Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Starsky & Hutch-acteur David Soul (80) overleden

Starsky & Hutch-acteur David Soul (80) overleden

David Soul, die detective Kenneth 'Hutch' Hutchinson speelde in de razend populaire serie Starsky & Hutch uit de jaren '70, is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden.
In een verklaring aan de pers zei Soul's vrouw Helen Snell dat hij stierf "na een dappere strijd voor het leven in het liefdevolle gezelschap van familie."

"Hij deelde vele buitengewone gaven in de wereld als acteur, zanger, verhalenverteller, creatief kunstenaar en dierbare vriend," zei Snell. "Zijn glimlach, lach en passie voor het leven zullen worden herinnerd door de velen wiens leven hij heeft geraakt."

14590 David Soul

Soul (foto) speelde de rol van Hutch tegenover Paul Michael Glaser in de ABC-serie van 1975 tot en met 1979. De buddy-copserie werd een toetssteen voor de generatie en wordt zelfs vandaag nog met liefde herinnerd vanwege de gemoedelijke kameraadschap van het sterrenduo, de lichtvoetige capriolen die een kenmerk waren van politiedrama's uit de jaren zeventig en natuurlijk de auto: een rode Ford Gran Torino uit 1976 met een opvallende witte streep die zich uitstrekte van de ene kant van het voertuig naar de andere.

De Amerikaans-Britse Soul had ook belangrijke rollen in Here Come the Brides, een komedie-dramaserie uit de late jaren zestig geïnspireerd op de klassieke Hollywood-musical Seven Brides for Seven Brothers, en de Dirty Harry vervolgfilm Magnum Force uit 1973.

Soul werd geboren op 28 augustus 1943 in Chicago en begon halverwege de jaren zestig op te treden als toneelacteur. Eerst kreeg hij een rol in The Merv Griffin Show en daarna in Star Trek.

Hij trok de aandacht van Clint Eastwood, die hem castte in zijn film Magnum Force, en Starsky & Hutch volgde al snel. De fenomenaal succesvolle televisieserie zag hem en zijn detectivepartner het wekelijks opnemen tegen criminelen en trok wereldwijd de aandacht. Soul was twintig jaar geleden te zien in de remake van de film en er wordt momenteel gewerkt aan een reboot van de serie onder leiding van The Guardians of the Galaxy-franchise schrijver-regisseur James Gunn.

Na het einde van Starsky & Hutch - dat door een waakhond werd bestempeld als de meest gewelddadige serie op televisie in die tijd - speelde Soul in 1979 in de CBS miniserie Salem's Lot en in 1985 in The Key to Rebecca, naast televisieseries als NBC's Casablanca en The Yellow Rose.

Hij had ook een succesvolle zangcarrière en scoorde een nummer 1-hit met Don't Give Up on Us in 1977, wat zijn enige Amerikaanse hit was. Hij had nog vier andere hits in het Verenigd Koninkrijk, waaronder chart-topper Silver Lady.

Later kreeg hij de Britse nationaliteit en speelde hij rollen in Britse detectiveseries zoals Agatha Christie's Poirot, Dalziel and Pascoe en Lewis.

Nog geen twee weken geleden plaatste Soul een kerstboodschap op X/Twitter, waarin hij fans het beste wenste en met een wrange blik terugblikte op de vijftigste verjaardag van Eastwoods Magnum Force:

"Gelukkig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar voor jou en de jouwen!

Warner Bros. besloot dat Kerstmis de perfecte tijd zou zijn om zijn versie uit te brengen van hoe je de vrede in de wereld kunt bewaren: MAGNUM FORCE ging 50 jaar geleden op deze dag in première. Vrede, in de vorm van stoeprandjustitie. Ik weet niet of er sindsdien veel is veranderd.

Ik schaam me eigenlijk om je dat te vertellen (maar het was een baan en het leverde me een rolletje in Starsky & Hutch op, dus ik klaag niet)..."
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

Helgoned
Helgoned 8 januari 2024, 00:11
Treurig nieuws. Na een succesvolle zangcarrière had hij veel gastrollen in de jaren zeventig, voordat hij doorbrak in Magnum Force en met Starsky and Hutch een wereldster werd. Net als Bruce Willis, Eddie Murphy en Don Johnson gebruikte hij zijn sterrenstatus om weer in de hitlijsten terecht te komen.
Een cult-held vooral in Engeland, waar hij in deze eeuw in het theater zijn carrière nieuw leven inblies.
Log in om een reactie achter te laten