Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
The Gilded Age - Seizoen 1 en 2
7
Natasha Slagter geeft The Gilded Age - Seizoen 1 en 2 een 7.

The Gilded Age - Seizoen 1 en 2

The Gilded Age is een Amerikaans kostuumdrama van Julian Fellowes dat zich afspeelt in het New York van de jaren 1880, de zogenaamde Gilded Age.
Julian Fellowes staat bekend als de maker van de populaire serie Downton Abbey. Naast deze hitserie heeft hij ook miniseries als Belgravia en The English Game op zijn naam staan, allemaal gesitueerd in Engeland. Zijn nieuwste creatie, The Gilded Age, speelt zich echter af in New York, wat een geheel andere sfeer met zich meebrengt.

Het verhaal van The Gilded Age begint met Marian Brook, gespeeld door Louisa Jacobson - de dochter van Meryl Streep. Nadat ze ontdekt dat haar overleden en berooide vader haar niets heeft nagelaten, vindt ze onderdak bij haar welgestelde tantes in New York: de weduwe Agnes van Rhijn (Christine Baranski, The Good Fight) en haar ongetrouwde zus Ada (Cynthia Nixon, Ratched). Bij haar aankomst in het elegante herenhuis van haar tantes wordt Marian overladen met dure jurken en krijgt ze het advies om nooit vrienden te worden met 'de nieuwe'.

Oud vs nieuw geld


Aan de overkant van de straat woont de 'nieuwe', Bertha Russell (Carrie Coon, The Sinner), die bezig is met het kiezen van de duurste gordijnen voor haar pas gebouwde paleis. Dit alles dankzij haar echtgenoot, een rijke spoorwegmagnaat. Hoewel Bertha gelooft dat geld haar toegang zal verschaffen tot de hogere sociale kringen, zijn de buren geschokt door haar opzichtige vertoon van rijkdom en willen ze niets met de Russells te maken hebben.

In twee seizoenen gaat het tussen de Russells en de Van Rhijns. Marian, maar ook de zoon van de Russells, moet goed trouwen; zeker niet met elkaar. Daarnaast wordt, zoals in vele kostuumdrama’s, naast upstairs ook de beslommeringen van downstairs in beeld gebracht. Ook aan het huishoudpersoneel valt immers af te lezen hoe chique of rijk je bent. Zo beschikken de Van Rhijns over een Britse butler, maar hebben de Russells een Franse kok.

Hoewel de serie plezierig is om naar te kijken, bereikt het niet het niveau van Downton Abbey. Hoewel de kostuums prachtig zijn, ontbreekt er iets aan The Gilded Age dat het drama kunstmatig en oppervlakkig doet aanvoelen. In tegenstelling tot Downton Abbey, waar een prachtig landhuis in charmant Yorkshire de aandacht trok, moet The Gilded Age het doen met digitale achtergronden en nieuwgebouwde decors. Het is net niet helemaal overtuigend. Het enige lichtpuntje is het verhaal van Peggy.

Voor liefhebbers van kostuums is deze serie desondanks een aanrader. The Gilded Age is te zien op HBO Max.
Video on youtube

Over de auter, Natasha Slagter

Natasha Slagter
In het dagelijkse leven is Natasha controller. In haar vrije tijd houdt ze van reizen en series kijken. Vooral Scandinavische series zoals The Bridge (2011) en Thicker Than Water. Sinds oktober 2019 schrijft ze recensies.
Bekijk profiel van Natasha Slagter
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (2)

Wwilliamm
28 januari 2024, 09:12
Komt overeen met mijn eigen mening. Het is het net niet. Is een beetje zoals indertijd het eerste seizoen van Dynasty. Ze hebben daar een Joan Collins nodig.
2
HappyTally
28 januari 2024, 19:39
Ik vind het een heerlijke serie, mooie kostuums, leuk verhaal.
0
Log in om een reactie achter te laten