Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Roots (2016)

7.9/ 10
95 min
Volg deze serie
Log in om een reactie achter te laten

Reacties

CC11
1 juni 2016, 12:31
4.5
Het is tenslotte History Channel zal ik maar denken.
Een zender die ondanks de naam gewoonlijk eerder loopjes neemt met de geschiedenis dan dat ze accuraat probeert te zijn.
Op zich mag het dan wel leuk lijken om klassiekers een remake te geven maar in het geval van Roots had men beter de fondsen gespendeerd om het originele pellicule een keertje extra op te poetsen of minstens een andere titel te kiezen want dit is de versie uit 1977 onwaardig.
Enkele grote namen in de cast en het feit dat zelfs "Sookie" (Anna Paquin) van de partij is kunnen hier weinig aan veranderen.
Als je er nog moet aan beginnen, doe jezelf een plezier, en kijk gewoon de originele serie nog een keer.
1
gumstarr
8 juni 2016, 15:01
8
De zon schijnt, maar Nederland was de afgelopen tijd niet op haar mooist. Vond ik, tenminste. Typhoon, en in de anonimiteit vele donkere jongens met hem, werd door de politie staande gehouden, omdat hij niet in een auto reed die van gaffer tape aan elkaar hing. Is schijnbaar nog steeds verdacht. Iets meer pigment en een fatsoenlijke auto? Drugsdealer. Sylvana werd online tot op het bot afgemaakt, omdat ze het gore lef had om dingen te zeggen die niet helemaal stroken met ‘ons’ ooh zo tolerante zelfbeeld. Begrijp me niet verkeerd… Niet iedereen hoeft enorme Sylvana Simons posters boven het bed, maar ook als je het niet met iemand eens bent, is er nog altijd zoiets als fatsoen. En samen met twee Turkse en een Marokkaanse Nederlander een partij beginnen? Levensgevaarlijk. Dat de VVD nog blanker is dan het pak vla dat in mijn koelkast al weken schimmel staat te vangen is geen probleem, maar als ‘zij’ zich opeens gaan organiseren dan zijn de rapen gaar. En dan hebben we het nog niet eens over de reacties die loskwamen rondom de vluchtelingenstroom. Als je de verhalen moet geloven, draaide die hele Syrische economie op serieverkrachters en massamoordenaars. Het is bij vlagen om moedeloos van te worden.

Vaak wordt naar aanleiding van al die onwetendheid en het gebrek aan sensitiviteit gewezen op de gaten in ons onderwijssysteem. De bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis die niet naar bloemetjes ruiken, lijken vaak nét even wat minder aandacht te krijgen dan de ‘succesverhalen‘. Ik had in ’98 geschiedenis in m’n eindexamenpakket, maar over de schaduwkanten van de Nederlandse expansiedrift leerde ik eigenlijk pas écht van de moeder van een Indische vriendinnetje. Mag hopen dat onze scholen dat inmiddels wat beter voor elkaar hebben, maar daarnaast is het altijd goed om ook op andere manieren je horizon te verbreden. Lees ‘n krant, gebruik het internet eens voor wat anders dan het gluren naar vieze filmpjes en kijk op z’n tijd een documentaire.

Ook op het gebied van films, en in mindere mate series, waagt men zich zo nu en dan aan het pijn uit ons mondiale verleden. 12 Years A Slave, The Butler, Selma, Malcolm X, Amistad, stuk voor stuk films waar je, na afloop op de fiets naar huis, nog een beetje van na sidderde. En terecht. Voor series was het onderwerp jarenlang niet ‘sexy’ genoeg. Een moeilijke boodschap betekende weinig kijkers en weinig kijkers betekende dat Procter & Gamble hun marketingbudget wel inzette rondom een herhaling van The Big Bang Theory bij de concurrent. Een groot filosoof verwoorde het ooit zeer treffend… It’s all about the Benjamins, baby. Toch lijkt er iets te veranderen. Verfilmde het Canadese CBC vorig jaar al Lawrence Hill’s boek The Book Of Negroes, dit jaar hebben we er met Underground en het Roots van History Channel weer twee belangrijke series bij.

Roots vertelt het levensverhaal van Kunta Kinte, die op jonge leeftijd in Gambia gevangen wordt genomen en als slaaf naar Amerika wordt verscheept en is gebaseerd op het boek van Alex Haley met dezelfde titel. ABC goot het aangrijpende verhaal van Kinte en zijn nazaten in 1977 al in serievorm en ging er een jaar later, na 37 keer genomineerd te zijn, met 9 Emmy’s vandoor. De vraag was dus op voorhand of History Channel met deze remake niet al te grote schoenen had aangetrokken, maar na het zien van alle afleveringen zeg ik van niet. Doet het zijn zijn voorganger uit ’77 op alle punten eer aan? Misschien niet. Is het even groots en meeslepend als Amistad en 12 Years A Slave? Nee. De 2016 variant van Roots zal wereldwijd niet zo gretig bekeken worden als het nieuwste seizoen van Game Of Thrones, maar dat maakt dit niet een minder belangrijke serie.

Haley heeft na het verschijnen van zijn boek uit verschillende hoeken de wind van voren gekregen, omdat zijn verhaal hier een daar een loopje zou nemen met de waarheid. Daarbij heeft History Channel de boel natuurlijk zo aangepast dat het geschikt is voor de woonkamer, waardoor feit en fictie nogal eens door elkaar lopen. Dat neemt echter niet weg, dat Roots raakt aan dingen die daadwerkelijk zijn gebeurd. Dingen die in de huidige maatschappij nog steeds hun sporen nalaten. Mensen terugbrengen tot objecten. Objecten die vrij verhandeld en opgeëist konden worden. Objecten die, als ze defect bleken te zijn, tijdens de oversteek naar Amerika gewoon overboord werden geflikkerd. Verscheurde families, verscheurde dromen en verscheurd vlees op de rug van de ongehoorzamen.

