Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5
anonymous geeft "The Leftovers - Eerste aflevering" een 5.
Geschreven door anonymous op 5 juli 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Leftovers - Eerste aflevering

De nieuwe serie The Leftovers is verwarrend op een onsympathieke manier. Mysterie, intrige en een moeilijk te definiëren sfeer vergroten de afstand tussen de ontwikkelingen en de kijkervaring. Dat terwijl de serie juist gefocust en kleinschalig is. Een uur kruipt voorbij. Wat er overblijft is een onvervuld gevoel.

Van alle schrijvers in de TV business is Damon Lindelof toch wel een persoonlijke favoriet. Als een van de weinigen die Lost wel zes seizoenen lang volgde, en het einde perfect vond, had ik alle vertrouwen dat Lindelofs terugkeer naar televisie mij zou aanstaan. Echter, er is een hoop gebeurt sinds 2010. Lindelof zelf heeft veel kritiek ontvangen voor zijn gedurfde prestaties in tv en film. Het speelveld van series die willekeurige actie mixen met sciencefiction is enorm geworden, terwijl de successen zeldzaam zijn. Het aantal kabelseries die juist de dramatische kant van een sciencefiction gebeurtenis ontplooien is ook gegroeid. Ikzelf heb al deze pogingen links laten liggen en me gesplitst tussen fantasy, waar series niet schromen om bizarre wendingen, en drama, waar men zichzelf continu serieus neemt. Dat maakt de hereniging van Lindelof, sciencefiction drama en mij een droevige gebeurtenis, zelfs met een mediator als HBO. The Leftovers is namelijk een koud en rustig drama dat haast plechtig binnen de lijntjes kleurt.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Perrotta, die ook dient als uitvoerend producent en schrijver, is The Leftovers zeker een van de meer emotioneel capabele pogingen om het publiek te binden met een onherkenbare situatie. Zo'n twee procent van de wereldbevolking verdwijnt in het niets op 14 oktober. De serie pakt de draad drie jaar later op. Kevin Garvey (Justin Theroux, Mulholland Drive) is een politiechef die met moeite zijn leven bij elkaar probeert te houden. In het dorp Mapleton wordt er een herdenkingsritueel georganiseerd en Garvey betwijfelt of een plaatselijke groep activisten het geheel vredig zal laten verlopen. Lucy Warburton (Amanda Warren, Seven Psychopaths) is de burgemeester die niet luistert naar de waarschuwingen van de protagonist. Vanaf daar is het bergafwaarts. De serie roept heel veel vragen op door middel van willekeurige gebeurtenissen zoals een vernielde keuken, een hond die doodgeschoten wordt (een no-go wat mij betreft) en een vrouw (Amy Brenneman, Private Practice) die bij de activisten hoort en niet praat. Daarnaast volgen we nog een tienermeisje (Margaret Qualley, Palo Alto) terwijl ze de middelbare school navigeert, een jongen (Chris Zylka, The Secret Circle) die mensen ergens naar toe rijdt en Liv Tyler (Armageddon) die haast onopvallend haar TV debuut maakt. De verhalen komen uiteindelijk bij elkaar, maar dan is het al duidelijk dat de serie te conventioneel is voor haar eigen goed. Zelfs met de ervaren Peter Berg (Friday Night Lights) in de regiestoel, ziet de serie er doorsnee uit.

The Leftovers heeft een religieuze ondertoon, met de zondeval en alles, maar ontwijkt die vrijwel geheel. Het wordt via pratende hoofden op de televisie geadresseerd, maar oppervlakkig en verwerpelijk. Dit is het verhaal van een familie die uit elkaar is getrokken door een onverklaarbare gebeurtenis. Niets meer, niets minder. Met een aantal uitzonderlijke acteurs in de hoofdrollen kan de serie een sterk emotioneel drama worden. Maar waar is dan de pretentieuze mysterie voor nodig? Er zijn geen schokkende wendingen of gedurfde ontknopingen. De serie is eerder een grauw drama dan een spannende sciencefiction. Toch verspilt het tijd met vage gebeurtenissen, die direct uitgelegd worden. The Leftovers is een slachtoffer van zichzelf. HBO zag de kans om een serieus drama te maken. Lindelof wilde niet nog eens beschuldigt worden van het open laten van mysteries. Ik, als passieve kijker, heb een groot TV aanbod, vol sciencefiction of drama, als ik een geslaagde combinatie wil dan grijp ik liever naar mijn DVD's van Lost.
Volg The Leftovers
Vorige aflevering
The Book of Nora
The Book of Nora
03x08
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_anonymous
07 jul 2014 11:46 -
Ik ben van mening dat je bij dit soort series pas na 1 seizoen goed kan recenseren. Ik vond het een bijzonder creatief concept en laat na het einde van de aflevering een brandende vraag achter van WTF!
Reageer
avatar_anonymous
07 jul 2014 13:06 -
Ik vond de pilot juist erg goed. Hij laat me met veel vragen achter waardoor ik zelf alweer loop te puzzelen. Dat de hond niet echt werd doodgeschoten moge duidelijk zijn. Dan zou elke moord op een mens in Dexter, of dinosaurus in Terra Nova ook een no-go zijn. Ik denk dat de honden meer te maken hebben met het verhaal dan dat nu duidelijk is. Gelukkig verschillen smaken enorm. Ik kijk nog even naar deze serie :)
Reageer
avatar_seriefanconny
07 jul 2014 20:40 -
Liv Tyler heeft al eerder geacteerd, dus geen debutant.
Reageer
avatar_anonymous
12 jul 2014 10:15 -
Ik blijf de serie ook nog een kans geven. Ik heb net de 2e aflevering gekeken en het blijft me toch intrigeren. Vaak zijn pilots van series toch niet altijd de beste afleveringen, met enkele uitzonderingen (Breaking Bad!)
Reageer
avatar_anonymous
29 jul 2014 05:12 -
Toen de eerste afleveringen van Lost op de Nederlandse televisie werden uitgezonden (al bijna tien jaar geleden...) vroeg ik mij af waar ik nou eigenlijk naar zat te kijken. De pilot was eigenlijk geweldig, daarna leek het soms op een soapje, of zoiets. Ik wist niet eens of het eigenlijk wel leuk vond.
Hetzelfde gevoel bekruipt mij voor wat betreft de eerste drie afleveringen van the Leftovers, die ik nu gezien heb. Ik vind mysteries nu eenmaal leuker dan de oplossingen, en ook deze nieuwe serie leunt stevig op het idee van onduidelijkheid. Of beter, een onverklaarbare gebeurtenis die als startpunt dient (er zijn opeens veel mensen weg), net als een tamelijk raar eiland (...) waar een onverklaarbare vliegtuigcrash plaatsvind.
Beide situaties schetsen een nogal deprimerende situatie, waarin de personages zich ontwikkelen.
Ik ben vooral benieuwd in hoeverre dezelfde schrijver in staat is binnen het HBO format van 10 afleveringen een zelfde impact kan bewerkstelligen als hij destijds deed met de 25 edities in het eerste seizoen van het befaamde eilandavontuur.
De tijden zijn veranderd, en het wat brave Disney heeft er niets mee te maken. Bij HBO kun je wat volwassener teevee maken.
The Leftovers is wellicht deprimerend, maar belooft veel goeds, mits meerdere personages sterker worden uitgewerkt en het plot niet te snel teveel prijsgeeft.
Er zit veel potentieel in deze serie.
Reageer
The Leftovers