Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Lucas Verbunt geeft "The Crown - Seizoen 6" een 8.5.
Geschreven door Lucas Verbunt op 24 februari 2024.
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

The Crown - Seizoen 6

Als liefhebber van historie en van koningshuizen is The Crown verplicht kijkvoer. Het laatste seizoen sluit de serie af met een mooie strik.

Er ontstond nog even wat rumoer over het laatste seizoen van The Crown nadat koningin Elizabeth II (Imelda Staunton, Trying) in het najaar van 2022 overleed. De productie van de serie hield een kleine pauze en Peter Morgan, het brein achter de koninklijke serie, gaf toe dat creatieve aanpassingen in verband met het overlijden wel even door zijn hoofd hebben gespookt. Toch is er voor gekozen het geen al te grote impact te laten hebben op het langverwachte slotstuk. Wel bevat de laatste aflevering een mooie homage aan de wijlen vorstin.

The Crown
© Netflix


Het zesde seizoen van The Crown start in 1997 met de dood van Diana, Princess of Wales (Elizabeth Debicki, The Night Manager) en de twee maanden voorafgaand aan het fatale auto-ongeluk. Het tweede stuk van het seizoen laat onder meer het Gouden Jubileum, de start van de relatie van Prince William (Ed McVey) en Kate Middleton (Meg Bellamy), het premierschap van Tony Blair (Bertie Carvel, Dalgliesh) en het overlijden van Princess Margaret (Lesley Manville, Dangerous Liaisons) en Queen Elizabeth, the Queen Mother (Marcia Warren, Sherlock) zien. Het seizoen sluit in 2005, met het huwelijk van Prince Charles en Camilla Paker-Bowles (Olivia Williams, The Nevers).

Ik vind het erg mooi hoe de makers van The Crown op een waardige, niet geforceerde manier de dood van de vorstin hebben verwerkt in dit slotstuk.

Ik heb weer kunnen genieten van dit laatste seizoen van The Crown. Echter, ondanks de altijd hoge kwaliteit van het decor, de prachtige locaties, het ijzersterke dialoog én formidabel acteerwerk halen het vijfde en zesde seizoen het niet bij de eerste vier. Dat ligt deels aan de casting, Dominic West (The Wire) als Charles is bijvoorbeeld niet mijn favoriete keuze. Het ligt ook deels aan het feit dat het vijfde en de eerste helft van het zesde seizoen zich niet genoeg focussen op Queen Elizabeth zelf. Het gaat erg veel over Diana, en alhoewel ik dat ook interessant vond, vind ik The Queen interessanter. Vooral omdat ik over haar minder weet/wist.

The Crown
© Netflix


Dat neemt niet weg dat ik mijn complimenten moet geven aan het spel van Elizebeth Debicki. Wat een fantastische Diana Spencer heeft zij neergezet. Dat wordt gelukkig ook gezien door menig awardshow. Maar ook complimenten aan de rest van de cast, want ondanks dat de eerste helft van het seizoen veelal over Diana ging, mistte ik haar totaal niet in de tweede helft. Het was een goede keuze van Netflix om het seizoen op te knippen wat dat betreft, dat gaf ruimte voor een natuurlijke pauze en een natuurlijke shift in de focus van het seizoen.

Als laatste wil ik graag even stil staan bij de laatste aflevering. Ik vind het erg mooi hoe de makers van The Crown op een waardige, niet geforceerde manier de dood van de vorstin hebben verwerkt in dit slotstuk. Het voelde niet onlogisch om er op deze manier bij stil te staan, ondanks dat het in de tijdlijn nog zo'n vijftien jaar zou duren voordat de koningin daadwerkelijk zou overlijden. De scenes met Olivia Colman (Secret Invasion) en Claire Foy (A Very British Scandal) zorgden voor een complete cirkel.

Het slotstuk van The Crown krijgt van mij een 8,5. Ik denk dat ik voor menig liefhebber van het genre spreek dat het een gemis is dat The Crown ten einde is. Ik moet op zoek naar iets nieuws (of ouds, dat ik nog niet gezien heb). Iemand nog een tip?
Video on youtube
Volg The Crown
Vorige aflevering
Sleep, Dearie Sleep
Sleep, Dearie Sleep
06x10
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Crown