Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Peter Rotthier geeft "Styx - Eerste aflevering" een 9.
Geschreven door Peter Rotthier op 4 februari 2024.
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Styx - Eerste aflevering

Politieman Styx betrapt een moordenaar op heterdaad en wordt neergeschoten. De volgende morgen spoelt hij levend aan op het strand.

Na een onderhoud met een loopjongen van een misdaadorganisatie, betrapt de corrupte agent Raphaël Styx (Sebastien Dewaele, Eigen Kweek) een gemaskerde moordenaar op heterdaad. Hij wordt echter zelf ook neergeschoten door de moordenaar en voor dood achter gelaten.

De volgende morgen spoelt hij echter aan op het strand en begint zijn zoektocht naar het waarom van deze tweede kans. Styx zijn leven loopt al een tijdje niet op rozen. Hij is vervreemd van zijn kinderen en zijn vrouw heeft de scheiding aangevraagd. Zijn geloofwaardigheid bij het politiekorps staat ook op een laag pitje.

Styx
© Streamz


Zo'n eerste aflevering moet altijd een beetje de setting van het verhaal introduceren. Toch krijgt de kijker al een paar verrassende elementen te zien. Zo komen we te weten wat er gebeurt wanneer Styx kwaad wordt en aan het eind van de aflevering krijgen we zelfs de identiteit van de gemaskerde te zien. Maar is die gemaskerde wel dezelfde als diegene die Styx heeft doorgeschoten?

De kijker krijgt in ieder geval waar voor zijn geld in dit eigenzinnige fantasy/thriller epos waar hoofdacteur Sebastien Dewaele al in die eerste aflevering een beklijvende indruk nalaat met zijn vertolking van Styx.

Naast Dewaele herbergt de cast van Styx indrukwekkend met onder andere Koen De Bouw (Professor T.), Werner Kolf (Swanenburg), Loes Haverkort (Moedermaffia) en Wim Willaert (Nonkels) om er maar enkele te noemen.

Aanvankelijk heeft Styx een hoog Beau Sejour gehalte. Ook in die serie ging een door geweld omgekomen personage op zoek naar zijn/haar moordenaar. In Styx gaan de makers echter nog een stapje verder. Dat wordt al duidelijk in de eerste aflevering zodat je als kijker toch direct het gevoel krijgt dat je niet naar een derde seizoen van de eerder aangehaalde serie aan het kijken bent.

Styx is gebaseerd op het gelijknamige boek van Bavo Dhooge, die met deze roman ook debuteerde op de Amerikaanse markt. Wie de eerste aflevering van Styx al gezien heeft, zal ook wel gezien hebben dat de manier van opnames zeker wel voldoende elementen bevat om ook op de Engelstalige markt potten te breken.

Styx
© Streamz


We raden dan wel aan het om West-Vlaamse taaltje van het overgrote deel van de cast te dubben in het Engels. Hiermee komt ik dan ook bij het enige puntje van kritiek op Styx; Het gebruik van het West-Vlaamse dialect. Niet dat het nadelig is voor de serie want net als al die andere series in het West Vlaamse dialect (Eigen Kweek, Onder Vuur, Chantal, Nonkels etc...) past dit perfect in het plaatje dankzij een sterke vertolking.
Video on youtube
Volg Styx
Vorige aflevering
Tweede Kansen
Tweede Kansen
01x08
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Styx