Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Star Trek: Picard - Seizoen 1
7.5
Conan Miller geeft Star Trek: Picard - Seizoen 1 een 7.5.

Star Trek: Picard - Seizoen 1

Kapitein Picard (Patrick Stewart) , inmiddels een gepensioneerde admiraal, probeert te genieten van de rust op zijn landgoed. Op hoge leeftijd, klaar met zijn carrière, speelt hij de rol van wijnboer en houdt hij zich verre van Starfleet en de problemen in het universum. Wanneer een jonge vrouw Chateau Picard bezoekt en hem om hulp vraagt, is het met zijn rust gedaan.

Al snel blijkt dat er groot gevaar uit een onvermoede hoek dreigt. Picard verlaat zijn chateau om samen met oude en nieuwe vrienden te proberen de ondergang van het universum te voorkomen. Of is alles slechts een oude legende, gebruikt als propaganda om een oorlog te beginnen tegen synthetische levensvormen? Wat is de rol van de Romulanen en waar zijn ze bang voor? Wat is hun plan met de Borg Kubus? Picard ontdekt gaandeweg dat niet alles is wat het lijkt. Hij moet zijn leven en dat van anderen op het spel zetten om de waarheid te achterhalen en te voorkomen dat angst en vooroordelen de belangrijkste raadgever worden.

Picard ontdekt gaandeweg dat niet alles is wat het lijkt.

Voor film en televisie worden ruwweg twee soorten sciencefiction gemaakt. De namaak-sciencefiction en de echte. De eerste groep bestaat uit verhalen waarin actie en wraak de belangrijkste elementen zijn. De films en series uit deze groep kunnen eenvoudig worden overgezet naar andere genres, omdat ze daar feitelijk ook thuishoren. De wetenschappelijke, sociale en maatschappijkritische elementen die zo typerend zijn voor het sciencefictiongenre ontbreken of zijn slechts summier aanwezig. Dat maakt ze doorgaans nogal tweedimensionaal. Voorbeelden zijn Star Wars, dat net zo goed een serie films over samoerai, cowboys of piraten had kunnen zijn, en de Alien-serie, die vooral een kruising is tussen actiefilm en claustrofobische horror.

En dan is er de andere groep, die de regels van de sciencefiction wel volgt. Wie de boeken van Philip K. Dick, Frank Herbert, H.G. Wells, Arthur C. Clarke en Larry Niven heeft gelezen, zal zeker begrijpen wat het verschil is met de hiervoor genoemde groep. Om bij het aandachtsgebied van MijnSerie te blijven: een paar van de beste vroege voorbeelden van televisieseries in dit genre zijn Doctor Who en Star Trek. Meer recente voorbeelden zijn The Expanse en Star Trek: Picard.

Deze lange aanloop naar de conclusie van Star Trek: Picard is noodzakelijk om de serie in zijn werkelijke licht te kunnen zien. De avonturen van Picard in dit seizoen vormen een complex verhaal dat kan aflopen met de ondergang van al het leven in het universum. De bedreiging van een groep levensvormen, en de bescherming van dezelfde of andere levensvormen vormt een terugkerende thema in alle Star Trek-series. Dat leidt niet zelden tot moeilijke keuzes en veel (lange) gesprekken over de consequenties.

De avonturen van Picard in dit seizoen vormen een complex verhaal dat kan aflopen met de ondergang van al het leven in het universum.

Techniek speelt altijd een rol in deze series, maar het is vooral de aandacht voor filosofie en menselijke eigenschappen die het genre haar waarde geven. Waar een Star Wars grotendeels rond wraak, explosies en heldendaden lijkt te draaien, is Star Trek altijd meer gericht op het voorkómen van geweld. Humanitaire hulp en het vieren en behouden van culturele verschillen, dat is waar Star Trek om draait.

De soms onvermijdbare gevechten zijn onderdeel van de geestelijk ontwikkeling, zeg maar de opvoeding van de personages. De antagonisten zijn soms gevaarlijk, maar lang niet altijd uit kwaadaardigheid. Angst, zelfverdediging, misverstanden, valse propaganda; allemaal oorzaken van conflicten die in dit soort series voorbijkomen, maar die meestal op het einde worden opgelost door wederzijds begrip en respect. Eerst vragen stellen en wachten met schieten tot het niet anders kan.

Star Trek: Picard is hierop geen uitzondering. Wie moeite doet om het verhaal goed te volgen, en de implicaties begrijpt van de beslissingen die Picard, zijn vrienden én zijn vijanden moeten nemen, die zal zien hoeveel diepte dit seizoen biedt. Patrick Stewart krijgt de kans om de kwetsbaarheid van de oude admiraal uit te diepen. Picard's geestelijke vermogens mogen dan onveranderd zijn, zijn oude lijf begint hem in de steek te laten. Het team dat hij om zich heen verzamelt is ook wat onevenwichtig: een vreemde mix van oude bekenden en nieuwe gezichten met allemaal hun eigen sterke en zwakke punten. Dat is soms vermakelijk of emotioneel, maar soms ook wel wat te voor de hand liggend.

Als ik toch nog een bezwaar tegen de keuzes van de scriptschrijvers mag maken: van mij mag het allemaal wat duisterder en realistischer. Het verhaal zou meer impact hebben wanneer ik het gevoel zou krijgen dat de levens van de personages werkelijk op het spel staan en dat hun beslissingen harde consequenties hebben. Star Trek: Picard trekt nu iets te vaak de reddende engel uit de mouw. Misschien moeten ze voor seizoen twee maar even met George R.R. Martin rond de tafel gaan zitten. Voor nu geef ik deze toch wel vermakelijke en redelijk spannende serie een 7.5.

Star Trek: Picard
© Paramount+

Over de auter, Conan Miller

Conan Miller
Conan geeft het toe; hij is verslaafd. Verslaafd aan boeken, motorrijden, koken en het kijken naar films en tv-series. Hij verdient zijn geld met schrijven en vertalen. Na een bachelor Vertaler Engels is hij zich gaan verdiepen in geneeskunde als specialisme. Verder sport hij al zolang hij zich kan herinneren en is hij sinds zijn achtste bezig met verschillende vechtkunsten. Als hij tijd over heeft reist hij graag op twee wielen door Europa, samen met de liefde van zijn leven. Hij leeft zijn leven volgens het adagium “Mens sana in corpore sano”, ofwel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is hard werken, maar de beloning is er ook naar.
Bekijk profiel van Conan Miller
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (6)

catweazle1966
4 april 2020, 23:13
Ik heb een aantal delen bekenen maar vind het erg slecht in elkaar gezet .!
-1
michael
5 april 2020, 16:25
geweldige serie
0
Sly17
6 april 2020, 20:19
Positief verrast, leuke serie. De laatste aflevering daarentegen... Man man man wat een sof.
0
lidelf
12 april 2020, 23:42
leuke serie in het geheel maar de opbouw is traag.
1
alex3012
13 april 2020, 15:10
geheel mee eens. elke aflevering zit ik in begin wat mis ik die andere star trek serie's en ik ben pas begonnen bij voyager. wat hier voor zit is niet voor mij weg gelegt.

maar aan elk einde van een aflevering weten ze het toch voor elkaar te krijgen dat ik vervolg wil zien.
0
Megafluffy86
14 april 2020, 12:20
Toffe serie en prima in de lijn van de oude Star Trek, maar wat mij betreft hadden ze het bij één seizoen moeten laten. Een tweede had niet van mij gehoeven. Het is prima afgesloten.
0
Log in om een reactie achter te laten