Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Conan Miller geeft "Raised by Wolves (2020) - Seizoen 1 (Blu-ray)" een 9.
Geschreven door Conan Miller op 2 september 2022.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Raised by Wolves (2020) - Seizoen 1 (Blu-ray)

De dystopische serie Raised by Wolves (2020) is sciencefiction op z’n best. Voer voor fijnproevers en zeker niet voor te jonge kijkers of volwassenen die hun tv-voer graag voorgekauwd willen hebben.

Het kleurenpalet in de eerste scenes deed mij direct aan Alien Covenant denken. Een blik op de hoes van de blu-ray bewees dat Ridley Scott inderdaad een zeer dikke vinger in deze buitenaardse pap heeft gehad. Naast executive producer was hij ook de regisseur van twee afleveringen. En als Sir Ridley Scott zijn visie geeft, dan luistert de rest aandachtig toe.

Voor de één is het beeld dat deze serie schetst misschien te deprimerend of te vreemd. Voor diehard sciencefiction-fans zou het zomaar eens precies in de roos kunnen zijn. Vaak begint die discussie al bij het punt dat niet iedereen begrijpt wat sciencefiction precies is. Het genre draait in ieder geval niet om ruimtemonsters, duellerende ruimteschepen en rondzwervende ruimtepiraten, al kunnen die allemaal wel degelijk deel van het genre uitmaken.

Voor diehard sciencefiction-fans zou deze serie zomaar eens precies in de roos kunnen zijn.

Nee, bij sciencefiction draait het met name om de gevolgen van technische, sociale of natuurlijke veranderingen op individuen, een maatschappij of een heel ras. Sociale interacties onder invloed van religies of politieke beslissingen zijn een voortdurend terugkerend thema. Zo ook in Raised by Wolves.

Hier zien we een laatste stuiptrekking van de mensheid die zichzelf tot de rand van de afgrond heeft gebracht. Op aarde heerst oorlog tussen de Mithraïsten, een fanatieke, wereldomvattende religieuze orde, en een grote groep rebellen, de atheïsten. De religieuzen zijn van het type ‘bekeren of sterven’ en om dat kracht bij te zetten hebben ze zeer geavanceerde strijdrobots ontwikkeld.

De atheïsten hebben twee van dergelijke robots ingezet als laatste redmiddel. Kepler-22b is een planeet waarvan huidige wetenschappers vermoeden dat hij mogelijk geschikt is voor menselijke bewoning. De androïden moeten daar een vreedzame atheïstische kolonie opzetten, ver van de godsdienstwaanzinnige Mithraïsten.

De uitdagingen waar de androïden voor staan zijn enorm, maar hun artificiële intelligentie en bovenmenselijk vaardigheden maken het bouwen van een geschikte nederzetting mogelijk. Het uitbroeden van de embryo’s kan een aanvang nemen. Daarna zullen Vader en Moeder de opvoeding van deze mensen ter hand moeten nemen.

Jaren later blijkt dat ook de Mithraïsten Kepler-22b hebben uitgekozen om de mensheid te redden. Een ontmoeting, met alle gevolgen van dien, lijkt onafwendbaar. Maar dan blijkt dat ook aan de religieuze kant niet alles is wat het lijkt.

Ik was behoorlijk onder de indruk van deze serie. De sfeer, het plot, de fantastische acteerprestaties, de prachtige decors; alles paste in het plaatje. Een waarschuwing is wel op z’n plaats: de gevechtsscenes zijn niet voor mensen met een zwakke maag. Bij vlagen druipt het bloed bijna uit de tv.

Amanda Collin acteert fantastisch in deze serie.

Travis Frimmel (Vikings) gaf weer een solide acteerprestatie, maar het grootste compliment gaat uit naar Amanda Collin (Splitting Up Together). De manier waarop zij invulling geeft aan de zeer geavanceerde AI van Moeder is zonder meer indrukwekkend. Ze is geen dode robot, maar beschikt over een moederinstinct waarvoor alles moet wijken. Dat geeft regelmatige interne conflicten die ze geloofwaardig in beeld brengt met uiterst subtiele gezichtsveranderingen. Grote klasse!

Op de Blu-ray zijn beeld en geluid goed voor elkaar. Er zijn ook een aantal interessante extra’s op het laatste schijfje gezet. Als enige minpunt moet ik zeggen dat ik graag een mogelijkheid had gezien om de intro te skippen. Hoe kort ook, als je aan het bingewatchen bent wil je gewoon lekker door kunnen kijken.

Raised by Wolves (2020) was in 2021 genomineerd voor de Saturn Award, als Best Science Fiction Television Series. Ik ben het daarmee volledig eens. Van mij krijgt de serie daarom een 9. Er is een tweede seizoen gemaakt, maar daarna trok HBO onverwacht de stekker eruit. Dit tot grote ontsteltenis van de vele fans. Er lijken nog geen onderhandelingen te worden gevoerd voor een vervolg, maar we blijven hopen…
Volg Raised by Wolves (2020)
Vorige aflevering
Happiness
Happiness
02x08
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_Olga2000
02 sep 2022 21:18 -
Ik vond het waanzinnig goede syfy! Teleurstelling was groot toen serie was gecanceld. Volledig onterecht. Waarschijnlijk slachtoffer van samenvoeging Discovery en HBO geworden. Jammer. Er is duidelijk een open einde en het smaakt enorm naar meer.
Reageer
avatar_Futsudo
03 sep 2022 02:40 -
Nog steeds niet gezien maar je hebt me nu met deze recensie het zetje gegeven om er snel mee te gaan starten.
Reageer
avatar_BlackBiker
04 sep 2022 19:03 -
Zeker een serie die niet aan iedereen is besteed. Maar ik vond hem ook briljant. De verwantschap qua vormgeving met het Alien universum was mij ook al opgevallen. Enorm jammer dat ze er mee zijn gestopt.
Reageer
avatar_boopje
12 feb 2023 10:13 -
Briljante serie, wat zonde dat het gestopt is
Reageer
Raised by Wolves (2020)