Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Sharon Vermeesch geeft "Severance - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Sharon Vermeesch op 12 februari 2023.
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Severance - Seizoen 1

We weten allemaal dat een goede werk-privé balans belangrijk is, maar soms is het lastig om dit te bereiken. In Severance heeft het bedrijf Lumon hier een oplossing voor bedacht, maar of dit nou positief is, dat weet ik zo net nog niet.

***Let op! Heb je het eerste seizoen niet gezien kan deze recensies spoilers bevatten.***

Ik had mijzelf verteld dat ik lid ben van genoeg streamingsdiensten en dat ik geen extra abonnementen meer zou afsluiten. Echter ben ik toch gezwicht voor Apple TV+. Eén van de redenen hiervoor was de veel bejubelde serie Severance.

In Severance maken we kennis met Mark Scout (Adam Scott, Big Little Lies) die aan het hoofd staat van een team data analisten van het bedrijf Lumon. Mark en zijn collega’s Helly (Britt Lower, High Maintenance), Dylan (Zach Cherry, Duncanville) en Irving (John Turtorro, The Plot Against America) vormen een klein team en elke werkdag komen ze samen om in een zeer inspiratieloos kantoor nummers te sorteren. Waar deze nummers voor staan en wat hun werk nou eigenlijk precies betekent, dat weet niemand. Klinkt vreselijk saai toch? Persoonlijk zou ik na de eerste werkdag al op zoek gaan naar een andere baan, maar dit blijkt niet zo simpel te zijn als dat klinkt. Daar komt Helly, de nieuwste collega, snel achter.

Severance
© Apple TV+


Alle leden van dit team hebben namelijk een 'operatie' ondergaan waardoor hun werkpersoonlijkheid gescheiden is van hun privépersoonlijkheid. Hun werkpersoonlijkheid, innie genoemd, weet niets van de privépersoonlijkheid, ook wel outie genoemd. Andersom geldt dit ook. Waar de outies zonder werkstress hun leven leiden, zijn de innies slaaf van het bedrijf. En stoppen, dat is niet zo makkelijk. Hiervoor is toestemming nodig van hun outie. In Helly’s geval betekent dat ze geen toestemming krijgt en elke dag doodongelukkig het kantoor binnenstapt. Zelfs na het nemen van verregaande maatregelen mag ze van haar outie geen ontslag nemen.

Waar de outies zonder werkstress hun leven leiden, zijn de innies slaaf van het bedrijf.

Verschillende situaties zorgen er voor dat de collega’s langzaam maar zeker beseffen dat er iets niet pluis is bij Lumon. Hun baas, Harmony (Patricia Arquette, The Act) en haar assistent Milchick (Tramell Tillman, Godfather of Harlem) houden het team constant in de gaten waardoor het niet makkelijk is om op onderzoek uit te gaan. Dit geldt niet alleen op werk, maar ook privé. Harmony en Milchick hebben de operatie namelijk niet ondergaan en kennen zowel de outies als de innies van hun werknemers. Dit gaat zo ver dat Harmony niet alleen Marks buurvrouw is, maar ze heeft zelfs een sleutel tot zijn huis. Behoorlijk griezelig als je beseft dat Marks outie hier totaal geen besef van heeft; hij heeft geen enkel idee dat Harmony zijn innie’s baas is.

Marks innie en zijn collega’s gaan voorzichtig te werk en ontrafelen steeds meer van Lumon’s geheimen. Ondertussen zien we dat in de buitenwereld lang niet iedereen zo positief is over Lumon’s beleid met betrekking tot de operatie. Er zijn vele protesten en zelfs de politiek heeft dit op de agenda staan. Daarnaast leren we ook wat de beweegredenen zijn geweest van het team om de operatie wél te ondergaan. Het zorgt voor begrip, zeker in Marks geval. Toch zou ik zelf niet weten wat ik zou doen in zijn situatie.

Severance is een serie vol spanning, maar verwacht geen spanning in de vorm van harde actie. Severance is een psychologische thriller waarbij de spanning zeer langzaam wordt opgebouwd en in de seizoensfinale tot een hoogtepunt komt. Deze laatste aflevering van het seizoen bracht mij naar het puntje van mijn stoel en liet mij achter met een hartslag alsof ik een marathon gerend had.

Het eerste seizoen van Severance bestaat uit negen afleveringen en is te zien op Apple TV+. Een tweede seizoen is bevestigd, maar een release datum is nog niet bekend.
Video on youtube
Volg Severance
Vorige aflevering
The We We Are
The We We Are
01x09
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_DAVE2804
12 feb 2023 19:34 -
Ontzettend leuke recensie over een steengoede serie. Ook ik kan niet wachten op het tweede seizoen. Ik vind Apple TV+ sowieso een verrijking in het streaminglandschap. Niet élke serie is even geslaagd (maar waar is dat wél?), maar daar waar andere zenders/streamers steeds meer op al bestaande films, strips, oude series en franchises leunen, gaat Apple TV+ tenminste voor originaliteit. Ik heb zeer genoten van onder andere The Morning Show, See, de miniserie Five Days at Memorial en kijk uit naar het nieuwste seizoen van Truth Be Told. Ook de nieuwe comedyserie Shrinking (met onder andere Harrison Ford) is de moeite waard. En dan staan er nog genoeg series op mijn lijstje, zoals Ted Lasso en Echo 3. Ik ben dus voorlopig nog niet klaar met Apple TV+.
Reageer
avatar_SLP
12 feb 2023 20:08
Thanks! Ik ben inderdaad ook begonnen aan Shrinking, ook een hele goede serie! Echo 3 staat ook nog op mijn lijstje, net als Dear Edward. Ben dus voor nu wel tevreden met de extra toevoeging van Apple TV+, maar het moet een keer ergens ophouden haha. Hoewel ik ook nog twijfel over AMC+ en Paramount Plus :-)
Reageer
avatar_DAVE2804
12 feb 2023 21:13
Dear Edward staat ook op mijn lijst en de miniserie Defending Jacob was ook ok. Paramount+ heb ik ook (SkyShowtime), maar op dit moment zou ik deze niet aanraden. Er staan een handjevol nieuwe series op die best de moeite waard lijken (heb tot nog toe alleen het eerste seizoen van Yellowstone gezien), maar verder vooral oude meuk (Dexter, Californication, House M.D., etc.), maar vooral ... zeer weinig. Geen Star Trek: Discovery, Bel-Air of Your Honor om maar elke voorbeelden te noemen. Dus ik zou nog even wachten als ik jou was :)
Reageer
Severance