Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Documentaire The Super Models onderzoekt de kracht en impact van supermodellen

De Apple TV+ documentaire The Super Models gaat over de jaren '90 toen vier buitengewone schoonheden de covers van de modebladen beheersten.

Dan hebben we het uiteraard over supermodellen Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford en Naomi Campbell (van links naar rechts op de foto onder).



"Het was een tijd waarin muziek, kunst en mode samenkwamen. En zij waren de eerste influencers ... lang voordat er mobiele telefoons of wat dan ook waren," zei uitvoerend producent en regisseur Roger Ross Williams tijdens een optreden op Deadline's Contenders Television: Documentary + Unscripted. "Ze stonden op de pagina's van de Daily News en New York Post en de modebladen en roddelbladen. Ze waren overal."

Producer-regisseur Larissa Bills voegt hieraan toe: "Ik denk dat deze vrouwen, door hun persoonlijkheid plus de tijd en de cultuur, een tijdgeest werden waarin ze hun eigen imago konden bezitten. En dat bedoel ik niet letterlijk, want er is zeker een element van andere mensen die de foto bezitten, maar ze werden groter dan het merk, groter dan de ontwerper die met hen over de catwalk liep en zij waren de grote trekpleister en iedereen kende hun namen."

De vierdelige documentaire verkent het verhaal van elke vrouw. Crawford ging van werken in korenvelden in Illinois naar modellenwerk voor bruidsjurken toen ze vijftien jaar oud was. Ze zegt dat haar vader het beroep sceptisch bekeek en dacht dat "modellenwerk een andere naam was voor prostitutie".

Campbell had het als zwarte vrouw het moeilijkst van allemaal. Ze probeerde het te maken in een industrie die gekleurde vrouwen niet op dezelfde manier waardeerde als blanke modellen. Maar ze liet zich niet uit het veld slaan.

"Ze had zoiets van... 'Ik laat me niet definiëren door de kleur van mijn huid. Ik laat me er niet door tegenhouden," zei Williams. "Naomi is, zoals we weten, ongelooflijk wilskrachtig, ongelooflijk trots en krachtig. En ze had zoiets van: 'Ik laat me door niets van dit alles definiëren. Ik ga gewoon door.' En ik denk dat Naomi Campbell daarom Naomi Campbell is. Niemand zal Naomi Campbell stoppen, zelfs racisme niet."

In plaats van zichzelf als rivalen te zien, werden de vier vrouwen trouwe supporters van elkaar. Nadat Campbell geen kans meer kreeg als model vanwege haar ras, namen haar vriendinnen het voor haar op.

"Toen Naomi niet geboekt werd voor shows, sloegen ze de handen ineen. En ze zeiden: 'Als je haar niet neemt, krijg je mij niet,'" merkte Bills op. "Het is een gewaagde zet als je jong en succesvol bent. ... Maar ze [kenden] hun waarde en ze kenden Naomi's waarde ook. En dat is allemaal echt, dat is wat buitengewoon is."
Vorige aflevering
The Legacy
The Legacy
01x04
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Super Models