Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Friday the 13th-serie besteld door Peacock

Friday the 13th-serie besteld door Peacock

Bryan Fuller heeft een direct-naar-serie-order gekregen van Peacock voor een prequel-serie die zich afspeelt in het Friday the 13th-universum.
De serie-order volgt op een fascinerende juridische strijd tussen het team achter de originele horrorfilm. Crystal Lake, zoals de prequel-serie moet gaan heten, komt van Star Trek: Discovery mede-bedenker Bryan Fuller, die al sinds 2013 een Friday the 13th-project ontwikkelt, oorspronkelijk als een speelfilm. Hij zal dienen als schrijver, showrunner en uitvoerend producent.

A24 is de studio, terwijl Victor Miller, die het originele scenario van de film uit 1980 schreef, Marc Toberoff, de auteursrechtadvocaat van Miller, en Rob Barsamian, die de originele film produceerde, zullen uitvoeren produceren.

De originele Friday the 13th-film, met in de hoofdrollen Betsy Palmer, Adrienne King, Laurie Bartram en Kevin Bacon, volgt een groep tienerkampbegeleiders die worden vermoord op zomerkamp.

Palmer speelt mrs. Vorhees die aanvankelijk in 1959 een paar counselors vermoordt in Camp Crystal Lake nadat haar zoon, Jason, zogenaamd was verdronken, voordat ze in 1979 op moordpartij begon toen een groep het kamp probeerde te heropenen. Jason verschijnt aan het einde van de film om te proberen King's personage Alice te vermoorden nadat ze zijn moorddadige moeder had vermoord. De horrorfilm werd geregisseerd door Sean Cunningham.

De volledige details van het plot van de serie worden geheim gehouden, maar de juridische strijd, die in september 2021 werd beslist, kan enig licht werpen op wat wel en niet kan verschijnen. In de zaak, die werd beslist door het 2nd U.S. Circuit Court of Appeals, won Miller de rechten op het personage dat hij had gemaakt na een strijd om het auteursrecht. De producenten van de originele film - Horror Inc., waar ook Barsamian deel van uitmaakt, hadden betoogd dat de betrokkenheid van Miller ingehuurd werk was, maar een rechter oordeelde dat dit niet het geval was.

De zaak betekende dat Miller nu een prequel-serie groen licht kan geven. Het feit dat Barsamian naast Miller een van de uitvoerende producenten is, suggereert dat er een deal is gesloten tussen de groepen. Er is door bronnen gesuggereerd dat dit ook de deur opent voor toekomstige speelfilms in de franchise.

Of dit betekent dat het team achter Crystal Lake het beroemde hockeymasker van Jason kan gebruiken, dat pas in Friday the 13th: Part III verscheen, is onduidelijk. Er zijn ook vraagtekens bij de internationale release van een dergelijk project, zoals in de zaak wordt geschetst. Aangezien Peacock alleen in de VS is, is dat misschien niet direct een probleem, maar of het kan worden verkocht aan of uitgezonden op omroepen buiten de Verenigde Staten is onduidelijk. Aan de andere kant is Peacock een onderdeel van de onlangs verschenen streamingdienst SkyShowtime in Nederland, dus wie weet?

Crystal Lake is niet de eerste televisieserie gebaseerd op de klassieke horrorfranchise. Friday the 13th: The Series werd tussen 1987 en 1990 gedurende drie seizoenen uitgezonden door Frank Mancuso Jr. en Larry B. Williams. De serie, die een paar eigenaren van een vervloekte antiekwinkel volgde, bevat geen Jason of andere personages uit de films.



Bryan Fuller (foto) had het volgende te vertellen: "Ik ontdekte Friday the 13th op de pagina's van een Famous Monsters magazine toen ik tien jaar oud was en ik heb sindsdien over dit verhaal nagedacht. Als het op horror aankomt, legt studio A24 de lat hoger en verlegt de grenzen en ik ben verheugd om het kampeerterrein van Crystal Lake onder hun vlag te verkennen. En Susan Rovner is gewoon de beste in wat ze doet. Het is een genoegen en een eer om weer met haar samen te werken.”

"Friday the 13th is een van de meest iconische horrorfranchises in de filmgeschiedenis en we wilden dolgraag dit verhaal opnieuw bekijken met onze aankomende dramaserie Crystal Lake", voegt Susan Rovner, voorzitter, Entertainment Content, NBCUniversal Television and Streaming toe. “We kunnen niet wachten om samen met onze ongelooflijke partners bij A24 aan de slag te gaan met Bryan Fuller, een begaafde, visionaire maker met wie ik het genoegen heb gehad een oude vriend en medewerker te zijn, in deze bijgewerkte versie voor Peacock die oude fans van de franchise enthousiast zullen maken.”
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

BlackBiker
2 november 2022, 15:37
"die oude fans van de franchise enthousiast zullen maken.”. Ik denk het niet.

Ik ben altijd in voor een goede horrorfilm of serie, maar dit voortborduren op een (hele) oude franchise hoeft voor mij echt niet. En dan ook nog zonder Jason? En met Fuller en A24 op de achtergrond?
A24 maakt doodsaaie zogenaamde "elevated horror" films waar de critici altijd waanzinnig enthousiast over zijn, maar de gemiddelde horror liefhebber van in slaap valt. En Fuller heeft met Discovery al aangetoond dat hij vooral sociale thema's wil doordrukken in zijn werk. Het zal ook wel Jessica in plaats van Jason worden...
Misschien zit ik er wat te negatief in, maar ik heb er geen vertrouwen in dat dit echt wat gaat worden.
1
JanWillemK
3 november 2022, 12:04
"die oude fans van de franchise enthousiast zullen maken.”

ZELDEN is dat waar. Paar voorbeelden waar het gigantisch fout is gegaan: Lord of the Rings, Star Wars, Star Trek, Lara Croft: Tomb Raider, The Matrix, Resident Evil, Terminator, Godzilla, Ghostbusters... en dan kan ik nog wel even doorgaan.

We hebben het punt bereikt waarbij je ziet dat huidige schrijvers/producers geen creativiteit meer hebben en maar hopen dat ze mee kunnen liften op het succes van vroeger.. en dat doet de franchise geen goed.
2
BlackBiker
3 november 2022, 12:48
Precies dat dus...
0
Log in om een reactie achter te laten