Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Shogun - Seizoen 1
9.5
Thomas ten Veldhuijs geeft Shogun - Seizoen 1 een 9.5.

Shogun - Seizoen 1

Shogun is een serie vol intriges, waanzinnige settings/decors en een goede cast. Het heeft alle ingrediënten om een sterke serie te maken en dat is ook overduidelijk gelukt.
Het boek Shogun van James Clavell staat al jaren hoog in mijn lijst van favoriete boeken. Toen er was aangekondigd dat het boek (wederom) verfilmd zou worden, had ik die meteen bovenaan mijn watchlist gezet. Shogun is al eens eerder verfilmd in 1980 in de vorm van een miniserie van vijf afleveringen die goed werd ontvangen (winnaar van een aantal Golden Globes en Emmy’s). De recente verfilming van 2024 bestaat uit tien afleveringen en het zou mij niets verbazen als deze serie ook flink in de prijzen zou vallen bij de Golden Globes en de Emmy’s. Het is namelijk een ijzersterke serie waar je meteen in zit en die ook waanzinnig goed is gemaakt.

Shōgun
© FX


Shogun speelt zich af in Japan rond 1600 en gaat hoofdzakelijk over de Engelse zeeman John Blackthorne (Cosmo Jarvis: Raised by wolves) die door een schipbreuk - van een Nederlands schip notabene - in Japan belandt. Een ander belangrijk karakter is de Japanse Daimyo (een krijgsheer met veel macht) Lord Toranaga (Hiroyuki Sanada: Westworld). Blackthorne wordt in eerste instantie gevangen gehouden, maar wordt snel door Toranaga ingezet voor zijn politieke spelletjes. Als kijker word je helemaal meegenomen in het Japanse leven en de gebruiken die daarbij komen kijken. Zo kom je er vrij snel achter dat eer een belangrijk goed is in Japan en dat het verliezen daarvan vaak betekent dat er toestemming wordt gevraagd om Seppuku (een specifieke manier van zelfmoord met een zwaard dat door de Samurai wordt gehanteerd) te plegen. Het is dan ook een grove serie waar veel in beeld wordt gebracht.

Het zou mij niets verbazen als deze serie ook flink in de prijzen zou vallen bij de Golden Globes en de Emmy’s

Het boek Shogun, en daarmee ook de serie, is gebaseerd op waargebeurde feiten die op bepaalde vlakken zijn geromantiseerd. Maar veel elementen van het boek zijn waargebeurd. Er is bijvoorbeeld daadwerkelijk een Engelse zeeman in Japan beland die een rol heeft gespeeld in het (politieke) vormen van het land. Veel personages zijn dan ook gebaseerd op echte personen waarvan alleen de namen zijn aangepast of waarbij personen zijn samengevoegd tot één personage. Dit maakte (voor mij in ieder geval) de serie nog indrukwekkender.

Shogun heeft een overtuigende cast, bestaande uit acteurs die het verhaal geloofwaardig kunnen overbrengen. Wat ik zelf ook bijzonder vind, is dat de Japanse personages ook daadwerkelijk Japans praten in de serie. Vaak wordt ervoor gekozen om dan de Engelse taal te hanteren. Het was vaak lastig om te stoppen met kijken aangezien het werkelijk een feest voor het oog is. Prachtige omgevingen en klassieke Japanse architectuur zorgen ervoor dat je je praktisch in Japan waant.

Shōgun
© FX


De serie is erg trouw aan het boek waarbij er bijvoorbeeld veel dialogen ook letterlijk terugkomen in de serie. Uiteraard zijn er ook genoeg verschillen wat ook logisch is gezien de dikte van het boek (ruim 1100 pagina’s). Maar de toon blijft hetzelfde. Mijn hoop is dat er ook andere boeken van James Clavell van de zogenoemde “Asian saga” eenzelfde soort behandeling krijgen. Als die in kwaliteit op Shogun lijken, dan heeft FX/Disney goud in handen.

Kortom: Shogun is een ijzersterke serie met goed verhaal. Ook is het grafisch een genot voor het oog. De casting is erg geloofwaardig. De acteurs weten de serie naar een hoog niveau te tillen. Hopelijk komen er meer van dit soort series. Er gaan overigens geruchten rond die stellen dat er meerdere seizoenen van Shogun kunnen komen. Aangezien het boek volledig is behandeld in de serie ben ik benieuwd naar de premisse. Hoe dan ook, ik ga het kijken!

Op basis van het voorgaande krijgt het eerste seizoen van Shogun een welverdiende 9,5.
Video on youtube

Over de auteur, Thomas ten Veldhuijs

Thomas ten Veldhuijs
Thomas ten Veldhuijs is al sinds zijn jeugd erg geïnteresseerd in films, televisie(series) en nieuwe media. Als gevolg van deze interesse heeft hij ook aan de Universiteit Utrecht de bachelor Theater-, Film- en Televisiewetenschappen afgerond. Deze interesse heeft hij vervolgens weten te combineren met een rechtenstudie in de vorm van een master die een grote focus heeft op verschillende vormen van media. Doordat de afgelopen jaren (televisie)series in kwaliteit er erg op vooruit zijn gegaan en steeds filmischer zijn geworden, zijn series tegenwoordig de favoriete vorm van entertainment voor Thomas. De passie die Thomas heeft voor media wil hij graag met anderen delen. Hij wil graag mensen enthousiasmeren om bepaalde series te gaan volgen, maar hij kijkt er ook zeker met een kritische blik naar. Hij heeft een zeer brede interesse en zal zich derhalve niet beperken tot bepaalde genres.
Bekijk profiel van Thomas ten Veldhuijs
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

Futsudo
30 mei 2024, 12:05
Ik ben het helemaal eens met je recensie Thomas en mijn score was nog net iets hoger. Ook ik vind het geweldig nieuws dat er nog meer gaat volgen en ben dan ook zeer benieuwd.
2
BlackBiker
30 mei 2024, 18:18
Ik ben nog van de generatie die de serie in de jaren 80 heeft gezien :-)
En die vind ik erg goed. Daarom wist ik niet zeker of ik een remake wilde gaan kijken.
Maar deze recensie heeft me overtuigd en ik ga er binnenkort eens tijd voor vrijmaken. Dank, Thomas!
1
Olga2000
30 mei 2024, 21:23
Mijn dochter en haar partner zijn vloeiend in het Japans. Volgens ze wordt er niet zomaar Japans gesproken, maar echt oude klassieke Japans die zelfs voor hedendaagse taaldragers best lastig om te begrijpen. Klasse! Serie is tot de laatste puntjes boven i verzorgd.
1
Log in om een reactie achter te laten