Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
BBC ontwikkelt serie over de catastrofale ramp van een booreiland in Schotland

BBC ontwikkelt serie over de catastrofale ramp van een booreiland in Schotland

De BBC is bezig met de ontwikkeling van een dramaserie over de Piper Alpha-ramp.
Piper Alpha is een van de meest catastrofale olie incidenten aller tijden en de ergste in termen van verloren levens. Het drama komt ongeveer 35 jaar na de ramp, die plaatsvond voor de kust van Schotland op een booreiland in de Noordzee dat destijds goed was voor ongeveer 10% van de olie- en gasproductie in de Noordzee.

15975 Piper Alpha

De BBC, de Schotse producent STV Studios en schrijver James Wood bevinden zich in de onderzoeksfase en de serie moet nog in productie gaan of groen licht krijgen. De serie wordt ontwikkeld in overleg met overlevenden en familieleden van de Piper Alpha en zou gebaseerd zijn op deze nieuwe interviews, lopend onderzoek, het Cullen-rapport uit 1990 over de tragedie en het boek Fire in the Night van Stephen McGinty.

Piper Alpha begon in 1976 met de productie op ongeveer 120 mijl ten noordoosten van Aberdeen, een Schotse stad die bekend staat als een van de oliehoofdsteden van Europa. Twaalf jaar na de opening stortte het booreiland in na een jet brand, waarbij 165 opvarenden en twee reddingswerkers om het leven kwamen. Veel lichamen zijn nooit geborgen en de gevolgen van de ramp zijn tot op de dag van vandaag voelbaar. Er waren 61 overlevenden.

Piper Alpha blijft een van de duurste door mensen veroorzaakte rampen aller tijden en is qua impact op de olie-industrie gelijk aan de ramp met de Deepwater Horizon in 2010. Het onderzoek vond twee jaar na de ramp plaats en deed een groot aantal preventieve aanbevelingen voor de toekomst, hoewel er geen aanklacht werd ingediend tegen de exploitant Occidental Petroleum.

STV Studios maakte ongeveer tien jaar geleden een BAFTA-winnende documentaire over de ramp, Piper Alpha: Fire In The Night, en we begrijpen dat het bedrijf uiterst voorzichtig is tijdens het onderzoeksproces om de overlevenden en hun familieleden te respecteren.

Feitelijke drama's zijn populair op dit moment en recente aanbiedingen van de BBC zijn onder andere The Sixth Commandment en de Jimmy Savile-serie The Reckoning, terwijl het bedrijf momenteel bezig is met het maken van een serie over de Grenfell Tower-ramp, geschreven door Peter Kosminsky.

ITV was ondertussen verantwoordelijk voor het grootste feitelijke drama van het jaar, Mr Bates vs The Post Office, terwijl Netflix bezig is met Toxic Town over de tragische Corby vergiftigingen, geschreven door Jack Thorne.

De BBC en STV Studios weigerden commentaar te geven op de Piper Alpha-serie.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten