Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Zac and Mia - Seizoen 1
8.5
Christophe Vermaelen geeft Zac and Mia - Seizoen 1 een 8.5.

Zac and Mia - Seizoen 1

Eindelijk nog eens een serie over kanker die ik top vind. Er zijn slechts zes afleveringen van elk 22 minuten, dus je bent er zo doorheen. Kanker is geen gemakkelijk onderwerp voor een serie en ik had mezelf beloofd, dat zodra er een met plastic overplakte kaalkop in beeld zou komen, ik onmiddellijk zou afhaken. Het getuigt naar mijn mening immers van bijzonder weinig respect voor je publiek (en voor de échte terminale patiënten die chemo ondergaan) om als hoofdrolspeler niet de moeite te willen doen je hoofd een keertje kaal te scheren. Maar Kian Lawley, die de rol van Zac vertolkt, deed dat dus wel. Jullie kennen hem misschien van de YouTube serie Guilty Party. Hij is echt top in deze serie. Het zou me helemaal niet verbazen als hij over enkele jaren een grote speler wordt in Hollywood; het feit dat hij in deze serie zit, betekent dat hij al is opgemerkt door de casting directors uit het Spielberg imperium, want deze serie is ook gelinkt aan zijn Dreamworks label. En Mia, het vrouwelijke hoofdpersonage, wordt vertolkt door de blonde bombshell Anne Winters (het cheerleader liefje van slechterik Bryce Walker uit 13 reasons why S02).

Zac kent meer weetjes over kanker dan de dokters en verpleegkundigen van het ziekenhuis samen.


Het verhaal van Zac & Mia gaat vooral over het aanvaarden van het feit dat je ziek bent. Dat je sterfelijk bent. Voor de wetenschappelijk aangelegde tiener Zac is dat een evidentie, hij is een kanker veteraan die bezig is aan zijn ‘honderd dagen’, de periode dat een patiënt in quarantaine moet blijven na zijn bestraling- en chemokuur. Zac kent ze allemaal, de statistieken. Zac kent meer weetjes over kanker dan de dokters en verpleegkundigen van het ziekenhuis samen. Je vertelt hem welk soort kanker je hebt en hij berekent je overlevingskans, iets wat hij ook voor Mia doet wanneer zij haar intrek neemt in de chemokamer. Mia heeft de kanker loterij gewonnen, haar overlevingskans is meer dan tachtig procent.
Zac and Mia
© Hulu

Mia is de complete tegenpool van Zac. Ze negeert het feit dat ze ziek is. Haar vriendinnen – allemaal populaire meiden – denken dat ze naar New York is, waar Mia haar kans waagt als catwalk model tijdens de Fashion Week. Haar vriendje is een egoïstisch kereltje en haar ouders zijn afwezig. Zac daarentegen heeft altijd iemand bij zich. Vaak is dat zijn sympathieke tweelingzus, zijn losbol van een jongere broer of zijn beste vriend, een surfer die ook kanker heeft gehad, maar in remissie is. Deze fijne personages overnachten om beurten in zijn ziekenhuiskamer, om zijn quarantaine wat minder eenzaam te maken en vormen een grote toegevoegde waarde aan het verhaal zowel als aan Zacs leven. Alleen met zijn overbezorgde ouders is de relatie wat moeilijk, maar hoe kan dat anders? Zac is een tienerjongen die kanker heeft. Spanningen in het gezin zijn dus realistisch.

Een aanrader voor kijkers die niet bang zijn om hun emoties eens de vrije loop te laten.


Zodra er een vorm van communicatie ontstaat tussen Zac en zijn pompeuze, it-girl buurmeisje is de trein vertrokken. Er ontstaat een spel van aantrekken en afstoten dat mij als kijker veel plezier heeft bezorgd. Ik kon maar moeilijk stoppen eenmaal ik was beginnen kijken. Dit is echt zo‘n serie van een lach en een traan. De humor is geweldig. Ken je dat, als een serie grappig is, maar dan zonder daar te veel aan ernst bij in te boeten? Dat vind ik klasse. Zac & Mia is wat mij betreft grote klasse. Een aanrader voor kijkers die niet bang zijn om hun emoties eens de vrije loop te laten.

Over de auter, Christophe Vermaelen

Christophe Vermaelen
Christophe Vermaelen (1968) werd geboren in Leuven, waar hij studeerde en nog steeds woont met zijn vrouw en twee zonen. Hij houdt van lekker tafelen, series kijken, lezen en schrijven. Zijn persoonlijke smaak is eigenlijk heel gevarieerd en zonder een voorkeur voor bepaalde genres. Detective, romantiek, actie of drama, zolang de personages geloofwaardig zijn, kan hij er van genieten. Als auteur van fantasy romans, is Christophe verslingerd aan series als Game of Thrones, Into the Badlands en The Walking Dead, maar ook series als Endeavour of True detective vindt hij heel erg goed.
Bekijk profiel van Christophe Vermaelen
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten