Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
anonymous geeft "The Guilty - Seizoen 1" een 7.
Geschreven door anonymous op 27 Maart 2015.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

The Guilty - Seizoen 1

Wie is verantwoordelijk voor de verdwijning van de vijfjarige Callum Reed? Die vraag houdt de bewoners van een middle class villawijk ergens in Engeland al sinds mei 2008 bezig. Op de ochtend na een buurtbarbecue bleek het jongetje spoorloos te zijn verdwenen en sindsdien verkeren zijn ouders in wurgende onzekerheid: wat is er met hem gebeurd en leeft hij nog? De tiener die als hoofdverdachte gold, het vriendje van de au pair, kan het niet meer vertellen. Hij heeft zich destijds tussen de verhoren door in zijn politiecel van het leven beroofd. Maar of hij ook daadwerkelijk Callum heeft ontvoerd, is altijd onduidelijk gebleven. Vijf jaar na dato komt echter toch het verlossende antwoord: Callum is dood. Zijn lichaam wordt nota bene vlak bij zijn ouderlijk huis onder een Magnoliastruik gevonden. ‘Case closed’ of toch niet? In tegendeel, er zijn nog te veel losse eindjes die tot een logische verklaring moeten worden verwerkt.

Het wordt opnieuw een zaak voor DCI Maggie Brand (Tamsin Greig, Episodes). Vijf jaar geleden moest zij halverwege afhaken omdat haar zwangerschap haar parten speelde. Nu krijgt zij een nieuwe kans om, ondanks het grote verlies, iets voor Callums ouders (Daniel (Darren Boyd, Case Sensitive) en Claire Reed (Katherine Kelly, Mr. Selfridge)) te betekenen. En dat valt niet mee, want met name Daniel lijkt steeds meer als nieuwe hoofdverdachte naar voren te komen. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat familiemisdrijven meestal door een familielid of goede kennis worden gepleegd. Uiteindelijk blijkt de zaak echter veel gecompliceerder te zijn dan Maggie en haar collega’s lange tijd hebben gedacht.

The Guilty is een verhaal dat met name liefhebbers van een bepaald genre binnen de misdaadliteratuur zal aanspreken; de thrillers van schrijvers als Saskia Noort, Suzan Smit en Marion Pauw bijvoorbeeld. Het zijn verhalen die vaak in Vinex-wijken spelen, waar hoog opgeleide tweeverdieners krampachtig proberen het leven te leiden dat volgens de bladen past bij hun stand. Late dertigers en vroeger veertigers die de midlife crisis in het vizier hebben en maar al te goed beseffen dat hun huwelijk zijn glans begint te verliezen. Dus dan duik je na een met alcohol overgoten feestje met de buurvrouw in bed of met de vrouw van een collega; of je flirt tenminste zo enthousiast dat zo’n ‘uitstapje’ binnen handbereik lijkt te zijn. Dat is precies de wereld waarin de Reeds leven. Claire is Daniels tweede vrouw; zijn eerste vrouw is enkele jaren geleden overleden. Hoewel ze dus nog niet zo heel lang met elkaar getrouwd zijn, vindt Daniel Teresa, de blonde buurvrouw van enkele huizen verderop, veel spannender en hij aarzelt dan ook niet als zij in een affaire aan de bezitterigheid van haar echtgenoot wil ontsnappen. Daniel is zelfs bereid Claire en de kinderen voor haar te verlaten. Maar dan verdwijnt Callum en wordt alles anders.

Hoewel de zoektocht naar Callums moordenaar de motor achter het verhaal is, kun je je afvragen of the Guilty eigenlijk wel een thriller is. Of de gevoelens van leegte en machteloosheid onder de Nieuwe Veertigers niet veel meer het hoofdthema genoemd mag worden. Ze willen per sé iets van hun leven maken – zoals dat volgens ‘de bladen’ hoort – maar de werkelijkheid is soms zo verrekte weerbarstig. Dat ontdekt ook Maggie Brand. Ze heeft een prima baan – als vrouw carrière gemaakt bij de politie! – een lieve man en een schat van een kind; maar dat kind blijkt anders te zijn dan zijn leeftijdgenootjes en als onderzoek uiteindelijk uitwijst dat haar zoon een autistische stoornis heeft, stort haar wereld toch wel een klein beetje in. Ongeveer zoals Daniel en Clair overkwam toen Callum spoorloos verdween en uiteindelijk dood onder de Magnoliastruik werd aangetroffen. Zoals ook Teresa’s man moet vaststellen als zijn oogverblindend mooie vrouw op hem blijkt te zijn uitgekeken.

The Guilty is geen verhaal dat het van spannende scenes of andersoortig spektakel moet hebben. Als kijker moet je bereid zijn je te laten meevoeren in de wereld van Generatie X, ook wel ‘de Verloren Generatie’ genoemd, met alle sores die bij hun dagelijks leven hoort. En die wordt in ieder geval op een overtuigende manier tot leven gebracht. Goed genoeg voor een 7.
Volg The Guilty (2013)
Vorige aflevering
Episode Three
Episode Three
01x03
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Guilty (2013)