Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Actrice Linda van Dyck (75) overleden

Actrice Linda van Dyck (75) overleden

Actrice Linda van Dyck is op 75-jarige leeftijd in haar woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft haar familie gezegd tegen persbureau ANP.
Van Dyck speelde in haar leven in tientallen succesvolle theaterstukken, films en series. Zij was onder meer bekend door rollen in Twee vorstinnen en een vorst (1981), Ciske de Rat (1983) en Daens (1992).

14520 Linda van Dyck

Linda de Hartogh, zoals Van Dyck (foto) eigenlijk heette, was dochter van acteurs Leo de Hartogh en Teddy Schaank. Wijlen acteur Ko van Dijk was haar stiefvader, met wie ze in 1960 voor het eerst op het toneel stond.

Aanvankelijk wilde Van Dyck helemaal niet acteren. Ze zong in een bandje en schreef onder meer teksten voor Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot. In 1969 vertrok ze naar Zweden, waar ze vijf jaar lang samenleefde met regisseur Lasse Hallström (The Cider House Rules, Chocolat).

Filmregisseur Jean van de Velde noemt Van Dyck de "fijnste lastigste actrice die je kan bedenken". Van Dyck en Van de Velde kenden elkaar niet alleen van werk maar waren ook goede vrienden.

"Ze was een unieke actrice, omdat ze de regie volledig in eigen hand heeft genomen. Ze had oog voor een goed theaterstuk en kende haar publiek goed. Ik ken niet veel acteurs die zo het heft in eigen handen nemen."

Van Dyck speelde televisierollen in onder meer Unit 13 en Baantjer. In 2015 verscheen ze nog in de Nederlandse dramaserie Zwarte Tulp waarin ze de rol van Marieke Vonk vertolkte.

Begin 2021 werd Van Dyck getroffen door een herseninfarct, waardoor ze deels verlamd raakte. Van Dyck kreeg een zoon, presentator Jamie Trenité.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

wilfilm
22 december 2023, 21:15
Gecondoleerd
0
Log in om een reactie achter te laten