Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
anonymous geeft "Noord Zuid - Seizoen 1" een 6.5.
Geschreven door anonymous op 1 juni 2015.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Noord Zuid - Seizoen 1

Een mooie te recenseren DVD-box. Prima artwork, plastic omslag, half bedrukt met een foto van Ariane Schluter en het woord NOORD. De box daaronder vertoont een bungelend lijk en het woord ZUID zodat de zo ontstane titel mooi correspondeert met die uit de titelsequentie van de serie. En prachtige foto's van onder andere het rechercheteam Amsterdam-Noord. Chapeau! We gingen maar eens kijken. Drie afleveringen achter elkaar (kijkcijfers 1.6, 1.4 en 1.2 miljoen). Ik kijk mijn vrouw vragend aan. Ze zegt: 'Niet geweldig'. Waarom niet? 'Nou, dat geluid en een beetje amateuristisch'. Zo, recensie klaar!

Maar dat is flauw! Je kunt pas oordelen als je alles hebt gezien. Eerst maar eens wat feiten. Noord Zuid is gemaakt door FourOne.Media voor de KRO. Drie DVD's, in totaal 10 afleveringen. De serie is begin dit jaar uitgezonden. Regie: Paula van der Oest (Black Butterfly, Lucia de B.). Scenario: Lieneke van den Boezem, Simon de Waal, Inge Hardeman, Paula van der Oest. Acteurs: Ariane Schluter, Juda Goslinga, Hans Kesting. Katja Schuurman en Gijs Scholten van Aschat worden ook op de hoes genoemd, maar die hebben slechts bijrollen.

De inhoud. Dana van Randwyck (Schluter) is hoofdinspecteur van een rechercheteam in Noord. Er is een nogal spectaculaire dubbele moord gepleegd. Scholier Elsie hangt pontificaal aan de punt (de ra?) van een schip en haar vriend binnen lijkt zichzelf door het hoofd te hebben geschoten. Dat is natuurlijk niet zo. Deze dubbele moord vormt de rode draad van de serie. Daarnaast zijn er allerlei losse delicten die aandacht vragen. En dan is er nog het privéleven van Dana.

Wat vond ik er nu uiteindelijk van? De drie scenariolijnen (moordonderzoek, politieserie, Dana) staan aanvankelijk los naast elkaar. Vanaf aflevering zeven (een Tweede Kamerlid is dood en haar vriendin - wethouder huisvesting! - is verdwenen) ga je meer samenhang zien. Het scenario lijkt schatplichtig aan zo'n beetje alle politieseries die ik gezien heb (de Volkskrant noemde het de polderversie van The Killing), dus zijn er veel clichés. Dana is natuurlijk gescheiden. Haar puberdochter Roos is werkelijk onuitstaanbaar (bestaan zulke pubers eigenlijk wel?), maar aan het eind is alles weer koek en ei. Het lijk van Elsie is geënsceneerd naar een tekening van Rembrandt. Goed gevonden, maar het komt nauwelijks uit de verf. Rechercheur Steven (Juda Goslinga) is een wandelende tijdbom vanwege liefdesverdriet en houdt dan ook van heel harde muziek. Van de losse delicten (vermeende pedo, gekke psychiater, verkrachter in het bos) vind ik de verkrachter in het bos het dieptepunt. Het is al vaak vertoond, onwaarschijnlijk en knullig. Ook de running gag van de stank in het gebouw werkt niet. Leuk bedoeld, maar tenenkrommend.

Visueel valt er wel veel te genieten. De scènes zijn mooi opgenomen op interessante locaties. De tussenshots van Amsterdam (het volkse Noord, het chique Zuid, de haven, de binnenstad) zijn echt prachtig. Ariane Schluter is een geloofwaardige inspecteur: gedreven, bekwaam en daarnaast zien we ook nog haar privébeslommeringen. Alleen de steeds terugkomende datingperikelen zijn te flauw voor woorden om over de plotselinge vrijpartij (die we gelukkig niet te zien krijgen) met de nieuwe buurman maar helemaal te zwijgen. Haar versgebakken halfbroer Marco beviel me wel. Een echte Brabo, grote mond en klein hartje, lekker vet gespeeld door Steye van Dam. Andere bijrollen vond ik minder. Zo'n Philip bijvoorbeeld: geen moment geloof je in een overheersende en arrogante adolescent die zijn hele klas in zijn greep heeft.

Een wat onevenwichtige serie dus. Als er een tweede seizoen komt, verdient het scenario meer aandacht. Van der Oest zei dat zelf in de Volkskrant: 'Bij een eventueel vervolgseizoen hoop ik wat meer tijd te krijgen voor het script, want dit was krankzinnig'. Verder een paar andere acteurs en wat sleutelen aan het geluid (verstaanbaarheid, verhouding score - stemmen) en ik ga weer kijken.
Volg Noord Zuid
Vorige aflevering
Noord
Noord
01x10
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Noord Zuid