Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Conan Miller geeft "Prodigal Son - Seizoen 1 (DVD)" een 7.
Geschreven door Conan Miller op 8 Maart 2021.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Prodigal Son - Seizoen 1 (DVD)

De zoon van een beruchte seriemoordenaar is zelf crimineel psycholoog geworden, een profiler dus. Onbedoeld en ongewild heeft hij toch veel geleerd van zijn vader. Handig voor tijdens het werk, en het geeft ze voldoende gespreksstof tijdens de bezoekuren.

Malcolm Bright (Tom Payne, The Walking Dead) komt uit een welgestelde familie. Zijn moeder is een steenrijke vrouw die zich in de hoogste sociale kringen beweegt en zijn zusje is een ambitieuze televisieverslaggeefster die bijna alles voor haar carrière over heeft. Ze hebben het prima samen, al is zijn moeder vreselijk bemoederend en manipulatief terwijl zusterlief soms iets te impulsief is.

Als zijn zoontje nu maar niet had gezien wat er in die kist in de kelder zat...

Vergeet ik iemand? Oh ja; zijn vader gaat over lijken. Nee, echt. De beroemde Dr. Martin Whitly (Michael Sheen, Good Omens) zit levenslang uit in een psychiatrische gevangenis wegens moord. Een hele rij moorden om precies te zijn. Onder de bijnaam De Chirurg heeft deze seriemoordenaar jaren ongestoord zijn gang kunnen gaan, terwijl hij ondertussen de perfecte echtgenoot en vader voor zijn gezin was. Als zijn zoontje nu maar niet had gezien wat er in die kist in de kelder zat... Of was dat een hallucinatie? Malcolm weet het eigenlijk ook niet zeker.

De gebeurtenissen in zijn jeugd hebben Malcolm een behoorlijke geestelijke dreun gegeven. Hij heeft last van vreselijke nachtmerries en slikt medicijnen alsof het popcorn is. Ondanks alles heeft hij kunnen studeren en een carrière als profiler voor de FBI opgebouwd. Aan het begin van seizoen één ziet hij kans om voor de NYPD te komen werken voor een team dat wordt geleid door Gil Arroyo (Lou Diamond Phillips, Blue Bloods), de agent die zijn vader destijds heeft gearresteerd.

Het team ziet het totaal niet zitten om samen te werken met een geestelijk wrak met een dergelijke achtergrond. Gaandeweg groeit er toch enig respect als blijkt dat Malcolm, ondanks alles, wel degelijk lijkt te weten wat hij doet. Het kalme leventje van zijn familie komt in gevaar als Malcolm besluit om zijn vader te bezoeken. Hij moet weten wat er waar is van zijn hallucinaties. Alleen heeft elke actie een reactie en blijkt dat het verleden slechts sluimert.

De serie bestaat uit twintig delen die niet los van elkaar gezien kunnen worden. Hoewel er bijna elke aflevering wel weer een nieuwe moordenaar moet worden gevonden, zit er een flinke rode draad door het hele seizoen heen. En sommige moorden hebben alles te maken met wat er al die jaren geleden is gebeurd. Beetje bij beetje leert de kijker meer over de traumatische jeugd van Malcolm en de gevolgen voor het heden.

Vooral Michael Sheen weet de aandacht in vrijwel elke scene goed vast te houden.

Deze serie had zo goed kunnen zijn. Vooral Michael Sheen weet de aandacht in vrijwel elke scene goed vast te houden. Zijn charme, zijn overduidelijke liefde voor zijn kinderen en zijn humor geven hem een zeer menselijk gezicht. Tegelijk zie je soms even een aanwijzing dat De Chirurg graag weer aan het werk zou willen gaan. Ik heb van hem genoten.

Het is dus erg jammer dat bijna niemand zelfs maar in de buurt komt van zijn acteerprestatie. Zeker, de meeste personages zijn geloofwaardig neergezet en best goed geacteerd, maar ik vond Jessica Whitly, Malcolms moeder (Bellamy Young, Scandal), enorm irritant. Zusje Ainsley (Halston Sage, The Orville) was in mijn ogen, naast irritant, vooral onvolwassen en ongeloofwaardig in haar rol. Als seriemoordenaar zou ik met haar begonnen zijn…

Ondanks alles heb ik mij best wel vermaakt met deze serie. Hoewel het script regelmatig rammelde als een plaatstalen schuur in een onweersbui, toch bleef ik kijken. Ik moest achter het geheim van de relatie tussen Malcolm en zijn vader komen. Dat het vooral Michael Sheen was die de afleveringen overeind hield voor mij, dat is dan maar zo. Gelukkig kreeg hij hulp van de schattige patholoog-anatoom Dr. Edrisa Tanaka (Keiko Agena, Better Call Saul). Haar mix van vakmanschap en sociale onhandigheid vond ik niet origineel, maar wel heel erg leuk om te zien.

De dvd-set bestaat uit een plastic 4-disc overlap doosje met vier dvd’s met twintig afleveringen van 42 minuten. Een kartonnen sleeve en dat was het. De gesproken talen zijn Engels en Frans, ondertiteling in Nederlands, Frans en Engels voor doven en slechthorenden. Geen extra’s. Beeld- en geluid zijn prima en zelfs de ondertiteling was te pruimen. De afbeelding op de voorkant is misschien wel enger dan de serie zelf.

Conclusie: meng Silence of the Lambs met The Mentalist, giet er een sausje van een willekeurige detective-serie overheen, met een scheutje Abby Sciuto uit NCIS. Met andere woorden: je hebt het allemaal al een keer gezien, en soms met een beter script of betere acteurs. Toch vond ik de serie de moeite waard. Ik heb me meestal wel vermaakt, ondanks de irritatie. Het helpt als je er niet al te veel van verwacht en het gewoon de tijd gunt. De zeer onverwachte cliffhanger aan het eind van het seizoen zou het tweede seizoen wel eens heel interessant kunnen maken.

Goed. Seizoen één krijgt van mij een 6,5. Nee, vooruit, een 7,0. Bedank Michael Sheen maar voor dat extra halve punt.

Prodigal Son
© FOX
Volg Prodigal Son
Vorige aflevering
The Last Weekend
The Last Weekend
02x13
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Prodigal Son