Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
CBS bestelt NCIS: Origins van Mark en Sean Harmon over een jonge Gibbs

CBS bestelt NCIS: Origins van Mark en Sean Harmon over een jonge Gibbs

Gibbs keert terug naar het NCIS-universum als hoofdrolspeler in een nieuw CBS-drama.
De nieuwe serie dient als prequel van de langlopende procedurele serie NCIS. Het netwerk heeft een direct-naar-serie order gegeven aan NCIS: Origins, over de jonge Leroy Jethro Gibbs, voor het uitzendseizoen 2024-25.

14602 NCIS: Origins

Het project komt van de twee acteurs die Gibbs vertolkten in NCIS, Mark Harmon en zijn zoon Sean Harmon, van ervaren NCIS-schrijvers Gina Lucita Monreal en David J. North, en van CBS Studios, dat achter de NCIS-franchise zit.

Verteld door Mark Harmon, begint NCIS: Origins in 1991, jaren voor de gebeurtenissen van NCIS. In de nieuwe serie begint Gibbs zijn carrière als nieuwbakken speciaal agent in het prille NCIS-kantoor in Camp Pendleton, waar hij zijn plaats verovert in een ruig team onder leiding van NCIS-legende Mike Franks. In de hoofdserie was Franks een terugkerend personage, gespeeld door Muse Watson. Franks werd dodelijk neergestoken in seizoen acht, maar bleef verschijnen voor Gibbs als hij een klankbord nodig had voor moeilijke zaken.

Het idee om de beginjaren van Gibbs te onderzoeken, kwam van Sean Harmon, die in zeven afleveringen van 2008-2020 de jongere versie van het personage van Mark Harmon speelde in NCIS. Samen met zijn vader, die meer dan 18 seizoenen lang de hoofdrol speelde als Gibbs in NCIS, benaderde Harmon Monreal, North en CBS Studios om het NCIS-universum uit te breiden met een zijtak waarin Gibbs centraal staat.

Sean Harmon concentreert zich op de uitvoerende productietaken voor de nieuwe serie naast Mark Harmon, die het vlaggenschip NCIS blijft produceren, en Monreal en North, die de première-aflevering meeschrijven en als co-showrunners zullen optreden. North blijft ook uitvoerend producent en co-showrunner (met Steven D Binder) van NCIS. Er wordt gezocht naar een acteur voor de hoofdrol in de spin-off.

"Het personage van Gibbs is al twintig jaar een belangrijk deel van mijn leven, zowel door mijn vader de rol te zien spelen als door de eer te hebben zelf de jonge Gibbs te spelen," zei Sean Harmon. "Ik heb altijd het gevoel gehad dat er een verhaal te vertellen viel over zijn vroegere jaren, dus ik vind het geweldig om samen met Gina, David en mijn vader in een producerende rol te stappen terwijl we dit verhaal vertellen en een nieuwe kant van dit geliefde personage onthullen."

Monreal en North, die zeiden dat ze "blij zijn om dit nieuwe hoofdstuk samen met Mark en Sean Harmon tot leven te brengen", deelden meer onthullingen over de nieuwe serie.

"Dit is echt de wording van Leroy Jethro Gibbs," zei het duo. "En zelfs de meest toegewijde NCIS-fans zullen ontdekken dat ze niet het hele verhaal kennen."

NCIS: Origins neemt een route die succesvol bleek voor een ander paradepaardje van CBS, de komedie The Big Bang Theory, die een succesvolle prequel-serie voortbracht, Young Sheldon, over de beginjaren van een van de hoofdpersonages.

"We zijn verheugd en vereerd om de uitbreiding van het NCIS-universum op zo'n unieke en onverwachte manier voort te zetten," zegt Amy Reisenbach, president van CBS Entertainment. "Kijkers kunnen uitkijken naar Mark Harmon die terugkeert naar CBS om het complexe en mysterieuze verhaal over de beginjaren van Leroy Jethro Gibbs te vertellen in NCIS: Origins, dat zal voortbouwen op de rijke erfenis van dit personage terwijl fan-favoriete personages opnieuw worden geïntroduceerd en nieuwe personages worden ontmoet."

Dit is de vierde nieuwe scriptserie van CBS voor het seizoen 2024-35, naast de drama's Matlock (2023) en Watson en de komedie Poppa's House.

NCIS is een van de meest waardevolle franchises van CBS Studios. Na 21 seizoenen - momenteel het op twee na langstlopende primetime drama in de VS - blijft de serie het meest bekeken niet-sportprogramma op televisie. NCIS: Los Angeles, NCIS: New Orleans en NCIS: Hawaii, dat aan zijn vierde seizoen toe is, hebben in de VS drie spin-offs voortgebracht. De franchise is onlangs internationaal gegaan met zijn eerste niet-Amerikaanse afsplitsing, NCIS: Sydney, die het ook erg goed heeft gedaan in de VS. Gebruikt door CBS op zijn door stakingen getroffen herfstschema, staat het op de lijst van meest bekeken nieuwe series van het seizoen 2023-24 tot nu toe.

Volgens Nielsen en interne gegevens had de NCIS-franchise tijdens het seizoen 2022-2023 wereldwijd meer dan 300 miljoen kijkers op alle platforms, waaronder uitzending, kabel, streaming en syndicatie.

"Het culturele en wereldwijde fenomeen van de NCIS-franchise van de afgelopen twintig jaar valt niet te ontkennen", zegt David Stapf, president van CBS Studios. "Toen Sean en Mark ons allemaal benaderden met deze spannende uitbreiding van het universum - het verkennen van een jonge Gibbs - wisten we dat dit het volgende verhaal was dat verteld moest worden. We konden ook niet gelukkiger zijn om Gina en David aan het roer te hebben als co-showrunners, die niet alleen briljante en bedreven schrijvers zijn, maar dit personage en universum zo goed kennen."

NCIS: Origins herenigt North en Monreal, die beiden tien jaar aan NCIS schreven. Monreal, die de CBS-serie een paar jaar geleden verliet, werkte onlangs aan Netflix' Griselda, Star Wars: The Bad Batch en het aankomende Dan Fogleman/Sterling K. Brown-project voor Hulu.

De casting voor de spin-off wordt gedaan door NCIS castingdirecteurs Jason Kennedy, Krysti Baxter en Meredith Goble.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

hansx
8 januari 2024, 18:45
Gaaf idee, ben zeer benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen.
1
BlackBiker
16 januari 2024, 18:12
Wat een fijne oude foto boven dit artikel :-)
Dit zou wat kunnen worden. We hebben in NCIS al heel wat meegekregen over het getroebleerde verleden van Gibbs. Als ze het goed doen, kan het uitdiepen hiervan leuk uitpakken.
0
Log in om een reactie achter te laten