Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Succession-actrice Harriet Walter gaat Margaret Thatcher spelen in Channel 4-serie

Succession-actrice Harriet Walter gaat Margaret Thatcher spelen in Channel 4-serie

Hoofdrolspeelster Harriet Walter kruipt in de huid van Margaret Thatcher in de spectaculaire dramaserie Brian and Margaret.
De serie zal te zien zijn op Channel 4 en is geregisseerd door Stephen Frears, geschreven door James Graham en met Steve Coogan in de hoofdrol. Coogan's BBC Studios-gesteunde Baby Cow produceert.



De tweedelige serie wordt onthuld met nog drie weken te gaan tot de algemene verkiezingen en is een dramatisering van het verhaal achter en de gelegenheid van Thatchers (Walter, foto) laatste televisie-interview, het zeer schadelijke ITV-gesprek met haar oude vriend Brian Walden (Coogan), dat door sommigen wordt gezien als de laatste nagel aan haar doodskist als premier.

Het paar was gezellig in de aanloop naar het interview en had al eerder op het kleine scherm tegenover elkaar gestaan, maar Walden - die een van de meest gevreesde politieke interviewers van zijn tijd was - deelde een aantal klappen uit, vooral met een vraag over het recente aftreden van Thatchers kanselier, Nigel Lawson. Thatcher trad een jaar na het interview in 1989 af en sprak nooit meer met Walden.

Het project werd een jaar geleden onthuld door Baby Cow CEO Sarah Monteith, die een Thatcher-serie in ontwikkeling beschreef die "iets zou zeggen over de aard van het debat in ons land". De serie zal "de vraag stellen of de langzame dood van avondvullende politieke televisie-interviews de moderne democratie in gevaar brengt", aldus Channel 4.

Brian and Margaret is gebaseerd op twee hoofdstukken uit het boek Why Is This Lying Bastard Lying to Me van ex-BBC-producer Rob Burley en lijkt op Netflix's Scoop over het beruchte interview met Prins Andrew. Politieke interviews staan in de schijnwerpers als de huidige premier Rishi Sunak en Labour-leider Keir Starmer worden ondervraagd door hedendaagse Walden-aspiranten zoals Nick Robinson van de BBC en Beth Rigby van Sky.

Walter werd Emmy-genomineerd voor haar rol als Logan Roy's ex-vrouw Lady Caroline Collingwood in de succesvolle HBO-serie Succession, terwijl ze ook heeft gespeeld in Killing Eve, Silo en The Crown en een grootheid is op het podium van West End.

Ze neemt een rol aan die door de jaren heen door velen is gespeeld. Gillian Anderson won een Emmy voor haar rol in The Crown en Meryl Streep won twaalf jaar geleden een Oscar voor The Iron Lady. Anderen die een van de langstzittende Britse premiers hebben geportretteerd zijn Lesley Manville in The Queen van Frears, Andrea Riseborough en Lindsay Duncan. Lesley-Anne Down is binnenkort te zien als Thatcher in Sean McNamara's aankomende biografische film over Ronald Reagan.

Met haar linkse politieke voorkeuren grapte Walter dat ze "een grote afstand moet afleggen om Maggie Thatcher te bereiken". "Maar met het briljante script van James, Stephen Frears om me te begeleiden en Steve Coogan om me te vergezellen, heb ik het dreamteam om me te helpen dit te bereiken," voegde ze eraan toe.

Coogan zei: "Het is geweldig om een verhaal te vertellen uit het tijdperk van het zo gemiste forensisch interview - twee reuzen van hun tijd die elkaar de loef afsteken om de toekomst van Groot-Brittannië te bepalen. Om tegenover Harriet Walter te acteren met een script van James Graham onder regie van Stephen Frears is een uitdaging van de allerbeste soort."

Sherwood (2022)-bedenker Graham, die vorige week werd onthuld als de Edinburgh TV Festival 2024 MacTaggart lector, zei dat de serie "de intieme en gecompliceerde relatie" tussen Walden en Thatcher "tot leven zal brengen".

Graham heeft de laatste tijd een ijzeren greep op de Britse politieke televisiedrama- en theaterscene, terwijl tweevoudig Oscargenomineerde Frears door de jaren heen menig politiek project heeft geleid.

Brian and Margaret is het eerste groene licht voor de nieuw benoemde directeur van Film4 en hoofd van Channel 4 Drama, Ollie Madden, die eerder dit jaar de gecombineerde rol overnam. Madden is de opdrachtgever samen met Ben Wadey. Uitvoerende producenten zijn Monteith, Delyth Scudamore en Rupert Majendie, terwijl Dan Winch producent is. BBC Studios verkoopt internationaal.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

tweemaalh
di 18 juni, 11:11
Ik heb Succession zelf niet gezien, maar wel Black Earth Rising en Killing Eve, en afgaande op haar rollen in die series, denk ik dat zij een uitstekende Thatcher kan vertolken.
1
Log in om een reactie achter te laten