Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: Tim 121

De Onbekende Seriekijker: Tim 121

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom.
Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 77ste Onbekende Seriekijker is Tim Lucassen (25)

Tim Lucassen


Aantal serie-uren per week: Dat verschilt per week. De ene week wat meer dan de andere dankzij andere verplichtingen en/of het weer. Gemiddeld zit ik denk ik tussen de twaalf en vijftien uur. Enkele uitschieters daargelaten. Ik kijk vrijwel elke dag minstens één aflevering van een serie die ik op dat moment volg.
Allereerste serie ooit gezien: Ik denk dat de allereerste serie die ik bewust keek Bassie & Adriaan was. Daarvoor werd ik, net als vele generatiegenoten, voor de televisie geparkeerd als Sesamstraat, TikTak en Musti op de buis waren. Dat veranderde toen ik door middel van een videoband kennis maakte met die 'vervelende clown en die irritante acrobaat'. Ik raakte gefascineerd door die twee en heb elke videoband grijsgedraaid. Bassie & Adriaan was mijn eerste serieverslaving. Urenlang heb ik genoten van hun avonturen en malle fratsen. Ikzelf en met mij vele anderen hebben veel kennis over de Nederlandse en allerlei andere culturen te danken aan de avonturen van de clown en de acrobaat. Misschien gebeurde het ongemerkt, maar één ding is zeker: Bassie & Adriaan reisden met de kijkers de hele wereld over en de series zaten boordevol informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dankzij de avonturen werd kennis over bepaalde zaken als omgangsregels, sociaal wenselijk gedrag en taal als vanzelfsprekend overgebracht. Tot op de dag van vandaag komt deze kennis van pas. Is het niet in het dagelijks leven, dan is het wel om een quizvraag op televisie of in de kroeg juist te beantwoorden.
Beste serie ooit: The Americans. Alles aan die serie klopt. De wijze waarop de grimmige sfeer van de jaren 80 in beeld wordt gebracht, is fenomenaal. Denk hierbij aan de filmstijl, de gebruikte muziek, de decors, de meubelstukken, de auto’s, de kleding en haardracht. Bovendien is het acteerwerk van Matthew Rhys en Keri Russel, als het spionerende echtpaar Jennings dat op ideologisch terrein van elkaar verschilt, uitstekend. De verhaallijnen zijn ijzersterk en de spanningen tussen de hoofdpersonages zijn duidelijk voelbaar. Een aanrader voor eenieder die de serie nog niet gezien heeft!
Beste serie op dit moment: Dat is zonder twijfel The Handmaid's Tale. Ik heb het eerste seizoen werkelijk verslonden. Origineel, intrigerend, aangrijpend, meeslepend en beangstigend zijn woorden die ik gebruik om de serie aan vrienden uit te leggen. Het acteerwerk is sterk, het verhaal zeer interessant en de serie zet je aan het nadenken over het huidige politieke klimaat in een aantal landen. Ik sta te popelen om aan het tweede seizoen te beginnen.
Serie die op de planning staat: Ik heb nog heel veel series op de planning staan. Hoeveel series ik ook kijk, op de een of andere manier wordt mijn kijklijst alleen maar langer en nooit korter. Enkele series die nog op de planning staan, zijn: Breaking Bad, La Casa de Papel, Mad Men, Queen of the South en Stranger Things. Daarnaast wil ik snel beginnen aan het vijfde seizoen van Bates Motel, het zesde seizoen van The Americans, het tweede seizoen van The Handmaid's Tale, het zesde seizoen van Mom, het tweede seizoen van American Crime Story en het negende seizoen van The Middle. Zoals je ziet, hoef ik me voorlopig niet te vervelen. Bovendien zijn de genoemde series slechts het topje van de ijsberg.



