Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Dave Scholting geeft "The Dropout - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Dave Scholting op 18 Oktober 2022.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

The Dropout - Seizoen 1

The Dropout is een mini-serie die gaat over de opkomst en ondergang van Elizabeth Holmes en haar bedrijf Theranos.

Elizabeth Holmes (Amanda Seyfried, Big Love) heeft één grote droom: net zo beroemd worden als Bill Gates of Elon Musk. Elizabeth beweert een revolutionere uitvinding te hebben bedacht: een machine dat door middel van een bloedtest honderden ziektes kan opsporen. Hiervoor heb je maar één druppel bloed nodig, volgens Holmes. Een mooie uitvinding zou je denken, maar er is één probleem: de bloedtest blijkt volkomen onbetrouwbaar. Hoewel de eerste testen veelbelovend lijken, komt het niet tot een gewenste, maar noodzakelijke, doorbraak. Elizabeth liegt intussen tegen potentiële investeerders dat de resultaten van de bloedtesten prima in orde zijn. Hiermee weet zij ontzettend veel geld los te peuteren van die investeerders zonder dat zij hier ook maar enig bewijs van te zien krijgen. Die investeerders zien zelf immers ook grote dollartekens in hun ogen. Maar vroeg of laat zal Holmes toch met bewijzen zien te komen in plaats van alleen maar mooie praatjes. Elizabeth hoopt dan ook dat de doorbraak waar zij op wacht zich alsnog gaat aandienen en rap ook. Om dit te bewerkstelligen zet zij haar personeel steeds verder onder druk.

The Dropout
© Disney+


Intussen houdt zij ook haar geheime, oudere liefde Sunny Balwani (Naveen Andrews, Lost) aan het lijntje. Wanneer hij met hun relatie wil stoppen, weet Elizabeth hem te behouden door Sunny een belangrijke positie bij Theranos aan te bieden. Maar ook hiervoor heeft zij een geheime agenda. Uiteindelijk werkt Holmes zich steeds meer in de nesten en kan het niet anders dan dat zij vroeg of laat tegen de lamp loopt. Het is journalist John Carreyrou, werkzaam bij The Wall Street Journal, die Holmes weet te ontmaskeren. Carreyrou (Ebon Moss-Bachrach, The Punisher) heeft dit uiteraard niet alleen gedaan. De kleinzoon van George Shultz (Sam Waterston, The Newsroom) had hier ook een grote rol in. Shultz was een oud-politicus die in het bestuur van Holmes terecht kwam. Zijn kleinzoon Tyler werkte bij Theranos en ontdekte dat er zich daar vreemde zaken afspeelden. Zodoende werd Tyler (Dylan Minnette, 13 Reasons Why) een van de klokkenluiders, maar dit zorgde wel voor een conflict tussen hem en zijn grootvader, die weigerde te geloven dat Holmes een fraudeur was.

Ik ken de echte Elizabeth Holmes niet, maar in deze serie vond ik het maar een irritant persoon. Het is ook moeilijk te bevatten dat zij zolang zoveel mensen heeft kunnen misleiden. Je vraagt je af waarom deze rijke investeerders zo makkelijk meegingen in de mooie praatjes van Holmes. Voor een deel begrijp ik het en heb ik het in deze recensie al eerder benoemd: geld! Met de uitvinding van Holmes hadden de investeerders natuurlijk flink wat poen kunnen verdienen, als de bloedtest daadwerkelijk gewerkt zou hebben. Maar behalve dollartekens in hun ogen moet er nog meer zijn geweest dat zij zich zo makkelijk lieten foppen. Zijn het dan de charmes van de jonge, gedreven Holmes geweest? Wie weet, hoewel ze op mij dus meer irritant dan charmant overkomt. Of is het de angst bij deze rijkelui om er niet op tijd bij te zijn als het gaat om 'the next big thing'?

Het verhaal rondom Elizabeth Holmes en haar bedrijf Theranos is zeker interessant genoeg om een gelimiteerde serie te rechtvaardigen



Het verhaal rondom Elizabeth Holmes en haar bedrijf Theranos is zeker interessant genoeg om een gelimiteerde serie te rechtvaardigen. Maar op de een of andere manier vond ik Amanda Seyfried als Holmes hier niet helemaal lekker uit de verf komen. In veel scènes acteert zij behoorlijk overdreven waardoor ik haar steeds minder geloofwaardig vond overkomen. Het verbaasd mij dan ook dat zij voor deze rol dit jaar een Emmy Award heeft gewonnen. De rest van de cast vind ik juist véél beter op dreef. Met name Stephen Fry (24: Live Another Day) speelt een zeer goede rol als Ian Gibbons, de voornaamste wetenschapper bij Theranos wiens leven zo tragisch eindigde. Maar ook eerder genoemde Sam Waterston is een genot om naar te kijken, net zoals Laurie Metcalf (The Connors) als Phyllis Gardner, een professor op Stanford University. Zij was een van de eersten die zich behoorlijk sceptisch uitsprak over Elizabeth Holmes en Theranos.

The Dropout
© Disney+


Hoewel met uitzondering van Seyfried The Dropout dus een fijne cast heeft die de aandacht vast weet te houden, voelt de serie hier en daar wel wat langdradig aan. Sommige afleveringen gaan veelal over de investeerders en hoe dit allemaal precies in zijn werk is gegaan, maar het haalt de vaart een beetje uit het verhaal. Desondanks is The Dropout een gelimiteerde serie die je wederom zal verbazen. Iets wat die andere goede mini-series van het afgelopen jaar, Dopesick en Investing Anna, ook al deden. Een 7,5 als eindcijfer voor The Dropout.
Video on youtube
Volg The Dropout
Vorige aflevering
Lizzy
Lizzy
01x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Dropout