Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Helgoned geeft "Star Trek: Discovery - Eerste aflevering" een 7.
Geschreven door Helgoned op 8 Oktober 2017.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Star Trek: Discovery - Eerste aflevering

Op 24 september 2017 ging dan eindelijk de langverwachte nieuwe serie van Star Trek van start. Star Trek: Discovery ging vrijwel gelijktijdig op het Amerikaanse CBS en het Europese Netflix in première. De lange eerste aflevering introduceert de belangrijkste personages en een oude vijand komt terug. In Amerika is het eerste deel van deze pilotaflevering op televisie geweest, het tweede deel was onmiddellijk daarna beschikbaar op de streamingdienst van CBS. Op Netflix Nederland zat er enige tijd tussen het beschikbaar komen van het eerste en het tweede deel van de pilot. Een mooie internationale combinatie van reguliere en online televisie.

Het verhaal speelt in 2256, tien jaar voordat het beroemde ruimteschip Enterprise van kapitein Kirk het heelal verkende. De voorganger, het schip de U.S.S. Shenzhou, is op reis als er een mysterieus object wordt ontdekt. Kapitein Philippa Georgiou (Michelle Yeoh, Marco Polo) is in eerste instantie wat aarzelend om iets te ondernemen. Commandant Michael Burnham (Sonequa Martin-Green, The Walking Dead) biedt meteen aan om een ruimtewandeling te maken en het object te gaan onderzoeken. Als zij het enorme object van dichtbij bekijkt, wordt ze aangevallen door een Klingon soldaat. Ze weet haar aanvaller uit te schakelen. Eenmaal terug op het moederschip is het lastig om de kapitein en haar bemanning te overtuigen dat het inderdaad gaat om de Klingons, de beruchte aartsvijanden uit het universum.

Star Trek: Discovery
© Paramount+


Star Trek kent een traditie van meer dan vijftig jaar televisieseries, films en boeken. Ik ga niet eens proberen om deze eerste aflevering in deze traditie te plaatsen, maar beoordeel de aflevering op zijn eigen merites. De lange aflevering ziet er in ieder geval erg mooi uit, de ruimtebeelden zijn fraai en kleurrijk geschoten. Wat ik tot nu toe zie van het schip de Shenzhou is een goede mengeling van oud en vertrouwd met nieuwe snufjes en dat bevalt mij ook prima.

Het acteerwerk is ook overtuigend, beide vrouwelijke hoofdrolspelers dragen de eerste aflevering met verve. Michelle Yeoh is een gedegen leider en geloofwaardig als ervaren kapitein van het schip. Martin-Green speelt commandant Burnham met veel inlevingsvermogen. Zij is een energieke dame die worstelt met de spanning tussen haar menselijke kant en haar afkomst van de planeet Vulcan. Burnham is impulsief en leunt nog zwaar op de adviezen van haar oude mentor ambassadeur Sarek (James Frain, Orphan Black). Een prominente rol is er ook voor Chris Obi als Klingon legerleider T’Kuvma, maar zijn acteerwerk valt weg achter het indrukwekkende masker dat hij draagt. Er is zoals gebruikelijk in science-fictionseries natuurlijk ook een buitenaards figuur aan boord van de Shenzhou. Luitenant Saru (Doug Jones, Falling Skies) is een op het eerste gezicht goedmoedig figuur die vooral vragen stelt, maar verder op de achtergrond blijft.

[image-88095]

De serie begint goed op deze manier. De aankleding is sterk en ik ben benieuwd naar het vervolg.


De serie begint goed op deze manier. De aankleding is sterk en ik ben benieuwd naar het vervolg. Het acteerwerk is prima en het is mooi dat de aartsvijanden van de mensheid al snel worden geïntroduceerd. Natuurlijk zijn er ook ontwikkelingen die ik minder sterk vond. De flashbacks over de geschiedenis van T’Kuvma vond ik bijvoorbeeld nogal vervelend en overdreven. Verder is er veel aandacht voor actie en effecten en is de achtergrond van het merendeel van de personages helaas nog totaal onbekend. De meeste gevechten zijn fraai in beeld gebracht en er gebeurt tenminste veel als aftrap van de serie. Een dikke voldoende voor de start van hopelijk een langlopende serie.
Volg Star Trek: Discovery
Vorige aflevering
Life, Itself
Life, Itself
05x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_BadWolf
10 okt 2017 01:25 -
Het enige dat mij tot dusver tegen staat, zijn de slome klingon gesprekken. Voor een taal die geen beleefdheidsvormen kent zijn ze toch redelijk 'lief' tegen elkaar.
Reageer
avatar_razorlord
11 okt 2017 20:56 -
Fantastische serie..eindelijk weer Star Trek... een 10
Reageer
Star Trek: Discovery