Tim Lucassen, zijn gebruikersnaam is Tim121, 6 jaar en 2 maanden lid van MijnSerie.nl: “Ik ben Tim Lucassen en ben 25 jaar. Mijn gebruikersnaam op MijnSerie is Tim121. De Tim staat uiteraard voor mijn voornaam en 121 was het nummer van de buslijn waar ik vroeger vrijwel dagelijks gebruik van maakte. Zolang als ik me kan herinneren ben ik al gek op series. Op de middelbare school al hield ik de series die ik volgde beter bij dan het huiswerk dat ik moest maken. Na het VWO ging ik communicatiewetenschap studeren in Nijmegen. Een studie waarbij de rol van media, waaronder series, in de samenleving centraal staat. Erg interessant! Tijdens mijn studie kreeg ik van een medestudent de tip om MijnSerie te gaan gebruiken om mijn series bij te houden. Daardoor ben ik inmiddels al ruim zes jaar met veel plezier bezoeker en lid van MijnSerie.”



Eigenlijk beginnen we altijd met een Top 5, wat is jouw persoonlijke Top 5?: “Mijn top 5 van beste series die ik ooit heb gezien, bestaat uit: 1. Sons of Anarchy, 2. Downton Abbey, 3. The Americans, 4. American Crime Story* en 5. Friends. *Aangezien ik tot op heden alleen seizoen 1 heb gezien, is mijn beoordeling alleen gebaseerd op The People v. O.J. Simpson. Dit zijn de vijf series die ik de hoogste cijfers heb gegeven op mijn profiel. De series op plek één tot en met vier heb ik allen beoordeeld met een 9 en kunnen dus in willekeurige volgorde gezet worden. Friends heb ik beoordeeld met een 8,8 omdat ik een aantal afleveringen en verhaallijnen uit het achtste en negende seizoen beduidend minder vond. Hoewel deze top 5 ontstaan is door mijn eigen beoordelingen, heb ik lang getwijfeld over plek 5. Ik vind Friends een topserie, maar in mijn ogen verdienen meer series een plek in mijn persoonlijke top 5. Zo kijk ik liever naar een aflevering van The Nanny dan naar een aflevering van Friends. Toch heeft Friends uiteindelijk een iets hogere beoordeling van mij gekregen dan The Nanny. Waar dat precies mee te maken heeft, vind ik moeilijk uit te leggen. Waarschijnlijk een kwestie van smaak en gevoel. Deze factoren hangen zeker samen met de numerieke beoordeling die een serie krijgt, maar zijn niet per se doorslaggevend. Zo zie je maar dat je niet per se meer geniet van series met een hogere beoordeling dan van series met een lagere beoordeling. Tot slot wil ik nog enkele series benoemen die wat mij betreft ook niet zouden misstaan in mijn persoonlijke top 5: Broadchurch, How to Get Away with Murder, Peaky Blinders, Ray Donovan, The Fall en The Good Place. Wellicht was het samenstellen van een top 10 of 15 makkelijker geweest voor mij.



Wat vind je de slechtste serie die je ooit hebt gezien? Waarom?: “In principe geef ik elke serie waar ik aan begin twee/drie afleveringen de kans om zichzelf tegenover mij te bewijzen. Behalve als ik bijvoorbeeld fan ben van een bepaalde acteur/actrice die meespeelt of de sfeer/de setting/het verhaal me interesseert. Dan ben ik geneigd om meer afleveringen te kijken alvorens ik een oordeel vel. Met series die ik slecht vind, stop ik dus vrij snel. Vele zijn de revue gepasseerd, maar hebben zo weinig indruk gemaakt dat ik ze nu niet voor de geest kan halen. Wel weet ik nog dat ik na vijf afleveringen gestopt ben met het kijken van Game of Thrones. Ik kwam er niet in. Het is niet mijn stijl, niet mijn genre, niet mijn periode en ik kon het verhaal totaal niet volgen. Ook How I Met Your Mother kan mij niet bekoren. Ik vind het tenenkrommend slecht. Geen enkele aflevering die ik gezien heb, leidde bij mij tot een glimlach. Ik snap echt niet dat anderen die serie grappig vinden. Smaken verschillen zullen we maar zeggen. Een voorbeeld van een serie die ik slecht vond, maar toch helemaal heb afgekeken is De 12 van Oldenheim. Ik vond het gegeven erg interessant, maar de uitwerking beroerd. Tergend traag kropen de afleveringen, vaak zonder enkele plotontwikkeling, voorbij. Daarnaast vond ik het acteerwerk van de hoofdpersonen matig en vond ik dat de makers te weinig gebruik maakten van het talent van enkele acteurs en actrices die werden afgescheept met een te kleine bijrol. Tot slot vond ik het einde verschrikkelijk slap. Om deze redenen bestempel ik De 12 van Oldenheim als de slechtste serie die ik ooit heb gezien.”



