“Wat heb jij gedaan om je plek in deze drukke wereld te verdienen?” Deze vraag stelt een vader tijdens het avondeten aan zijn kinderen. Leuk avondritueel, zou je zeggen. Het laat kinderen nadenken over wat goed en fout is. Deze vraag krijgt echter een duistere wending wanneer je hem aan een seriemoordenaar stelt. De vraag blijkt nog een nieuwe betekenis te krijgen wanneer je hem stelt in een brandende wereld vol pandemieën, hongersnoden en andere rampen. Amazon probeert die vraag ook te stellen met hun nieuwste project Utopia (2020). Deze serie gaat op 25 september in première en ik kreeg van MijnSerie de kans om het eerste achtdelige seizoen alvast te zien. En ik ben er vrij positief over.
Utopia (2020) is een remake van de gelijknamige Britse serie van Channel 4 uit 2013 en volgt grotendeels dezelfde verhaallijn. Wanneer er een vervolg op het obscure stripboek Dystopia opduikt, trekt dit de aandacht van grote groepen nerds die het dolgraag wil lezen. Maar nerds zijn niet de enige mensen die eropaf komen. Sommige mensen zeggen dat Dystopia allerlei pandemieën en rampen heeft voorspeld en dat de geheimen van het vervolg Utopia een hele nieuwe ramp voorspellen. Een schimmige organisatie genaamd The Harvest gelooft dit in ieder geval erg graag. Zij zijn maar wat bereid tot geweld om het boek in handen te krijgen.
Het geweld is niet zo extreem als haar Britse voorganger, de serie wordt daardoor wel toegankelijker
Kan deze remake ook maar enigszins tippen aan het origineel? Deels. De 2013-versie is wellicht één van mijn favoriete series ooit. Deze versie komt aardig in de buurt en is zeer vermakelijk. Maar overtreffen of evenaren doet het niet. Vooral op stilistisch gebied levert Utopia (2020) in. Het is nog steeds een knotsgekke thrillerserie vol mooie cinematografische vondsten en zwarte humor. In de eerste aflevering vindt er een prachtige scène in een hotel plaats die erg origineel gefilmd is. Maar het vervreemdende camerawerk en het alternatieve kleurenpallet ontbreken. Ook het extreme geweld is wat tammer. Ergens vind ik het jammer, maar ik snap dat een exacte kopie ook niet alles is. En daardoor is de serie ook wat toegankelijker voor een breder publiek, wat ik ook wel positief vind.
De verhaallijn is het beste wanneer showrunner Gillian Flynn haar eigen plan trekt en afwijkt van het originele script
De verhaallijn zit wederom gewoon erg goed in elkaar. Ook had Utopia (2020) niet op een actueler tijdstip naar onze schermen kunnen komen. Met pandemieën, een wereld die letterlijk in brand staat en allerlei samenzweringstheorieën (en mensen die erin geloven), schuurt Utopia (2020) op een bizarre manier dicht tegen de werkelijkheid aan en stelt de kijker interessante vragen. In grote lijnen vertelt deze serie hetzelfde verhaal als het origineel. Ik merkte op momenten wel dat bepaalde scènes uit deze versie exacte kopieën zijn van het origineel en dat stoorde mij wel enigszins. Maar wat ben ik blij dat Gillian Flynn de showrunner van deze serie is. Op de momenten dat zij het originele verhaal van Dennis Kelly loslaat en haar eigen gang gaat, dan komen er werkelijk onverwachte wendingen die mij in ieder geval heel positief wisten te verrassen.
Niet elke acteur is even sterk, maar over het geheel doet de cast het niet onverdienstelijk. Voor mij sprongen Sasha Lane, Desmin Borges (You’re The Worst), John Cusack (zijn eerste grote televisierol) en Rainn Wilson (The Office) er echt uit. Het personage van Lane is een keiharde overlever en weet de extreme wereld waar ze in leeft heel goed behapbaar te maken voor de kijker. Borges is heerlijk als een stripliefhebber die in complotten gelooft en vervolgens op idiote wijze verzeilt raakt in een grote samenzwering. En Cusack en Wilson spelen twee wetenschappers die met lede ogen moeten aanzien hoe hun onderzoek in verband wordt gebracht met het Utopia-verhaal en daar allebei op hun eigen manier mee om moeten gaan. Dit zijn twee personages die niet in het origineel voorkomen, maar die toch ontzettend veel toevoegen aan de verhaallijn.
Hou 25 september maar vrij in je agenda, want Utopia (2020) is een goede serie om in tijden als deze te bingewatchen. Het is gewelddadig, zwart komisch en actueel. Mocht je nou nieuw in de wereld van Utopia (2020) zijn en deze erg goed vinden, dan kan ik van harte aanbevelen om het origineel eens uit te proberen. Mocht je het origineel al kennen, dan snap ik dat deze versie soms als een tamme herhalingsoefening aanvoelt. Toch wist showrunner Gillian Flynn ook mij ontzettend te verrassen met mooie vondsten. Ik heb ervan genoten en hoop op een tweede seizoen. En ik wil Amazon en MijnSerie nogmaals heel erg bedanken voor deze unieke kans om hem alvast te mogen bekijken.
Over de auteur, Hessel Hoekstra
Hessel is bioloog en kan vol passie vertellen over planten, dieren en alles wat leeft. Waar hij ook veel over kan vertellen zijn series. Als recensent voor MijnSerie kan hij zijn liefde voor series uitstekend combineren met zijn passie voor schrijven. Hij houdt van series van alle genres uit alle landen, maar heeft een zwak voor Britse series. Zijn favoriete series zijn Doctor Who, His Dark Materials en Line of Duty. Zijn favoriete boom is de zomereik.