Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Laura Prepon

Spotlight On: Laura Prepon

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie die ene acteur ook op zijn cv heeft staan.
Laura Prepon kennen we voornamelijk van haar hoofdrollen in twee series. Haar grote doorbraak beleeft ze met That 70's Show. Als beginnend actrice verovert ze de rol van Donna Pinciotti in de langlopende sitcom van Fox. That 70's Show neemt ons, niet geheel verrassend, mee terug naar de jaren van seks, drugs en rock 'n roll, van Flower Power waar alles -veel- kan en mag.

In die tijd, toen de verhoudingen tussen man en vrouw nog ietwat anders lagen dan nu, brengt Donna Pinciotti het hoofd van haar buurjongen Eric Forman (Topher Grace) op hol. Met haar lange rode - later blonde - haren en eigenwijze karakter wint ze hem helemaal voor zich. Samen bouwen ze langzaam, met veel horten en stoten, een prille relatie op die het met de seizoenen moeilijker krijgt.

That 70's Show is lang erg succesvol geweest in het uitwerken van oude stereotypen, waardoor de echte feministe Donna Pinciotti maar moeilijk serieus wordt genomen. Vrouwen horen tenslotte voor het gezin te zorgen, toch? Donna is in ieder geval niet van plan alleen maar dat te doen. Prepon speelt haar rol met overtuiging, laat zien dat dit allemaal lang zo vast niet hoeft te liggen. Maar of ze haar vrienden in de '70's haar nu echt geloven... het blijft een sitcom waar aan de premisse over het algemeen niet heel veel in wordt veranderd. Haar karakter zorgt in ieder geval voor een hoop scherpe opmerkingen, zeker in de richting van de naïeve Jackie (Mila Kunis).

Na wat kleinere rollen, onder andere een gastrol in komedieserie How I Met Your Mother en de hoofdrol in Are You There, Chelsea?, keert ze in de Netflix-serie Orange Is the New Black terug in een grote rol van een echte hitserie. In de dramedy speelt ze Alex Vause, een veroordeelde internationale drugsdealer die vastzit in de Litchfield vrouwengevangenis.

Voor deze rol heeft Prepon haar rode en blonde haren ingeruild voor een zwarte coupe terwijl de suffige Eric Forman wordt ingeruild voor een knipperlichtrelatie met hoofdpersonage Piper Chapman (Taylor Schilling). Toch heeft deze rol overeenkomsten met haar tienerrol in That '70 Show. Ook in Orange Is the New Black speelt Prepon de rol van een sterk personage. Dat past haar goed en haar karakter Alex Vause is niet voor niets een van de populairste karakters van deze goed bekeken Netflix Original.

In 2019 kwam er na zeven seizoenen een einde aan de perikelen die zich in de vrouwengevangenis hebben afgespeeld. Voor Prepon is dat vast niet het einde van haar acteercarrière, al is er op dit moment nog weinig bekend over toekomstige rollen die ze op zich zal nemen.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Laura Prepon heeft gespeeld.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

DAVE2804
27 februari 2020, 15:14
Ik denk dat ze het even rustig aan doet, ze is net bevallen van haar tweede kind namelijk. Ik ben pas begonnen met Orange Is the New Black. Goede serie en een goede rol van Prepon, maar mijn favoriet is tot dusver Crazy Eyes (Uzo Abudan).
0
JessicaD
3 maart 2020, 19:13
Leuk artikel Nico! :)
1
MrEkoN
5 maart 2020, 15:40
Thanks Jessica!
1
Log in om een reactie achter te laten