De zweep wordt inmiddels misschien niet meer gebruikt, maar het is nog niet zo lang geleden dat ze in Alabama zonder blikken of blozen iemand aan z’n enkels achter de pick-up truck hingen. Niet zo lang gelden dat donker Amerika niet welkom was in de diner. Zij haalden hun eten maar op bij het luik in de naastgelegen steeg. Het heeft zelfs tot de Reagan administratie van de jaren ’80 geduurd, voordat donkere medewerkers van het Witte Huis gelijk betaald werden als hun blanke collega’s. De jaren ’80. Dat is dus nog maar dertig jaar geleden. Dertig jaar. Nee, we zijn er nog lang niet en elke vorm van media – hetzij de krant, hetzij een constructieve onlinediscussie of een serie als Roots – die bijdraagt aan dat bewustzijn is wat mij betreft van harte welkom.

(Excuses voor de enorme lap tekst)
0
CC11
8 juni 2016, 16:23
Racisme is net zo fout als slavernij en omgekeerd.
Laat het echter duidelijk zijn dat geen van beiden uitsluitend voorbehouden was of is aan onze medemensen met een iet of wat donkerdere huidskleur.
Want zoals iedereen hopelijk wel zal weten was slavernij al veel eerder gekend op deze aardbol dan de 18de eeuw waar het verhaal van Kunta Kinte begint. Zo hadden we bijvoorbeeld ongeveer 1800 jaar eerder een zekere Spartacus die opkwam tegen de slavernij in een periode dat de meeste slaven gewoon blanken waren.
Net zoals niemand volgens mij blind mag blijven voor racisme is het een term die, wat mij betreft, door bepaalde groepen iets te makkelijk in de mond wordt genomen en dikwijls ook het enige loze argument is dat ze gebruiken.
Als ik in Belgische kranten een artikel lees over "jongeren" die iets uitsteken, weet ik aan de hand van waar het gebeurd is meestal al over welke jongeren het gaat.
Dat een jongere met een mooie auto rijdt maakt mij helemaal niets uit ongeacht welke kleur hij ook mag hebben. Maar feit is wel dat ook in het Antwerpse waar ik woon de politie op zeker moment extra aandacht is gaan besteden aan een bepaalde groep jongeren die heel graag uitpakten met onder andere (sport)wagens waarvoor de gewone burger jarenlang moet werken terwijl ze zelf officieel geen enkele beroepsactiviteit hadden.
Is iemand racist als hij daarover een opmerking maakt ?
Persoonlijk dacht ik van niet.
Je kan goede bedoelingen hebben en iedereen willen helpen als het om vluchtelingen gaat maar je kan ook stellen dat iemand die een oorlogsgebied ontvlucht is en zich op veilige bodem bevindt maar toch verder Europa in wil geen oorlogsvluchteling meer is maar een economische vluchteling.
Als mensen die geholpen worden toch vinden dat ze nog eisen moeten stellen en/of verontwaardigt zijn dat ze niet onmiddellijk een huis/auto/job of uitkering onder hun kont geschoven krijgen zonder zelf een tegemoetkoming te willen doen in welke vorm dan ook dan beschouw ik dat alvast als mensen die in onze samenleving niet thuishoren.
Toevallig las ik vandaag nog in een krant dat er tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 69.000 misdrijven in Duitsland geregistreerd zijn die gepleegd werden door zogenaamde vluchtelingen.
Het mag misschien vreemd klinken voor sommigen, al is het dat niet voor mij, maar een te verwaarlozen percentage daarvan werd gepleegd door mensen die daadwerkelijk als oorlogsvluchteling beschouwd kunnen worden aan de hand van enkel hun nationaliteit.
Dat is een feit dat ik heel normaal vind want iemand die echt in problemen zit is, op een occasionele uitzondering na, meestal dankbaar voor de hulp die hij/zij mag ontvangen.
Tenminste dat zou ik zelf ook zijn.
Maar we wijken af.
Roots 2016 dus, waar History Channel zich nog eens op zijn gekende manier laat gaan en een voor mij ondermaats product aflevert.
Want hoe lyrisch mijn vriend Gumstarr ook mag zijn, ik vind dat het nieuwe Roots nog niet de schoenen zou mogen poetsen van de serie uit 1977.
Daarbij zeg ik eerlijk dat ik niet alle afleveringen heb gezien, integendeel zelfs, ik heb er de stekker uitgetrokken tijdens de 2de aflevering.
Waarom ? Wel als je jezelf dan toch wil spiegelen aan het origineel en dezelfde titel wil gebruiken, dan moet je maar heel goed zijn ook.
En dat is het nieuwe Roots hoegenaamd niet. Je kan je vragen stellen waarom inheemse piraten in Gambia met een paard rijden ergens laat 18de eeuw of waarom History Channel een verhaal dat deels plaats vind in Virginia zonodig in Louisiana moet gaan filmen, wat toch een heel andere streek is, of meer van die dingen maar mij viel vooral op hoe zielloos deze nieuwe versie dan wel was.
Waar het epos uit 1977 je vanaf de eerste minuut mee in het verhaal zoog en ook vasthield had ik bij het aanschouwen van dit meer iets van "ja, het zal wel".
Om niet te zeggen dat ik na 10 minuten al meer interesse had voor wat er om me heen gebeurde dan voor wat er zich op het scherm afspeelde.
Dus nee, geen Roots 2016 voor mij, ik prefereer het origineel.

PS. Ook mijn excuses voor de lange tekst :-)
1
Roots (2016)