Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Seriebewerking voor Metropolis bij Apple TV+

Sam Esmail 's bewerking van Fritz Langs klassieke film Metropolis uit 1927 komt eindelijk naar het kleine scherm.
De streamer heeft een serieorder aan het project overhandigd, die voortkomt uit de enorme algemene deal van de Mr. Robot-maker bij UCP. Metropolis wordt volledig geschreven en geregisseerd door Esmail, die ook achter Starz' aankomende politieke dramaserie Gaslit zit.



Metropolis werd geregisseerd door Lang en geschreven door Thea Von Harbou op basis van diens roman uit 1925. Het verhaal draait om een futuristische stad in het jaar 2026, waarin twee groepen mensen strikt gescheiden leven. Hoog boven de grond zijn dat de 'denkers'. Zij leven in alle luxe. In de 'club van de zonen' kan de jeugd-elite genieten van hemelse voorzieningen. Er zijn eeuwige tuinen, en sport en vermaak. Diep onder de grond wonen de arbeiders, die zwoegen in de energiecentrale. Die twee werelden kennen elkaar niet of nauwelijks. Daartussenin staan de enorme machines van de energiecentrale waar beide groepen afhankelijk van zijn.

De stomme film wordt beschouwd als één van de eerste speelfilms in het sciencefiction-genre. De film wordt geprezen door mensen als Martin Scorsese en door de British Film Instituut uitgeroepen tot de 35e beste film aller tijden.



De serie heeft een lange reis naar het scherm achter de rug; het bleek dat Esmail het in 2016 voor het eerst aan het ontwikkelen was - daarna met UCP en Anonymous Content - en vorig jaar zei de schrijver-regisseur dat hij aan het pilotscript werkte.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

BlackBiker
2 maart 2022, 11:46
Een prachtige film uit de tijd dat de Duitse filmindustrie floreerde en toonaangevender was dan Hollywood. De film was toentertijd de duurste ooit gemaakt en betekende bijna het einde van de studio. Er is een hele mooie gerestaureerde verzie op DVD verschenen een paar jaar geleden met daarin ook de "missing pieces". Een echte aanrader voor de echt filmfreak.
Wat een serie hieraan moet toevoegen weet ik even niet. In de huidige tijd zal dat niet meer een stomme film worden en waarschijnlijk in kleur. Daarmee is dan gelijk de charme van het oude origineel weg. En het verhaal, of iets soortgelijks, is natuurlijk in de laatste bijna 100 jaar al meerdere keren verteld. Zoals bijvoorbeeld in de aflevering "The Cloud Minders" van Star Trek.
Maar toch, als fan van het origineel zal ik het zeker eens bekijken.
0
DAVE2804
2 maart 2022, 14:47
Wat je niet moet vergeten, Blackbiker, is dat deze nieuwe serie natuurlijk niet gemaakt wordt voor de liefhebber van die Duitse zwart-wit klassieker, maar voor een geheel nieuwe, moderne generatie. Het verhaal op zich zal waarschijnlijk niets aan kracht hebben ingeboet. Soortgelijkige verhalen zijn er inderdaad al vele malen geweest, maar als voorbeeld neem je dan een aflevering van een tv-serie ... uit de jaren '60. Tenminste, ik neem aan dat je het over de originele Star Trek serie hebt. Ik zie geen TNG o.i.d. erachter staan, maar zelfs dan nog zijn het oude series. Kortom, deze serie wordt dus voor een hedendaags publiek gemaakt. Ik kijk hier wel naar uit, ook omdat ik vind dat Esmail met Mr. Robot een zeer goede, slimme serie heeft afgeleverd.
1
BlackBiker
2 maart 2022, 16:59
Het gaat inderdaad om een aflevering van Star Trek TOS met vrijwel letterlijk hetzelfde verhaal. Dat had ik er inderdaad wel even bij kunnen vermelden. En ja, ook dat is oud :-)

Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk, Dave. Maar dat het helemaal gemoderniseerd wordt voor een nieuwe moderne generatie is waar ik, van de oude en antieke generatie, zo bang voor ben. Dat kan in mijn ogen bijna alleen maar fout gaan. Waarom bedenken ze dan niet zelf een verhaal dat ze zo kunnen maken en verfilmen als ze zelf willen? Dat kunnen ze dan ook noemen zoals ze willen. Maar door het nu "Metropolis" te noemen wordt het dan ook automatisch met die oude klassieker vergeleken.

Natuurlijk kunnen ze tegenwoordig veel meer met CGI en dergelijke, maar de charme van die ouwe meuk is juist dat ze dat in die tijd voor elkaar kregen met modellen, maquettes en double exposures. Ik hoef het juist niet zo gelikt te zien, dat hoort hier niet bij. Voor zover ik weet heeft tot nu toe nog niemand zich aan een remake gewaagd. Wat best bijzonder is voor een film van bijna een eeuw oud.

Nogmaals, ik ga wel checken wat ze er van maken. Want wie weet ben ik wel weer veel te pessimistisch over de creativiteit van de huidige generatie filmmakers. Dat hij Mr. Robot heeft gemaakt zegt mij niet zoveel. Daar heb ik niets van gezien. Vooral omdat ik niet graag naar de hoofdrolspeler (Remi Malek) kijk.

Groetjes, Rob.
0
DAVE2804
2 maart 2022, 18:32
Ik begrijp je punt en ik ben het deels ook wel met je eens, hoor. Dat ze nu voor kleur en cgi gaan vind ik op zich niet zo'n probleem, hoewel ik wel hoop dat ze zich nog enigzins gaan inhouden met die cgi. Het moet er allemaal niet te vaak, te veel en te duidelijk inzitten, want dan haal je de focus weg op wat mij betreft ten alle tijde het belangrijkste is bij films en series: het verhaal. Ik verwacht niet dat de serie hetzelfde gevoel teweeg zal brengen als de filmklassieker. We leven nu bijna honderd jaar later dan het boek en de film. Toch ben ik licht enthousiast.

Wat betreft Mr. Robot: ik vind Rami Malek ook niet altijd even interessant spelen, maar de serie op zich zit wel slim in elkaar. Vandaar dat ik denk dat Sam Esmail wel iets unieks van Metropolis kan maken. Maar Malek hoeft hij niet te casten wat mij betreft :)
1
Log in om een reactie achter te laten