Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Quarry - Eerste aflevering
8.5
Bartwin v/d Pols geeft Quarry - Eerste aflevering een 8.5.

Quarry - Eerste aflevering

Het zijn de jaren ’70. Vietnam veteraan Mac Conway (Logan Marshall-Green, Prometheus) keert na twee tours of duty terug naar zijn thuisland. Helaas wacht hem daar alles behalve een warm welkom: omdat hij en zijn buddy Arthur Solomon als de verantwoordelijken worden gezien voor een massaslachting in Vietnam worden zij opgewacht door een woedende menigte. Eenmaal terug in de maatschappij blijkt het bovendien ook nog eens erg lastig om een nieuwe baan te vinden. Maar dan krijgt Mac Conway uit een onverwachte hoek een aanbod waarmee hij al zijn kwaliteiten als militair kan inzetten tegen een behoorlijke vergoeding…

Zender Cinemax toont met Quarry aan dat eerdere successeries als Banshee, the Knick en Strike Back geen toevalstreffers waren. Vooral kijkers van Banshee zullen aangenaam verrast zijn door de eerste aflevering van Quarry. De grimmige opzet van ex-militairen die terugkomen in de maatschappij die niet meer past bij hun belevingswereld is perfect neergezet. Dit wordt nog eens versterkt door het feit dat de serie is gesitueerd in de jaren ’70. De aankleding, muziek en overtuigingen uit die tijd ondersteunen mooi de plot. Het woord Quarry betekent groeve, iets dat in de eerste aflevering wordt uitgewerkt, maar betekent ook prooi. En dat past eigenlijk nog beter bij het verhaal van de serie. Vanaf het eerste moment wordt Mac Conway namelijk opgejaagd. Door woedende protestanten, door de samenleving die hem niet meer wil, en door een mysterieuze man die hem een schimmig aanbod doet. Een aanbod dat zich eigenlijk niet laat weigeren.

Quarry
© CineMax

De schrijvers van de serie zijn dezelfde als die van Rectify (Sundance Channel) en daardoor ademt Quarry ook een vergelijkbare drukkende atmosfeer gecombineerd met prachtig camerawerk. Net als bij Rectify maakt Quarry een voortdurende aanspraak op het moreel vermogen van de kijker. Je begrijpt de worsteling van Mac Conway als anti-held en leading man. Als kijker geloof je zijn worstelingen met zijn terugkeer in de samenleving en deel je zijn twijfels over het riante, maar verdachte, aanbod. Maar ook in de bijrollen leveren bijvoorbeeld Jodi Balfour (Bomb Girls) als vrouw van Conway en Damon Herriman (Flesh and Bone) als enge huurmoordenaar Buddy prima acteerprestaties. In deze eerste aflevering worden daarnaast genoeg andere intrigerende plotlijntjes uitgezet die later in het seizoen uitgewerkt gaan worden. Wat was bijvoorbeeld eigenlijk de rol van Mac Conway en Arthur Solomon bij de slachting in Vietnam? Wat is de rol van de mysterieuze tussenpersoon die zichzelf The Broker noemt?

Als kers op de taart kent deze eerste aflevering van Quarry ook nog eens de nodige plotwendingen die het dramatisch effect van de serie versterken en je als kijker aangenaam verrassen. Kortom, er is genoeg om je als kijker geboeid te houden. Uiteraard is het een moeilijke balans om de spanningsboog precies genoeg gespannen te houden om de drukkende sfeer in de eerste aflevering vast te houden. Maar als de voortekenen niet bedriegen moet het wel heel gek lopen als Quarry niet in de lijstjes terecht gaat komen met beste series van 2016.

Over de auter, Bartwin v/d Pols

Bartwin v/d Pols
Bartwin is een liefhebber van een goed verhaal, los van het medium. Vanuit deze drijfveer volgt hij geregeld series met genoeg kwaliteit om hem te boeien. Voorbeelden zijn The Sopranos, Ray Donovan en uiteraard Black Mirror. Hij heeft een lichte voorkeur voor miniseries en/of niet-Amerikaanse series zoals Broadchurch, Happy Valley, Bron/Broen en Luther. Als recensie schrijver voor MijnSerie heeft Bartwin een meer publiek forum gevonden voor het uiten van de eigen mening over wat goed en niet goed is en staat uiteraard open voor een levendige discussie over deze mening!
Bekijk profiel van Bartwin v/d Pols
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (14)

CC11
9 oktober 2016, 08:22
Ik zie de vergelijking wel vaker voorbij komen doch ik ben het niet eens met de fans dat deze serie te vergelijken is met, het voor mij toch iets mindere, "Banshee" wat eerder aanvoelt als een verfilmde "action/comic strip" dan een geloofwaardig gebracht drama.
Een gegeven wat niet in het minst te danken is aan het karikatuur van een "Job" dat er daar rond loopt.

Nee, dan hoort een "Quarry" voor mij eerder thuis in hetzelfde rijtje als, een ook al uitstekende, "Rectify" voor wat betreft beleving en intensiteit.

Ook al is voor de echte seriefanaten en liefhebbers van het betere werk de beste nieuwe serie van 2016 inmiddels al even gekend zie ik deze toch ook in mijn top 5 van dit jaar eindigen indien men er in slaagt om het niveau van de pilootaflevering vast te houden.
1
anonymous
10 oktober 2016, 20:22
Banshee is ook een verfilmde comic strip :) Voor de rest helemaal met je eens (buiten Job om dan).
0
CC11
11 oktober 2016, 04:22
Wel Karin, "Banshee" is helemaal geen verfilmde comic strip.

