Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
The Serpent Queen - Seizoen 1
8
Ron Schoonwater geeft The Serpent Queen - Seizoen 1 een 8.

The Serpent Queen - Seizoen 1

Er kan maar een de koningin zijn in de slangenkuil waarin The Serpent Queen zich afspeelt.
De koningin die de scepter zwaait is niemand minder dan Catherine de Medici (Samantha Morton, The Walking Dead). Het lukt deze telg van de fameuze de Medici familie om de troon van Frankrijk voor meerdere jaren onder haar invloed te krijgen. Dat in een tijd dat de familie de Medici niet meer de machtsfactor is die het ooit was. Na de dood van haar oom, die toen paus was, raakt Catherine behoorlijk geïsoleerd. Haar enige familielid, Diana van Portiers (Ludivine Sagnier, Lupin), die binnen de muren van het paleis verblijft is eerder haar rivale dan haar vriendin. Haar Italiaanse afkomst werkt eerder tegen dan voor Catherine. Des te opmerkelijker is het dat Catherine zo'n machtsfactor werd in de zestiende eeuw in Frankrijk.

The Serpent Queen
© Starz


In haar beginperiode aan het hof lijkt het er helemaal nog niet op dat Catherine zo belangrijk werd. De veertienjarige Catherine (Liv Hill, Three Girls) wordt met vijandigheid ontvangen. Ze wordt letterlijk voor de wolven gegooid. Haar uiterlijk helpt niet mee. Catherine is niet bepaald knap en haar opvallende mode is in de ogen van Fransen lachwekkend. Haar man Henri (die in de oudere versie gespeeld wordt door Lee Ingleby, George Gently) blijkt al snel andere interesses te hebben dan in zijn gedwongen huwelijk. Wanneer het stel geen kinderen lijkt te krijgen wordt de spanning tussen beide alleen maar groter. Catherine doet haar best, maar Henri wordt afgeleid. Net op het moment dat er een scheiding dreigt wordt het huwelijk gered door het geboorte van een kind. Op dat moment is Henri door de dood van zijn oudere broer al koning van Frankrijk.

Wat dit seizoen zo sterk maakt is de slimme manier van vertellen.

Het eerste seizoen van The Serpent Queen vertelt het verhaal van die moeilijke beginperiode en de opkomst van Catherine als geslepen en gedreven koningin. Dit doet men erg slim door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de oudere Catherine. Zij neemt de jonge dienstmeid Rahima (Sennia Nanua, Casualty) in vertrouwen. Rahima krijgt uit eerste hand te horen hoe het er vroeger aan toe ging aan het hof. De strijd tussen katholieken en protestanten speelde daar ook een rol in. Deze strijd wordt belichaamt door de machtige families de Bourbon en Guisse die beide constant proberen invloed te krijgen op de koninklijke familie. Zelfs Mary, bekend als de koningin van Schotland, wordt onderdeel van dit steekspel om de macht. Dat Catherine met recht de Serpent Queen genoemd mag worden ondervindt Rahima overigens aan den lijve.

The Serpent Queen
© Starz


The Serpent Queen is een prima vertaling van het non-fictie boek Catherine de Medici: Renaissance Queen of France van Leonie Frieda. Wat dit seizoen zo sterk maakt is de slimme manier van vertellen. Door gebruik te maken van de complexe relatie tussen de koningin en haar dienstmeid levert dit een extra dimensie op. Dat geldt ook voor de verhaallijnen van de hofdames die Catherine vanaf het begin bijstaan. Samantha Morton zet een uitstekende presentatie neer. Geweldig hoe zij deze complexe rol vorm geeft. Dat geldt overigens ook voor de andere acteurs. Ook 'onze eigen' Barry Atsma speelt een prima rol als Montmorency.

Voor iedereen die historisch drama een warm hart toedraagt is The Serpent Queen een absolute aanrader.

Dit seizoen is een mooi gedramatiseerd inkijkje in het Franse hof van de zestiende eeuw. Het ziet er weelderig uit. Fantastische kleding en schitterend geschoten beelden. De realiteit zal er iets grimmiger uitgezien hebben maar als een vertaling naar de huidige tijd ziet het er geweldig uit. Zelf had ik wat twijfel bij de grote rol van de astroloog Cosimo Ruggieri (Enzo Cillenti, Domina). Hij blijkt echter in het echt inderdaad een belangrijk onderdeel te zijn geweest in het leven van Catherine. Of dat op deze manier was staat in de sterren geschreven.

Voor iedereen die historisch drama een warm hart toedraagt is The Serpent Queen een absolute aanrader. In de eerste afleveringen kent het nog wat opstartproblemen. Na verloop van tijd is het echt genieten van de slangenkuil waarin we een onzekere, maar slimme meid steeds meer een manipulatieve koningin zien worden. Het tweede seizoen is niet voor niets al aangekondigd.

Over de auter, Ron Schoonwater

Ron Schoonwater
Na jaren zijn schrijftalent te hebben gebruikt voor muziekrecensies werd het tijd de overstap te maken naar het schrijven over zijn andere grote passie. Films en, de laatste jaren vooral, TV series. Hoewel het altijd leuk is om te vertellen dat je (vooral) van kwaliteit series houdt uit bijvoorbeeld Groot Brittannië en Scandinavië is hij ook fan van Amerikaanse series in de breedste zin van het woord. TV series zijn dan ook een afspiegeling van het leven. Humoristisch, spannend, serieus, verdrietig, spectaculair, dramatisch, ongelooflijk, mooi & soms slechts ter vermaak en afleiding.
Bekijk profiel van Ron Schoonwater
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

Olga2000
20 februari 2023, 00:07
Alleen al voor deze serie had ik eventjes abo op Starz genomen. Waanzinnig goed!
2
Log in om een reactie achter te laten