Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Lucas Verbunt geeft "The Fall of the House of Usher - Eerste aflevering" een 9.
Geschreven door Lucas Verbunt op 16 Oktober 2023.
Leuk?
9
0
Bekijk stemmen

The Fall of the House of Usher - Eerste aflevering

Mike Flanagan's Succession is de bijnaam die deze serie heeft gehad. Flanagan hoeft echter niet met anderen vergeleken te worden. Zijn eigen naam zegt genoeg over de kwaliteit die men kan verwachten.

Mike Flanagan timmert al enige tijd aan de weg wat betreft zijn reputatie als gerenommeerd horrormaker. We mogen inmiddels al enkele jaren genieten van de samenwerking tussen Flanagan en Netflix. In 2018 sloten de twee partijen, samen met Trevor Macy, een vijfjarige deal. Hier hebben wij als publiek de vruchten zeer rijkelijk van mogen plukken. De eerste serie werd The Haunting of Hill House, gebaseerd op het gelijknamige boek van Shirley Jackson. Een succes bij zowel critici als kijkers. The Haunting of Bly Manor, gebaseerd of The Turn of the Screw van Henry James, volgde. Originele serie Midnight Mass en het op de boeken van Christopher Pike gebaseerde The Midnight Club waren nummer drie en vier. De deal met Netflix loopt inmiddels op z'n einde. Op de valreep brengt Flanagan ons The Fall of the House of Usher, een ode aan Edgar Allan Poe.

Flanagan maakt geen voor de hand liggende horror. Ik pretendeer geen absolute horrorkenner te zijn, maar ik zou zijn series omschrijven als psychologische horror. Iets in die richting. Wikipedia noemt het in ieder geval vaak gothic horror, met bovennatuurlijke elementen. Kenmerkend is dat je er totaal in wordt gezogen. Wat is er aan de hand? Hoe zit dit precies? Het is nooit wat je verwacht en dat maakt het steengoed.

''What was it—I paused to think—what was it that so unnerved me in the contemplation of the House of Usher?''' - Edgar Allan Poe

The Fall of the House of Usher volgt de steenrijke Usher-familie. Ze zitten in de farmaceutische tak van het bedrijfsleven en regeren daar met harde hand, zonder al te veel na te denken over ethiek en moraliteit. Als de familie weer eens voor de rechter wordt gesleept beginnen de zes kinderen van patriarch Roderick Usher (Bruce Greenwood, The Resident) één voor één te sterven in bizarre incidenten. Dit alles lijkt terug te leiden aan een moment uit het verleden van Roderick. In de eerste aflevering nodigt hij advocaat C. Auguste Dupine (Carl Lumbly, The Falcon and the Winter Soldier) uit in zijn ouderlijk huis. Hij zal voor een zijn verhaal vertellen. Waarom het zijn fout dat al zijn kinderen in de afgelopen twee weken onder mysterieuze omstandigheden zijn gestorven.

De cast van The Fall of the House of Usher bestaat grotendeels uit bekende gezichten uit de Flanafam. Mike Flanagan staat erom bekend in zijn films en series dezelfde acteurs en actrices terug te laten komen. Veel van de castleden (maar zeker niet allemaal) hebben dan ook al in een of meerdere van zijn andere vier Netflix series gespeeld, of een van zijn films. Een prominent nieuw gezicht in de Flanafam is Mary McDonnell (Fargo) als Roderick's tweelingzus Madeline Usher. Haar jongere versie wordt gespeeld door tevens nieuw familielid Willa Fitzgerald (Scream) terwijl de jongere versie van Roderick wordt gespeeld door Zach Gilford (drie Flanagan samenwerkingen, L.A.'s Finest). De mysterieuze vrouw waar het in deze serie om draait wordt gespeeld door de geweldige Carla Gugino (vijf samenwerkingen, Wayward Pines).

De zes Usher-kinderen worden allemaal gespeeld door bekende gezichten. Van jong naar oud: Prospero Usher (Sauriyan Sapkota, twee samenwerkingen, The Midnight Club), Camille L'Espanaye (Kate Siegel, vrouw van Flanagan, acht samenwerkingen, The Time Traveler's Wife), Napoleon Usher (Rahul Kohli, vier samenwerkingen, iZombie), Victorine LaFourcade (T'Nia Miller, twee samenwerkingen, The Peripheral), Tamerlane Usher (Samantha Sloyan, vijf samenwerkingen, Grey's Anatomy) en Frederick Usher (Henry Thomas, acht samenwerkingen, Stargirl). Verder zijn nog heel veel bijrollen die ook veelal worden gespeeld door bekende Flanafam-leden.

Flanagan bewerkt klassieke horror op een moderne manier. Dat deed hij met zijn twee The Haunting serie al geweldig en daar draait hij deze keer ook zijn hand niet voor om. De titel van de serie en zes van de acht afleveringstitel zijn allemaal korte verhalen van Edgar Allen Poe. De eerste en laatste aflevering verwijzen naar het bekende gedicht 'The Raven'. Daarnaast zijn alle namen van de personages verwijzingen naar gedichten en verhalen van Poe en de personages die daarin voorkomen. Voor echte Poe-kenners wordt het dus een feest om elke verborgen verwijzing en verborgen hint te vinden en wellicht te interpreteren als voorbode in het verhaal.

The Fall of the House of Usher
© Netflix


The Haunting of Hill House vind ik de beste horrorserie die de afgelopen jaren is gemaakt. The Fall of the House of Usher gaat deze strijd aan, want ik ben enorm fan. Hoe de eerste aflevering het verhaal opzet en inleidt is bloedstollend spannend. Je zit op het puntje van je stoel en weet niet wat je moet verwachten en je weet niet hoe het precies zit. Dat maakt een Flanagan-serie heerlijk. Ten tijde van het schrijven van deze recensie heb ik ook stiekem al meer dan alleen de eerste aflevering gezien. Ik kon het namelijk niet afzetten. Dus vertrouw er maar op dat het echt ontzettend goed is.

De eerste aflevering krijgt mij een geweldige 9.0! Ik kan mij zelfs voorstellen dat na het zien van de hele serie (ik heb er dus al een paar meer gezien), dus nog wat hoger wordt! Laten we hopen dat Flanagan's nieuwe deal met Amazon Prime net zulke fantastische projecten gaat opleveren.
Video on youtube
Volg The Fall of the House of Usher
Vorige aflevering
The Raven
The Raven
01x08
Leuk?
9
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_BlackBiker
17 okt 2023 19:02 -
Dank voor je recensie! Ik moet hem nog kijken, maar ben alleen maar benieuwder geworden naar deze mini serie. Ik hoop er snel tijd voor te vinden.
Reageer
avatar_Futsudo
17 okt 2023 21:27 -
Geweldige serie en heb er enorm van genoten. Wat betreft je recensie van de eerste aflevering, goed verwoordt en mee eens.
Reageer
avatar_Louca52
29 jan 2024 00:11 -
Verschrikkelijk slechte serie. Ik heb nooit eerder een serie gezien die zo bol staat van de sexuele perversiteiten en waarin in bijna elke zin tekst gevloekt wordt en gef..ckt. Aan welke zieke geest ontspruit zo' n verhaal? En dan ook nog over de rug van Edgar Poe om wat valse reclame te maken. Schaam je Flanagan.
Reageer
The Fall of the House of Usher