Heb je een voorkeur voor een land waar een serie vandaan moet komen?: “Ik heb niet per se een voorkeur voor series uit een bepaald land. Verreweg de meeste series die ik kijk zijn van Amerikaanse makelij. Dit komt deels door het enorme aanbod en deels door het proces van veramerikanisering dat sinds jaar en dag plaatsvindt in Nederland. Daarnaast kijk ik ook een aantal Nederlandse series en vind ik oprecht dat hier een aantal sterke reeksen geproduceerd worden. Verder schroom ik niet om aan series waarin een voor mij compleet vreemde taal gesproken wordt te beginnen. Wel moet ik bij het Deens van Rita, het Spaans van La Casa De Las Flores en het Zweeds van Fallet (The Case (2017) extra goed opletten, maar dat is geen bezwaar.”



Naast landen zijn er ook vele genres om uit te kiezen. Welk genre kijk jij het liefst?: “Mijn favoriete genre is het best te omschrijven als thriller/drama. Ik hou van series waarin spanning en mysterie de boventoon voeren. Daarnaast ben ik een grote fan van sitcoms (situation comedy). Deze liefde voor sitcoms deelt niet iedereen. Er wordt wel eens neerbuigend gedaan over het genre. Toch moet je de kwaliteit van een (geslaagde) sitcom niet onderschatten. Het is moeilijker om een goede sitcom te maken dan een goede dramaserie. Mensen laten lachen is moeilijker dan mensen laten huilen of schrikken. Stop enkele ingrediënten als geweld, moord, intriges en affaires in een script en je krijgt al snel een degelijke dramaserie. Voor een komedieserie gelden echter andere regels. Het moet oprecht grappig zijn en niet te geforceerd. Een dunne scheidslijn. Hoewel er draken van sitcoms geproduceerd worden, kan ik intens genieten van een geslaagde sitcom. Thriller/drama blijft mijn favoriete genre, maar de sitcom komt op de tweede plaats en dit was een uitgelezen kans om het eens op te nemen voor de komedieserie.”




Fran Drescher uit The Nanny
Naast een genre en land, heb je ook nog een favoriete acteur m/v?: “Ik heb niet één favoriete acteur of actrice. Er zijn meerdere acteurs en actrices waar ik fan van ben en als zij in een serie spelen, geef ik die serie zeker een kans. Zo vind ik Katey Sagal erg goed. Die vrouw kan alles. Van kluchtige komedie (Married... with Children) tot serieuze komedie (8 Simple Rules) tot drama (Sons of Anarchy). Ook naar Ted Danson kijk ik graag in verschillende genres, van klassieke komedie (Cheers) tot moderne komedie (The Good Place) tot drama (CSI: Crime Scene Investigation). Daarnaast steelt Viola Davis elke aflevering de show in How to Get Away with Murder. De verschillende lagen die zij Annalise meegeeft, zijn verbluffend. Verder blijven de acteerprestaties van Kevin Spacey als Frank Underwood in House of Cards (2013) onovertroffen en vind ik Freddie Highmore steengoed in Bates Motel en The Good Doctor. Tot slot zal ik altijd een zwak blijven houden voor Fran Drescher als The Nanny. Haar natuurlijke charme, nasale stemgeluid, fysieke komedie en stijl vind ik geweldig.”



Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie?: “Ik ben nog nooit verslaafd geweest aan een serie, ik noem het liever toegewijd. Zo heb ik onlangs La Casa De Las Flores er in één dag doorheen gejast. Eens in de zoveel tijd kom ik een serie tegen die me vanaf aflevering één direct zo boeit dat ik niet meer kan stoppen met kijken. Dit was ook het geval met Peaky Blinders, How to Get Away with Murder, The Handmaid's Tale, Killing Eve, Deutschland 83, Gevoel voor tumor en The Fall. Het gigantische aanbod van series wereldwijd en streamingdiensten als Netflix maken het voor ons als kijker steeds aantrekkelijker en gemakkelijker om onze verslaving te blijven voeden door middel van binge-watchen. Ach, je kunt maar ergens verslaafd aan zijn toch?!”



