Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
The Mandalorian-acteur Carl Weathers op 76-jarige leeftijd overleden

The Mandalorian-acteur Carl Weathers op 76-jarige leeftijd overleden

Carl Weathers, bekend van onder andere de Star Wars-serie The Mandalorian, is donderdag 1 februari overleden, zo maakte zijn familie bekend. Hij werd 76 jaar.
Weathers speelde de rol van Apollo Creed in de eerste vier Rocky-films met Sylvester Stallone en was te zien in Predator, Happy Gilmore, Action Jackson, Arrested Development en tientallen andere films en series,



We zijn diep bedroefd om het overlijden van Carl Weathers (foto) aan te kondigen," zei zijn familie in een verklaring. "Hij stierf vredig in zijn slaap op donderdag 1 februari 2024. Carl was een uitzonderlijk mens die een uitzonderlijk leven leidde. Door zijn bijdragen aan film, televisie, kunst en sport heeft hij een onuitwisbare stempel gedrukt en wordt hij wereldwijd en door alle generaties heen erkend. Hij was een geliefde broer, vader, grootvader, partner en vriend."

Weathers werd geboren op 14 januari 1948 in New Orleans en speelde in meer dan 75 films en series tijdens zijn vijftigjarige filmcarrière. Hij speelde Greef Karga, het hoofd van de Bounty Hunters Guild, in negen afleveringen van de Disney+ Star Wars serie The Mandalorian over de drie uitgebrachte seizoenen. Naarmate de serie vorderde, kwam het personage dicht in de buurt van Pedro Pascal's Mando. Weathers werd in 2021 genomineerd voor een Emmy voor deze rol en regisseerde ook een paar afleveringen in seizoen twee en drie.

Vorige maand bevestigde Lucasfilm dat er gewerkt wordt aan een Mandalorian-film, The Mandalorian & Grogu, met Jon Favreau als regisseur. Het is onduidelijk of Pascal of een ander castlid van de serie betrokken zal zijn bij de film, die dit jaar in productie moet gaan

Weathers liet zijn komische vaardigheden zien in een aantal gedenkwaardige afleveringen van Arrested Development, waarin hij een versie van zichzelf speelde als een acteercoach die trots tips gaf om geld te besparen op van alles en nog wat, van voedselbuffetten tot ritjes naar het vliegveld. Hij verscheen in vier afleveringen in de eerste vier seizoenen van de Emmy-winnende serie.

Hij verscheen ook als politiechef Hampton Forbes in 28 afleveringen van de serie In the Heat of the Night met Carroll O'Connor en Howard Rollins in de hoofdrollen. Weathers had een vaste rol in het zevende en laatste seizoen van 1993-94 en verscheen in de televisiefilms na de serie.

Weathers sprak ook de stem in van Combat Carl in het Oscarwinnende Toy Story 4 (2019) nadat hij het personage had bedacht voor de tv-special Toy Story of Terror uit 2013.

Andere credits zijn onder andere zijn rol in Action Jackson uit 1988, die hem een NAACP Image Award opleverde en kwam nadat hij tegenover Arnold Schwarzenegger had gespeeld in Predator uit 1987. In deze laatste film speelde Weathers Al Dillon, een CIA-agent en oude Vietnam-oorlogsvriend van Schwarzenegger's Majoor Alan 'Dutch' Schaefer. Ze worden gestalkt door een mysterieuze levensvorm en het loopt niet goed af voor Dillon.

Maar Weathers is vooral bekend als Apollo Creed, de wereldkampioen zwaargewicht boksen die bokser Rocky Balboa (Sylvester Stallone) in 1976 een kans op de titel gaf in Rocky. Weathers herhaalde de rol in Rocky II (1979), met een titelherhaling met Balboa, en Rocky III (1982), waarin hij Balboa trainde om tegen de brute Clubber Lang (Mr. T) te vechten. Creeds laatste film in de franchise was Rocky IV (1985), waarin hij in de ring werd gedood door de gebeitelde Russische zwaargewicht Ivan Drago (Dolph Lundgren).

De film won Beste Film en twee andere Oscars op tien nominaties, waaronder Beste Acteur en Originele Scenario voor Stallone. En Bill Conti's opzwepende, bras-meets-disco-tune Gonna Fly Now (Theme from Rocky) stond bovenaan de Billboard Hot 100.

Weathers begon zijn filmcarrière in die tijd met gastrollen in populaire series als Kung Fu, S.W.A.T., The Six Million Dollar Man en Cannon. Naarmate het decennium vorderde, verscheen hij in afleveringen van Starsky & Hutch, Barnaby Jones, Switch, The Streets of San Francisco en andere populaire series. Hij keerde terug naar zijn actierollen met de late jaren negentig televisiefilms Assault on Devil's Island en Assault on Death Mountain, met in beide een hoofdrol voor Hulk Hogan en Shannon Tweed.

Weathers had ook een gedenkwaardige rol als Derick 'Chubbs' Peterson tegenover Adam Sandler in Happy Gilmore, waar hij de golfcoach van het titelpersonage speelde. Peterson was een pro-golfer die de tour moest verlaten nadat hij zijn hand verloor aan een alligator; zijn houten vervangende poot was de bron van veel grappen.

Hij raakte zwaar gewond tijdens het filmen van een valstunt tijdens de opnames van Happy Gilmore, wat leidde tot jaren van vreselijke pijn. "Ik wist het pas jaren later, maar ik brak twee wervels en er groeiden osteofyten uit die zich met elkaar verbonden en het vergroeide zichzelf op een heel slechte plek", vertelde hij GQ in een interview in 2020. "Er waren drie of vier jaar waarin ik ondraaglijke pijn had."

Weathers had ook een opkomende carrière als regisseur van series. Naast The Mandalorian regisseerde hij de afgelopen jaren afleveringen van Chicago Med, FBI, Law & Order, The Last O.G., Hawaii Five-0, For the People (2018), 18 Wheels of Justice en Strong Medicine.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten