Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "Show me a Hero - Seizoen 1 (DVD)" een 8.
Geschreven door anonymous op 11 april 2016.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Show me a Hero - Seizoen 1 (DVD)

Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van deze serie gehoord en de afbeelding op de dvd deed me niet meteen watertanden. De korte inhoud deed dat wel. En eerlijk is eerlijk, deze miniserie loste mijn verwachtingen volledig in. Meer zelfs, Show Me a Hero wordt meteen hoog in mijn favoriete serielijstje getorpedeerd.

Amper zes afleveringen heeft maker David Simon (The Wire) nodig om een aantal maatschappelijke problemen aan te kaarten. Onderhuids racisme, de grote kloof tussen arm en rijk, een kafkaiaanse bureaucratie, de politiek met zijn vele tentakels en vooral het ‘not in my backyard’-principe. Thema’s die actueel waren in de tijd waarin de serie zich afspeelt (jaren ’80) en dat helaas nog steeds zijn.

Show Me A Hero
© HBO

Oscar Isaac (Drive) zet op grandioze wijze de rol van de jonge burgemeester Nick Wasicso neer, de hoofdrol van de serie. Isaac vertolkt zijn rol geloofwaardig en heeft niet veel woorden nodig om diepgang te geven aan zijn figuur. Hij draagt de serie zonder meer.

Ook de andere spelers zijn erg goed, vooral die van het ‘zwarte kamp’. Met de alleenstaande moeder Carmen (Ilfenesh Hadera, Oldboy), die hartverscheurende keuzes moet maken om rond te kunnen komen, leef je meteen mee. Ook LaTanya Richardson Jackson (US Marshalls) is mooi om te zien in haar rol als Norma, een oudere dame met gezondheidsproblemen waar de overheid weinig aandacht voor heeft.

De kracht van Show Me a Hero is het contrast tussen perceptie en werkelijkheid.

En dat is het mooie aan deze miniserie. Dat je als kijker verschillende verhalen kan volgen van verschillende individuen uit de lagere sociale klasse. Verhalen van zwarte individuen. Verhalen die volledig los staan van elkaar, maar wel een belangrijk iets gemeen hebben. Deze individuen worden samen in één wijk van een stad ‘gedumpt’. Een wijk die van de rechter verplicht wordt om sociale woningen te bouwen middenin de meer welgestelde wijken, die van de blanken. En die blanken zitten hier niet op te wachten. Een zware last voor burgemeester Wasicso.

En ja, soms wordt het allemaal iets te zwart wit voorgesteld, zowel letterlijk als figuurlijk. Maar toch zit er enorm veel nuance in deze serie. Die zit hem net in de oppervlakkigheid die de opstandige blanken tonen ten opzichte van de genuanceerde individuele verhalen van de zwarten. Dàt is de kracht van Show Me a Hero, het contrast tussen perceptie en werkelijkheid. Tussen dromen en het effectief krijgen van kansen. Tussen het beschermen van een eigen, angstig luxeleventje en het doorbreken van angsten om te kunnen overleven.

Kortom, Show Me a Hero is een aanrader voor iedereen. Al was het maar om iets bij te leren over de manier waarop onze samenleving ook vandaag nog is opgebouwd: op basis van perceptie en kansen die je wel of niet krijgt.
Volg Show Me A Hero
Vorige aflevering
Part 6
Part 6
01x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_robinismijnnaam
18 apr 2016 19:00 -
leuk! ben benieuwd nu naar de serie
Reageer
avatar_anonymous
22 jun 2016 14:32 -
Ben het geheel met je eens. Maar, getorpedeerd??
Reageer
avatar_anonymous
22 jun 2016 22:32 -
Haha, nu je het zegt, is 'getorpedeerd' een verkeerd gekozen woord. Want dat is naar beneden, zegt. Ik bedoelde eerder gekatapulteerd. :-) Naar omhoog dus, positief.
Reageer
Show Me A Hero