Wat betekenen series voor je? Is het ontspanning of nog iets meer?: “Series kijken vind ik de ideale vorm van ontspanning. Jezelf even verplaatsen naar een compleet andere wereld. Een wereld waarin je meeleeft met de problemen van anderen en die van jezelf even kan vergeten. Bijkomend voordeel is dat je van sommige series nog wat kunt opsteken ook.” Welke series volg je op dit moment*?: “Op dit moment volg ik de volgende series: American Horror Story - Apocalypse, The Good Place, KLEM, The Big Bang Theory, Young Sheldon, Ik Weet Wie Je Bent, Quantico, Elementary, Flikken Rotterdam, Atypical, Take Two, Familie Kruys, North & South en Will & Grace.” En waar en hoe en eventueel met wie volg je die series dan?: “Series kijk ik meestal terwijl ik languit op de bank of in bed lig. De meeste series kijk ik alleen. Dan hoef ik met niemand rekening te houden en kan ik doorkijken wanneer ik wil. Enkele series volg ik samen met mijn ouders en/of zusje. Die traditie is vroeger begonnen met komedieseries als Kees & Co en Het zonnetje in huis. Later werden de komedieseries vervangen door misdaadseries. Zo was de combinatie CSI: Crime Scene Investigation en Bones op de maandagavond van RTL4 jarenlang vaste prik hier in huis. Momenteel volgen we thuis Flikken Rotterdam, Ik Weet Wie Je Bent, Familie Kruys, Quantico en Take Two.”



Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix/Videoland/Amazon of nog een andere betaalzender of streamingdienst?: “Ik heb een account op Netflix. Daarnaast neem ik veel series op via de digitale televisie om vervolgens tijdens het terugkijken de reclame door te spoelen. Stiekem zijn er best veel goede series te volgen via Nederlandse (extra) zenders. Je moet alleen even weten waar precies. Verder stream ik enkele series aangezien deze niet op Netflix staan en niet te bekijken zijn via de in Nederland te ontvangen zenders.”



Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Ik geef mezelf een 8. Dat heeft de maken met de hoeveelheid tijd die ik besteed aan het kijken van series, de diversiteit aan series die ik volg en mijn passie om er recensies over te schrijven en er met anderen over te praten. Regelmatig word ik door familie en vrienden om tips op seriegebied gevraagd. Daaruit blijkt dat anderen blijkbaar ook vinden dat ik een seriefanaat ben. Toch geef ik mezelf geen 10, ik geef overigens nooit tienen, omdat ik nog een leven heb naast series kijken en ik niet eerst cold turkey hoef af te kicken voordat ik op vakantie ga. MijnSerie past perfect bij mijn serieverslaving. Ik gebruik de app vrijwel dagelijks om de afleveringen die ik heb gezien mee af te vinken. Daarnaast ben ik graag op de hoogte van het laatste nieuws rondom mijn favoriete series en lees ik met veel belangstelling recensies en columns van andere gebruikers van MijnSerie.”

Tim Lucassen (Tim 121) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 18 januari 2019 komt er een andere seriefan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Tim, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

NOTE: Interviewdatum 10 oktober 2018.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

TnTNL
20 december 2018, 14:46
Helemaal eens over de uitspraken over GoT en HIMYM!
0
renzoroy
20 december 2018, 15:11
Ik en de rest van de wereld niet... :p ;)
2
anonymous
20 december 2018, 16:45
Gelukkig dat smaken verschillen. HIMYM niet grappig vinden, maar The Nanny en The Good Place wel :(
3
renzoroy
20 december 2018, 21:42
The Nanny vond ik ook wel grappig, maar zeker niet grappiger dan Friends (dat blijft 1 van de beste sitcoms ever made) en alles is beter dan The Good Place met die vreselijke Kristen Bell....
-1
Log in om een reactie achter te laten