21 maart 2018, 15:26
Dank je wel. En ze zijn ook in Ierland en Spanje geweest voor GoT.
0
tweemaalh
21 maart 2018, 17:43
Jaren geleden ben ik met mijn ouders naar Frankrijk op vakantie gegaan en op de terugweg hebben we het kasteel van Pierrefonds bezocht. Dat kasteel deed dienst als Camelot in de serie Merlin. Delen van het kasteel, zoals de binnenplaats, de ophaalbrug, de troonzaal en de trap naar de kerkers zijn heel herkenbaar. Omdat de Merlin destijds nog liep, stonden er ook nog wat gebouwtjes die zo te zien speciaal voor de serie gebouwd waren. Ik weet niet of die er nog zijn.

Ook ben ik een keertje naar de Christiansborg in Kopenhagen geweest, waar delen van Borgen gefilmd zouden zijn. Die viel echter een beetje tegen. In Borgen komen er af en toe shots van de buitenkant langs, maar je ziet er verder weinig van.
1
anonymous
21 maart 2018, 19:34
Leuk! Ik ben in december naar Schotland gegaan. Dit om in Edinburgh de plekken te zien waar Outlander is opgenomen. De printshop gezien en andere plekken. In Schotland heb je speciale tours om alle kastelen en plekken van Outlander te zien. Een Facebookgroep over Outlander organiseert zelf een rondreis door Schotland. Leuke is dat de boeken van Diana Gabaldon ook die plekken beschrijven. Het slagveld van Culloden, de kastelen en de gevangenissen zijn in het boek ook omschreven.
2
Sproet2jes
24 mei 2018, 12:59
En Lost is opgenomen in Hawaii, daar heb je de Lost-Tour.= kan je alle locaties bezoeken, waar ze gefilmd hebben. :))
0
Log in om een reactie achter te laten