Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Gustaf Skarsgård

Spotlight On: Gustaf Skarsgård

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie die ene acteur ook op zijn cv heeft staan.
Aan het eind van 1980 wordt te Stockholm, Zweden, Gustaf Skarsgård geboren. Hij is een zoon van Stellan Skarsgård, die we kennen van series als Chernobyl en films als Good Will Hunting. Al op jonge leeftijd zien we Gustaf in verschillende Zweedse producties. Op negenjarige leeftijd maakt hij zijn debuut in kleine rolletjes in Täckmann Coq Rouge en Prima Ballerina.

Op zijn veertiende krijgt Skarsgård zijn eerste terugkerende rol. In de Zweedse vierdelige miniserie Min vän Percys magiska gymnastikskor (De magische schoenen van mijn vriend Percy) de jonge Jan. Later volgen rollen in andere Zweedse producties. Zo is Skarsgård onder meer te zien in Skuggonars Hus (Schaduwhuis) en Cleo.

Met meer en meer rollen rijst de ster van Skarsgård in Zweden. Als hij 30 is, zien we hem als Knut Eriksson in de televisieserie Arn - Tempelridderen. Arn speelt zich af in een middeleeuwse setting, waarbij niet alleen Gustaf Skarsgård, maar ook zijn broers Bill en Walter meespelen. Ook zijn vader Stellan Skarsgård is te zien.

Niet veel later, het is inmiddels 2013, zet Gustaf Skarsgård de stap over de grens. Hij wordt gecast als Floki Vilgerðarson in de serie Vikings. Een rol die hem als gegoten zit. Skarsgård maakt van Floki een excentrieke maar intelligente man. Iemand die meer heeft met nadenken dan vechten (maar dat zeker ook kan). Iemand met een gezonde dosis scepsis en een zeer grote loyaliteit. Het is niet voor niets dat Floki één van de meest getrouwe volgelingen van Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) is. Met name de vele kleine gebaren, die de nerveuze aard van Floki laten zien, en zijn trouw aan de Vikinggoden en Ragnar maken hem een heel interessant karakter. Skarsgård overtuigt hier als acteur en zijn aandeel in de serie wordt steeds groter.

Dat hij ook in een grote serie weet te overtuigen, is anderen niet ontgaan. Skarsgård krijgt een terugkerende rol in het tweede seizoen van Westworld. Hij vertolkt hier de rol van Karl Strand, Head of Operations van Delos Incorporated. We zien hier een totaal andere kant van de acteur, waarin Skarsgård zijn rol veel meer moet invullen vanuit een georganiseerd, militair perspectief.

Ook Netflix durft het met Skarsgård aan. In het onlangs verschenen Cursed (2020) speelt hij Merlin, de tovenaar die we allemaal kennen. Hoewel de kritieken op de serie niet altijd even mals zijn, is het een stap in weer een nieuwe wereld. Zijn volgende project wordt The Emigrants, een project in zijn geboorteland over enkele Zweden die naar de Verenigde Staten willen emigreren. Een terugkeer naar zijn roots, maar waarschijnlijk niet het laatste dat we van Skarsgård zullen zien.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Gustaf Skarsgård heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

JanWillemK
30 juli 2020, 21:49
Ik moet Cursed nog zien maar van wat ik heb gezien in Vikings weet ik dat hij een uitstekende acteur is!
0
Log in om een reactie achter te laten