Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Tjockare an vatten - Seizoen 2 (DVD)
6.5
Ron Schoonwater geeft Tjockare an vatten - Seizoen 2 (DVD) een 6.5.

Tjockare an vatten - Seizoen 2 (DVD)

Het Zweedse familiedrama Tjockare Än Vatten (Thicker Than Water) speelt zich af op Sunnanö in de Zweedse archipel. Tijdens het eerste seizoen bleek dat de twee broers en hun zus behoorlijk langs elkaar leefden totdat de moeder, die samen met haar zoon Oskar en zijn vrouw Liv het pension Waldemar runt, besluit de familie weer bij elkaar te brengen. Broer Lasse blijkt een losbol die telkens de verkeerde beslissingen neemt en daardoor zijn familie en zichzelf in de problemen brengt. Zus Jonna is een actrice die haar leven constant overhoop weet te gooien met haar liefdesleven. Uiteindelijk, na veel hobbels, komen de drie bij elkaar. Al is het maar om hun erfenis, het pension, na de dood van hun moeder veilig te stellen.

Seizoen 2 borduurt natuurlijk voort op de ontwikkelingen in seizoen 1. Oskar (Joel Spira, Easy Money) is labiel, depressief en heeft suïcidale neigingen. De scheiding van Liv, die naar het buitenland is vertrokken, heeft een zware wissel op hem getrokken. Hij zoekt steun bij zijn jeugdvriendin en vertrouweling Beatrice (Jonna Järnefelt, Black Widows), wat tot problemen leidt wanneer Liv onverwacht terugkeert. Lasse (Björn Bengtsson, 30° i februari) voelt zich, door zijn verleden, verantwoordelijk voor zijn familie en blijft daardoor (criminele) keuzes maken die iedereen beïnvloeden.

Jonna keert terug naar pension Waldemar nadat ze weer teleurgesteld is door de filmwereld. Ze heeft rust nodig en het kerstseizoen staat weer voor de deur. Kim Waldemar, dochter van Lasse, keert na een turbulente reis, waarin ze ook even vermist is geweest, terug naar het pension. Oorspronkelijk is het de bedoeling dat ze mee gaat met haar moeder, maar die vindt haar carrière belangrijker. De eigenzinnige en eigenwijze oom Konrad blijft tenslotte op zoek naar zijn verdwenen broer Mauritz, de vader van Oskar, Lasse en Jonna.

Tjockare Än Vatten is een wirwar aan verhaallijnen die niet altijd even goed uitgewerkt zijn


Rode draad blijft de dood en verdwijning van Mauritz en de gevolgen die dit voor de hele familie heeft. Lasse denkt op een gemakkelijke manier extra geld te kunnen verdienen. De familie kan dit goed gebruiken gezien de slechte staat van het pension en het feit dat Oskar de boel heeft laten versloffen. Natuurlijk verloopt dit niet zo gemakkelijk als Lasse had gedacht. De dood van Lasse's compagnon en de vondst van een verlaten boot met een tas vol geld zet de situatie verder op scherp. Wanneer dochter Kim een gewonde jongeman vindt lijkt de spanning compleet. Oskar vecht ondertussen tegen zijn eigen demonen en voor zijn gezin. Jonna start een moeilijke relatie met klusjesman Wille (Samuel Vauramo, Arne Dahl: Dödsmässa), die ook zijn geheimen met zich meedraagt. Als Konrad de overblijfselen van zijn broer vindt zijn de poppen helemaal aan het dansen.

Tjockare Än Vatten is een wirwar aan verhaallijnen die niet altijd even goed uitgewerkt zijn. De jaloezie van Mikael Rosen op de relatie tussen Jonna en Wille wordt bijvoorbeeld helemaal niet uitgewerkt, terwijl er wel regelmatig naar gehint wordt. Kim maakt vreemde keuzes wanneer ze een jongeman vindt die neergeschoten is en wordt wel erg makkelijk meegezogen in zijn verhaal. Lasse en Wille rekenen af met een keiharde crimineel, maar de wijze waarop en het feit dat er geen represailles op volgen zijn ongeloofwaardig. Zo zijn er helaas nog wel meer voorbeelden te noemen. Toch is de serie de moeite waard. Al is het maar om de gebroken dynamiek binnen het gezin te volgen; de afhankelijkheid van elkaar, de pogingen om het goede te doen, maar om dan toch regelmatig het verkeerde te doen. Soms ten koste van alles. Tjockare Än Vatten kent veel dimensies, maar dat is eigenlijk ook het probleem. Om meer spoilers te voorkomen zul je dit echter zelf moeten ervaren.

Wat betreft extra's op de DVD: die zijn er helaas niet.

Over de auter, Ron Schoonwater

Ron Schoonwater
Na jaren zijn schrijftalent te hebben gebruikt voor muziekrecensies werd het tijd de overstap te maken naar het schrijven over zijn andere grote passie. Films en, de laatste jaren vooral, TV series. Hoewel het altijd leuk is om te vertellen dat je (vooral) van kwaliteit series houdt uit bijvoorbeeld Groot Brittannië en Scandinavië is hij ook fan van Amerikaanse series in de breedste zin van het woord. TV series zijn dan ook een afspiegeling van het leven. Humoristisch, spannend, serieus, verdrietig, spectaculair, dramatisch, ongelooflijk, mooi & soms slechts ter vermaak en afleiding.
Bekijk profiel van Ron Schoonwater
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

anonymous
31 december 2016, 09:09
Ik heb enorm genoten van deze serie en stoor me niet aan enige "ongeloofwaardigheid".
0
RonSchoonwater
1 januari 2017, 11:53
Van mij mag iedereen op zijn/ haar manier genieten van een TV serie en daar een eigen mening over hebben. Leuk dat je die van jou ook deelt.
0
rdeniro
21 januari 2018, 00:43
Ik ben het met beiden hierboven eens. Ik heb genoten van de serie ondanks de slordige elementen. Het slot was een teleurstelling, daar had ik meer van verwacht. Deze werd goed opgebouwd, maar eindigt naar mijn mening niet zo sterk en nogal ongeloofwaardig.
0
Log in om een reactie achter te laten