In feite is de comic, "Banshee Origins" die in 2013 het licht zag gewoon gebaseerd op de serie. Een beetje de omgekeerde wereld dus.

De comic "Banshee" uit de jaren 60 heb je ook maar dat gaat over een "echte" superheld en heeft helemaal niets met de serie te maken.

Hieronder vindt je het voorwoord van de strip, met het antwoord op deze "de kip of het ei vraag" in de vierde alinea.

Quote

When Jonathan Tropper and David Schickler first came in to pitch Banshee to me and my
producing partner Peter Macdissi, I was struck by how thorough and vivid the world that they had created for the show was. No matter what questions we asked, they had already figured out an answer. Characters were more than mere archetypes—they were fully fleshed out, with complicated histories that could be mined for stories for years to come.

The town of Banshee itself had just as complex a history. Mythic small-town America. Original tribal lands of the Kinaho Indians. New world home to the old-world ways of the Pennsylvania Dutch. Drug dealers. Neo-Nazi skinheads. Ukrainian gangsters. Dumb rednecks. Badass Asian crossdressers.
Your typical pastoral American town with a dark, seedy underbelly of sex and violence
and greed… and impossible love.

Then Greg Yaitanes came on board to run the show, and I started watching episodes come together. Greg’s vision really brought the world to life and I loved how dense the world of Banshee continued to become. A title sequence tells a different story in every episode. A surprise scene after end titles. Prequel scenes giving us a glimpse of earlier moments in characters’ lives. Bits of story spread across a variety of platforms, always making the world even richer and vivid.

Of course, there had to be a comic book. Banshee has had a graphic novel feel to it since the very beginning. And what better medium to tell the story of the fateful night when Lucas and Carrie (nee Anastasia) attempted what was supposed to be their last heist—and how that night changed each of their lives forever?

Alan Ball
Creator of True Blood and an Executive Producer of the new Cinemax Original Series, Banshee
October 2012

Unquote
0
anonymous
11 oktober 2016, 08:39
Helemaal duidelijk! Ik dacht dat het inderdaad andersom was. Bedankt voor de uitleg
0
CC11
11 oktober 2016, 09:10
Graag gedaan.
Ik dacht zelf trouwens ook dat de comic strip eerst was, wat waarschijnlijk te danken is aan de getekende promotieposter die we ondertussen allemaal wel kennen.
0
anonymous
11 oktober 2016, 09:34
Ik heb de comic zelf in huis, maar aangezien de getekende hoofdrolspelers niet echt lijken op de acteurs, dacht ik dat de strip eerst was.
0
DavidPrice
9 oktober 2016, 09:07
Zoals gezegd, de pilot van Quarry is boeiend, mooi gemaakt en uitdagend. Dat zie je wel meer met de pilots in deze " Gouden Eeuw " van de series. Maar ook zie je hier je de complete ontsporing van het schrijversgilde voor je neus plaatsvinden. Volledig de weg kwijt bij aflevering vier. Jammer.
1
Dore
10 oktober 2016, 02:49
Ik blijf het vreemd vinden dat mensen op een website als MijnSerie (serie = aaneensluitende reeks) een recensie over een serie schrijven na slechts 1 of enkele afleveringen te hebben gezien. Naar mijn mening kun je niet een hele serie beoordelen als je zo weinig van een serie hebt gezien. Je schrijft ook geen recensie over een boek als je pas 1 hoofdstuk hebt gelezen.
Ik ben graag benieuwd naar meningen van anderen over series die ik nog niet gezien heb, maar niet als ze die baseren op slechts 1 aflevering.
1
anonymous
10 oktober 2016, 18:04
Omdat het in televisie gebruikelijk is dat er recensies geschreven worden over pilots of de eerste afleveringen, dat is immers wanneer er het meest wordt gesproken over deze nieuwe series. Daarom moet je als je een recensie schrijft over een pilot, je ook baseren op uitsluitend de pilot en niet op de gehele serie, want zoals jij zegt daar heb je op dat moment simpelweg te weinig van gezien. In dit geval had er best een recensie geschreven kunnen worden over de eerste afleveringen want er zijn er al 5 of 6 van uitgezonden.
2
Dore
11 oktober 2016, 23:05
Als je je mening kwijt wilt over de pilot, kan dat gewoon als reactie bij die aflevering op deze site. Doen heel veel leden ook.
Ik blijf er bij dat een recensie over de hele serie moet gaan en niet over 1 of enkele afleveringen. Dan hou je het ook wat overzichtelijker naar mijn mening.
Maar goed we leven nog in een vrij land, dus ieder mag zijn eigen mening hebben.
0
anonymous
12 oktober 2016, 08:49
Je moet ook zeker bij je mening blijven, probeer je beslist niet van mening te veranderen. Wijs je alleen op het feit dat dit in Tv gebruikelijk is. Alle grote tvsites doen het. En, sla dit soort recensies dan gwn in het vervolg over.
3
anonymous
10 oktober 2016, 16:11
Ik dacht even"hé bah, Banshee..." ik zit niet op nog een actie serie die "lachwekkend" is te wachten, maar Rectify vind ik wel geweldig, dus ik ga zeker kijken!
1
anonymous
10 oktober 2016, 20:27
Quarry is oké, maar zal het voor mij nooit halen bij Banshee. Je ziet in Quarry wel de hand van Greg Yaitanes terug in het camerawerk. Quarry heeft meer de traagheid van Rectify, met hier en daar meer geweld. Ik ben bang dat de serie het gaat verliezen. De pilot was goed, de derde aflevering was ook goed, maar die daartussen vond ik al erg matig en vooral rommelig.
0
DavidPrice
12 oktober 2016, 09:30
Volledig mee eens.
1
Log in om een reactie achter te laten