Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "Perfume - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 21 februari 2019.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Perfume - Seizoen 1

De Duitse serie Parfum alias Perfume is gebaseerd op één van de bestsellers van Patrick Süskind, Perfume: The Story of a Murderer. De serie is geen moderne vertaling van het boek of de gelijknamige film. Wel gebruikt de serie het boek en de film als inspiratiebron.

De serie gaat grotendeels over een gemankeerde vriendengroep. Centraal middelpunt is zangeres Katherina Läufer. Wanneer zij vermoord gevonden wordt ontspint zich een intrigerend verhaal. Haar opvallende verwondingen blijken de opmaat voor een reis naar het verleden. Katherina blijkt namelijk een roerig en losbandig leven te hebben geleid. De vriendengroep die rond haar ontstaan is heeft zo haar eigen geheimen. De vraag is of een van de vrienden van Katherina haar vermoord heeft.

Perfume
© ZDFneo


Perfume is constant balanceren op de rand van kunst of kitsch.

Nadja Simon (Friederike Becht, The Same Sky) onderzoekt de zaak. Haar eigen leven leidt regelmatig tot ongewenste afleiding. Haar affaire met haar chef helpt niet mee. Nadja is een apart geval. Eenzaamheid maakt haar eigenzinnig en een beetje een einzelgänger. Daardoor is ze niet voor iedereen even goed te volgen. Na een heftige start duurt het even voordat de serie op gang komt. De vele karakters voorstellen kost tijd. Bij de start is het ook nog niet duidelijk wat iedereen met elkaar te maken heeft. De eerste aflevering is daarom doorbijten. Vanaf het tweede deel stijgt het niveau.

De vaak donkere beelden, de troosteloze landschappen en het weinig gebruik maken van felle kleuren geven de serie een duister karakter. Terwijl de kijker steeds meer inzicht krijgt in het verleden van de hoofdrolspelers en waarom ze zo geworden zijn zoals ze nu zijn stijgt de spanning per aflevering. Helaas valt de serie op het moment suprême door de mand. Het einde is namelijk nogal ver gezocht en rommelig uitgewerkt. Dat is zonde, want aflevering twee tot en met vijf bezitten een prachtige neerslachtige schoonheid.

Perfume
© ZDFneo


Perfume is constant balanceren op de rand van kunst of kitsch. Soms bezwijkt de serie onder haar eigen ambitie om mysterieus en duister te zijn. Er wordt prima geacteerd, maar om het uiteindelijke niveau te halen heeft men tijd nodig. Daardoor is de eerste aflevering een van de mindere van dit seizoen. Jammer genoeg is de laatste aflevering nog slechter. Het levert de serie een punt minder op.

Persoonlijk heeft de serie extra waarde omdat het hier net over de grens, vlakbij en rondom Kleve, plaatsvindt. Niet dat ik een van de plekken herken in de serie, maar het horen van bekende plaatsnamen geeft de serie toch een extra dimensie.
Volg Perfume
Vorige aflevering
Captivation
Captivation
01x06
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Perfume